tisdag 8 december 2009

Billig lyx på hemmaplan - pilgrimsmusslor & Co

Alltså, jag har ju vissa issues med att gå på restaurang. Jag tycker att det är fint och så, men jag är alltid liite lite rädd för att bli besviken. Att det liksom inte ska vara värt det. Jag huserar sällan i de mest välrenommerade Matsalarna; har vi ett par tusenlappar över en månad tenderar tyvärr andra saker än krogbesök att prioriteras. Har vi däremot en femhundring som ligger och skräpar blir det hellre en lyxig middag hemma än en halvdan sådan på en halvdan restaurang.

Ta middagen vi bjöd oss själva på i helgen som exempel - en kalasmiddag för två som landade på strax under femhundringen eftersom vi hade ingredienserna till lite enkla tillbehör hemma. Som nyblivna föräldrar orkar vi ju inte stå vid spisen några längre stunder heller och menyn var perfekt för två slitna latmaskar:

Ett dussin franska ostron, 165 kronor
Tillbehör: schalottenlök, rödvinsvinäger, citron
Ett paket frysta pilgrimsmusslor, 55 kronor
Tillbehör: gurk- och morotssallad med asiatisk dressing
En stor färsk amerikansk hummer, 200 kronor
Tillbehör: hemmagjord majonnäs
Mousserande vin, Ronar, 60 kronor

Bjuder här på det enda receptet:

Pilgrimsmusslor med skåprensardressat grönt

Man tager vad man haver. I detta fall resulterade det i en vad vi obildade kallar "asiatisk" dressing, vilken kraftigt piggade upp några deppiga morötter och lite gurka. fint som snus.

1 msk pressad lime
1 tsk sesamolja
1 tsk fisksås
1 tsk olivolja
1 tsk finhackad röd pepparfrukt
2 msk hackad koriander
1 nypa socker

Blanda alla ingredienser och låt stå en stund. Gör fina strimlor av ett morötter och gurka - gärna med julienneskärare - och blanda med dressingen. Servera till nystekta pilgrimsmusslor.

9 kommentarer:

Mikkan sa...

Det var ju inte alls farliga priser, lite förvånad, trodde pilgrimsmusslor gick på betydligt mer!

Lillan sa...

Jag känner såhär va. Jag saknar Pyttes. Jag vill se mer inlägg nu. Jag vet att du vill. Eller tja, jag vet iaf att du kan.

Vi är många som känner saknad.

Jag vill att Pyttes ska vakna till liv igen. Men det kräver ju lite av mig också. Utan läsare är det ju smått oinspirerande att göra inlägg, det fattar ju jag också. Så jag besöker bloggen och det är - helt ärligt - för första gången på ganska länge.

Vad möter mig? Pilgrimsmusslan.

Denna lilla juvel i skaldjursdisken; len, köttig och smältande. Och även om jag knappast "har en femhundring som ligger och skräpar" låter det här som ett recept jag både skulle ha råd med och klara av att laga. Hade jag inte varit bortbjuden på fredag hade detta varit en ultimat middag för att fira att årets själlösa Idol-säsong äntligen är över.

Jag känner att Pytte är påväg tillbaka. Tack gode Gud för det!

Pytte/Eleonora sa...

Mikaela Mars - precis, frysta pilgrimsmusslor är ju inte alls så dyrt - inget man köttar ner i pastan till vardags kanske men till en sådan här smårätt är det ett prima litet nummer.

Lillan - min musa, min inspiration, min trogna följeslagerska och vän. Och syster. I lift my hat off and say: jag ska göra mitt bästa. For you!

Ps. Idol utan Rabihs smajl är liksom inte värt att kolla på. På fredag ska jag bannemig slå över till... "Air Bud - fotbollsfarsan" på 4+ istället. Ha ha.

chezsofia sa...

Roligt att se lite inlägg ifårn dig igen!
Visst är det härligt med hemmalyx. Jag fullkomligt älskar pilgrimsmusslor dessutom. Mmmm...

Annika sa...

Jag blir imponerad! Trots att jag är Göteborgare i exil, så är jag pinsamt dålig på skaldjur, dvs allt som inte är räkor eller havskräftor. Att bara köpa ostron sådär - det imponerar på mig. jag har faktiskt, helt ärligt, aldrig ätit ostron.*rodnar och smäms*
Pilgrimsmusslor f¨gillar jag - men iunte maken :(.
Hummer är ju alltid gott. Det vankas till nyår, så mycket vet jag i varje fall.

Håller med Lillan, it takes two...från och medlovar jag att gå in varje dag, en gånbg ,minst - om du lovar att skriva!

Lillan sa...

Härligt Annika - thats the spirit!

Pytte/Eleonora sa...

chezsofia - härligt att vara tillbaka!

Annika - SKÄMS på dig - ostron som är så gott! Prova nästa gång du är på restaurang där de serveras; att öppna själv hemma är lite överkurs första gången. Prova med citron, och ta ett par stycken innan du ger upp. De tillhör det godaste i livet! Skumpa till givetvis.
Och tack snälla för din uppmuntran - jag ska skärpa mig. För dig och Lillan om inte annat...

Kinna Jonsson sa...

Håller med dig om att vara restriktiv med krogbesöken. Man blir ofta besviken. Vi köper gärna både hummer och annat och njuter hemma - likväl som vi äter falukorv och blodpudding.

Grattis till tillökningen, vad roligt!

kram

Pytte/Eleonora sa...

Kinna - tack!