fredag 28 augusti 2009

Kladdig chokladruta med hasselnötter och tryffel

Alltså, jag är ju inte den som sitter och är käckt positiv i onödan, men jag har en smula svårt att acceptera att sommaren på något sätt skulle vara över redan. Inte okej. Jag är inte heller den som bakar i onödan, som ni vet, men här har ni ett av de fåtal riktigt lyckade experiment som kommit ur min ugn.

Kreationen presenterades i nr 6 av Leva i år, i samma sommarbuffé jag tidigare skrutit över. Jag har inte gjort dem sedan dess (på grund av ovan nämnda bakningsaversion), men gud så sugen jag blev nu. Någon som fyller år? Vill komma på besök? Är ledsen och behöver tröst? Ska ha knytkalas? Kom igen, ge mig en anledning! Eller gör dem själv och bjud mig, för all del.

Så ta-daa - sommar och bakning i ett! Det är ju faktiskt fredag.

Kladdig chokladruta med hasselnötter och tryffel

Förbered gärna en eller två dagar innan men dekorera med florsocker, vispad grädde och bär strax innan servering.

Kladdkaka
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
½ dl fin kakao
2 dl vetemjöl
En liten nypa salt
1 dl hasselnötskärnor
Ströbröd

Tryffel:
200 g mörk choklad av god kvalitet
50 g smör
1 ½ dl vispgrädde

Dekoration:
Florsocker
Vispad grädde
2 dl färska bär, t ex jordgubbar och blåbär

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg fluffigt. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner även det i smeten. Dela hasselnötterna grovt och vänd ner även dem. Bröa en rektangulär form (ca 20x30 cm), häll i smeten och grädda i ugnen i ca 25 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten. Låt svalna och ställ sedan kallt i någon timme så att den stelnar helt. Hacka chokladen till tryffeln. Smält smöret i en kastrull. Häll i grädden och koka upp. Ta kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen; smeten ska bli helt slät. Bred tryffeln över den kylda kladdkakan och ställ in i kylen i en timme till. Skär upp i rutor och garnera med pudrat florsocker, vispad grädde och färska bär.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vi kan ha knytis!
Jag har gjort chokladbollar.

AU

Helena Ljunggren sa...

Oboj vad gott!

tina sa...

Åh jag tror jag dör vad gott!

Pytte/Eleonora sa...

AU - tack för chokladbollen jag fick smaka i lördags!

Helena och tina - det är det, jag lovar. Vi gjorde kladdkakan fast utan tryffel och nötter i söndags, och ack så gott det var. Frasigt runt om, kladdigt inuti... Precis som det ska vara.

Syltis på Söder sa...

Hur många tror du att en sats kaka räcker till? Jag tänkte baka den här till 40-årskalas/överraskningsbröllop som jag ska på i helgen. Det blir dock i runda formar (av logistiska skäl).

Pytte/Eleonora sa...

Oj, den här frågan såg jag inte förrän nu och jag antar att bröllopet redan varit! Attans, sorry! Hoppas det löste sig ändå... För eventuella framtida undrares skull skulle jag säga att kakan räcker till 8-12 personer, beroende på hur stora bitar man gör. Eller hur stora formar man använder, förstås.