måndag 8 december 2008

Det stora glöggtestet!

I lördags gick så äntligen det stora glöggtestet av stapeln - tack alla ni som hjälpte till att sörpla glögg och sammanbitet och på blodigt allvar plitade ner omdömen och betyg! Stort extra tack till Kristofer som långt efter att vi andra huggit in på de tjeckiska snapsarna satt kvar vid testbordet och räknade ut medelbetyg. En glögg som inte var med i testet men som av de högst opartiska deltagarna enhälligt utnämndes till vinnare var min egen, så vi inleder resultatet med receptet på den:

Pyttes superenkla tequilaspetsade partyglögg

ca 20 glöggkoppar

2 flaskor vitt vin, jag använde en chardonnay
2 dl socker
2 påsar Santa Maria glöggkryddor
1 burk (33 cl) äppelcider
1,5 dl fin tequila (jag använde Tequila XQ Reposado)

Ös ner allt i en kastrull och värm upp tills det ryker lite, ca 80 grader. Stäng av värmen och låt dra i ca 1 timme. Sila bort kryddorna, värm upp och servera!

Det stora glöggtestet

Deltagare: ca 12 stycken glada glöggentusiaster
 1. Kronovalls Slott, Åkesson medelbetyg: 4,10
  Bland kommentarerna:
  "Bra, inte så söt", "Nästintill perfekt", "Bäst, ingen protest", "Hipp hurrah!"

 2. Dufvenkrooks Original medelbetyg: 3,85
  Bland kommentarerna: "Den rätta blandningen av styrka, smak och tradition", Original man!", "Bra, klassisk, inte så söt", "Så ja... Både perfekt kall och varm - mycket alkohol i smaken, men ändå klockren, mjuk sötma"

 3. Tindra, Spetsad med rom medelbetyg: 3,67
  Bland kommentarerna:
  "Fin, fruktig smak, subtil romspets", Finfin, fyllig, kryddig", "God med is!"

 4. Alkoholfri God Jul Glögg, SOS Barnbyar medelbetyg: 3,07
  Bland kommentarerna: "Smakar lite aspartam, om man säger så", "Fin", "Lite tunn", "Dålig flaska, man spiller!", "Med lite vin så... Perfekt!"

 5. Dufvenkrooks X-mas Delight medelbetyg: 3,05
  Bland kommentarerna: "Mycket choklad, men inte så söt. GI-choklad?", "Gillar fan inte choklad!", "Usch", "Älskart!"

 6. Tindra, Vit choklad och lime (2,2 %) medelbetyg: 2,33
  Bland kommentarerna: "Detta är inte glögg", "Den smakar som den påstår", "Smakar smält Slush Puppy - men det gillar jag", "Konstgjord", "Bra försök men ingen cigarr - på tok för söt"

 7. Tindra Glögg utan socker medelbetyg: 2,29
  Bland kommentarerna: "Inte god, men inte äcklig - inget man bjuder svärmor på", "Var är sockret? Smakar lingonris!", "Intetsägande", "Ja, ganska god"

 8. Dufvenkrooks Amore Vanilj medelbetyg: 2,25
  Bland kommentarerna: "Sliskig, lite artificiell", Smakar utspädd vaniljvodka", Huvva! Hostmedicin!", "Groggsmak", "Rund och fin", "Usch och fy, smakar hembränt med Ica-köpt essens-flaska..."
 9. Tindra Ekologisk glögg medelbetyg: 2,17
  Bland kommentarerna: "Konstig", "Mossa och skog, som vattnet i Joesjö", "Lite besk", "Jord"

 10. Dufvenkrooks Blåbär och lingon (2,25 %) medelbetyg: 2,14
  Bland kommentarerna: "Blaskig, smakar hallonsaft", "Nej - köp BOB-lättdryck istället", "Saft - en varm dag, med is - sommardryck?", "Saft. Synd på fina flaskan"

 11. Dufvenkrooks Amore Hjortron medelbetyg: 2,00
  Bland kommentarerna: "Smakar snarare Cassis, vilket gjorde mig en smula besviken", "Hembränt?", "Plast?", "Vad hade det här med glögg att göra?", "Var är hjortronsmaken?", "Mmm... Inte glögg, men som ett perfekt iste. Skulle inte dricka varm dock."

 12. Tindra, Choklad och pomerans (2,2 %) medelbetyg: 1,89
  Bland kommentarerna: "Blaskig", "Billig chokladsmak", "Sötsliskig, men det gillar jag", "Allt som är sött på en gång utblandat med lite vatten", "Alldeles för mesig smak. Varför?"

 13. Grythyttans Skogsglögg medelbetyg: 1,86
  Bland kommentarerna: "Vuxen", "Blaskig men också spritig", "Glögg eller vin?!", "Surt, surt, surt vin - som glöggvinäger. Kan inte dricka upp", "Non!"
I testet lyste Blossa med sin frånvaro, vilket vi förstås tycker är synd. Vi fick helt enkelt fullt. Vid sidan av avnjöt vi dock Blossa 08 med smak av blåbär och kryddnejlika, på vilken de flesta av oss blev något besvikna. Med den hajp som uppstår kring varje årgångs-Blossa väntar man sig helt enkelt lite mer. Något extra. Något exceptionellt, rentav. Men vi är optimister, och laddar för något i hästväg 09!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack ska DU (och Christian) ha för en underbart trevlig glöggafton och en eminent sammanfattning av alla betyg och kommentarer!! Om jag minns rätt så fick blandningen av alla glögger - tillsammans med lite salmiaklikör - också ganska bra betyg? Häxblandning av glögg - härligt att vi har barnasinnet kvar...

Saaknar också recept på alla underbara snittar som serverades under kvällen?

Pytte/Eleonora sa...

Håll ögonen öppna - några av kvällens höjdare kommer att presenteras inom kort!

Christian von Essen sa...

Jo det stämmer faktiskt att häxblandningen blev godast. Summan blev större än delarna så att säga. Något för tillverkarna att fundera på kanske?

Anonym sa...

Använd inte vanligt socker.
Ta brunt farinsocker, så smakar det mycket bättre.