måndag 3 augusti 2009

Brunch med familjen och pannkakor från himlen

Igår invaderade stora delar av min underbara familj det nya hemmet för allmän inspektion samt intagande av brunch.
Brunch är det bästa som finns.
Att planera en brunch är också väldigt roligt, eftersom inslaget av "lunch" i ordet tillåter vad som helst kan ingå. Varför folk nöjer sig med bacon och ägg övergår mitt förstånd - det äter man väl under en stadig frukost? - och korven och bönorna som är typiska inslag i färdiga brunchtallrikar på Stockholms brunchställen ska vi inte ens tala om. Urk.

Vi höll det enkelt men lyxigt och bjöd på flådmackor med rostat lantbröd, sallad, bacon, ost och hemmagjord basilika- och citronmajjo. Vi stekte även fantastiskt goda kanadensiska pannkakor - se recept nedan - och åt dem med jordgubbar, blåbär, smör och fin lönnsirap. En syster och systerdotter hade med sig ett fantastiskt fruktfat, en annan syster och hennes man gjorde en makalöst god smoothie, min fina bror bakade underbart bröd (som han som vanligt satt och muttrade över men som var lika gott som hans bröd alltid är) vilket avnjöts med sylt och marmelad och den lagrade osten som min systerson kom med. Tack fina familjen!

Ni fattar vad ni ska göra nästa helg, eller hur?
  1. Bjud in familj och/eller vänner till brunch.
  2. Bestäm dig för en eller ett par lyxiga inslag som du själv står för.
  3. Delegera resten.
  4. Hänge dig åt kaoset och njut.
Låt de här fantastiskt goda pannkakorna bli ett av dina inslag på brunchbuffén! Receptet hittade jag i Matmagasinet och de var något slags ljuvlig blandning av svenska och amerikanska pannkakor; sötsmöriga men fluffiga utan att bli det minsta torra. Varenda smula gick åt.

Kanadensiska blåbärspannkakor med lönnsirap
Recept ur Matmagasinet

25-30 st.

4 ägg
6 dl vetemjöl
3 1/2 tsk bakpulver
2 tsk salt
4 msk socker
6 msk smält smör
6 dl mjölk
smör till stekning
blåbär
lönnsirap

Vispa äggen lätt. Blanda samman de torra ingredienserna och tillsätt ägg, smält smör och mjölk. Rör tills smeten är slät. Häll en skopa smet i pannan på medelvärme (Pyttes kommentar: smör är inte nödvändigt om du använder en teflonpanna på medelvärme) och stick ner 3-4 blåbär i smeten på varje pannkaka (Pyttes kommentar: bror som stekte tyckte detta var en jobbig idé och vände helt sonika ner blåbären i smeten, och det funkade fint). Stek gyllene på båda sidor. Servera rykande varma med färska blåbär och äkta lönnsirap.

2 kommentarer:

Helena sa...

Tack för inspirationen att bjuda på brunch!!

Jag bjöd på 35-årskalasbrunch igår.

"Italienska" mackor, lyxyoghurt, croissanter, juice, fruktfat, kaffe och sedan glasstårta.. jag var mätt till kvällen :)

Pytte/Eleonora sa...

Mmm, låter smaskens! Och visst är brunch ett alldeles underbart alternativ till den traditionella födelsedagsfesten?