onsdag 10 december 2008

Pilgrimsmusslor, heta räkor och ädelostbollar

På begäran kommer här ungefärliga recept på några uppskattade munsbitar från glöggtestkvällen i lördags. I förgrunden på bilden skymtas

Krabba-i-curry-snittar med pilgrimsmussla

ca 24 stycken

1 burk salladskrabba
1 msk mango chutney
2-3 msk crème fraiche
1 litet rött äpple, mycket fint tärnat
ca 1 tsk vanlig gul curry
Salt och peppar
12 pilgrimsmusslor (tina om frysta)
1 msk olivolja
24 basilikablad

6-12 skivor gott, vitt bröd - tack Linus återigen för vårt!
Smör att steka i

Låt krabbköttet rinna av och blanda det med mango chutney, crème fraiche och äppelbitar. Dutta på curry lite i taget - smaka av! Det ska smaka lätt av curry, men inte för mycket. Salta och peppra och ställ i kylen. Skär ut rundlar eller kvadrater av brödet och stek det gyllenbrunt och frasigt i smör. Lägg åt sidan. Skär pilgrimsmusslorna i hälften längs med så att de blir lite tunnare. Pensla dem med olja och stek dem hastigt på båda sidor. salta och peppra. Klicka lite krabbsallad på bröden och toppa med en pilgrimsmussla. ett basilikablad på det och du är ready to impress.

Vi skymtar även på bordet ett fat med

Heta räkor på melonkulor

ca 24 st

1/2 mogen melon, gärna cantaloupe
24 st räkor
1 vitlöksklyfta
1/2 liten röd pepparfrukt
2 msk olivolja
1/2 lime
1 litet knippe koriander

Skala räkorna och lägg dem i en skål. Skala vitlöken och finhacka den tillsammans med pepparfrukten, lägg i en skål tillsammans med olivolja, pressad lime och finhackad koriander. Låt räkorna marinera däri någon halvtimme. Gör kulor eller skär bitar av melonen, lägg på en räka på varje och stick en tandpetare genom härligheten.

Bakom Pyttes tequilaspetsade partyglögg anar vi även ett cocktailglas med

Pepparkaks- och ädelostbollar

Ett gäng

150 god, krämig ädelost, jag föredrar St. Agur
50 g Philadeplhia
10-15 pepparkakor, lite beroende på storlek

Mosa ihop ostarna och ställ dem i kylen en stund medan du gör annat. Lägg pepparkakorna i en plastpåse och banka dem till smulor med en kavel, eller använd en mortel. Gör kulor av osten och rulla dem i pepparkakssmulorna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jorå serru vi är inte alls bittra över att vi missade denna lilla tillställning. Nej då inte alls. Vackra små ostbollar, femtielva sorters glögg och en häxblandning framåt småtimmarna. Ja tack!

Appropå jultemat - har vår egen mat- och dryckguru möjligtvis något litet tips på en julsnaps som man kan göra och ge bort?

Anonym sa...

Jag längtar tillbaka till snittarna!!! De varså brilliant enkla, samtidigt som de SÅG lite lagom komplicerade ut.. Alldeles, alldeles...
...ljuvloga.