fredag 24 augusti 2012

Om jag vore vegetarian...

Eftersom jag har en så fin liten grupp på Facebook var det i förrgår en gammal skolkamrat som i perfekt kontext kunde be mig om min eminenta experthjälp. Ähum. Hon är nybliven vegetarian och behöver inspiration. Nå, då har hon ju faktiskt inte hamnat så fel som man skulle kunna tro, vill jag hävda!
Här finns gott om vegetariska rätter. Jag själv äter väldigt gärna kött, men jag har svårt för fult, billigt, ljusrött, tråkigt, trågförpackat blahabutikskött (nu pratar jag tydligen bara om rött kött, typ kossa, vilket verkligen är att göra en snäv distinktion av ordet kött, men ändå), och därmed blir det ganska sällan jag unnar mig de ganska kostsamma lyxigare alternativen. Jag är trots allt inte GJORD av pengar.
Anywhoo!

Det finns vissa saker jag anser att man bör bekanta sig med lite extra om man ska skippa biffen. Här är ett urval.
  1. Ost. Vad är livet utan ost? I ett val mellan kött och ost väljer jag ost any day (jag vill bara inte välja riktigt än). Perfekt stekt halloumi, perfekt paneer, krämig mögelost, grillad brie, parmesan i stora bitar... Bättre än oxfilé. 
  2. Sojabönor, eller edamame. De går att blanda med det mesta och har inte den där fadda mjöliga grejen för sig som så många andra bönor har. Gröna ärtor är också väldigt användbart.
  3. Blomkålscouscous! Yay! Modern råkost. God som den är, eller fräst i olja. Jag har presenterat den ett par gånger här även om jag bara hittar ett recept just nu, och igår var det dags igen. Litet tips just for you, kompis. Och lycka till med det vegetariska livet, du gör en bra grej! 
Blomkålscouscous kylskåpsrensnings-style 2-3 personer

1/2 litet blomkålshuvud
10 centimeter gurka, ganska fint tärnad
1 liten burk majs (såna där som säljs i trepack ni vet; de rymmer kanske 1 dl lite drygt), avrunnen
1/2 röd lök, fint tärnad
1 liten bunt färsk timjan, repad om grov och annars bara finhackad
1 litet granatäpple, kärnor utbankade/utpillade i en skål - spara saften!

Dressing: 
Saften från granatäpplet
1 msk olivolja
Salt och peppar

Grovhacka blomkålshuvudet och kör det snabbt i matberedare tills det ser ut som couscous. Det går fort, håll inte på mer än 10-15 sekunder max! Rör ihop ingredienserna till dressingen. Droppa i lite citron eller vinäger om du tycker att den blir för söt, det beror lite på hur granatäpplet mår. Smaka av med salt och peppar. Vänd samman couscous med övriga ingredienser och dressingen och servera till fisk, kött eller kyckling om du vill äta kött. Vegoälskaren blandar den med god feta eller halloumi, eller gör den matigare med ugnsrostade rotfrukter.

7 kommentarer:

Hannes sa...

Som den inbitna meatasaurus jag är var jag tvungen att testa 'cous cous utan cous cous' för att se om jag kunde bli omvänd. Denna anrättning, tillsammans med lite feta och avokado, blev extremt lyckad - både smakmässigt och tidsmässigt. Snabbt, gott och enkelt, helt enkelt! Jag fick dock balansera tallriken med en stor köttbit så det inte blev alldeles för hälsosamt. Du har definitivt fått en framtida kokboksköpare på halsen...

Pytte/Eleonora sa...

Hurra för Hannes! Jag brukar också äta kött till den här rätten, men den är även en riktig hit till en len bit gravad lax. Tack för rapporten, väldigt uppskattat!

Christer sa...

Ingen dålig kylskåpsrensning! men din captha får mig att koka :)

Pytte/Eleonora sa...

Christer - Vissa har roligare kylar än andra! Captha - det är det där verifieringsordet va? Vad stod det?

M. sa...

låter jättegott, receptet kom väldigt lägligt nu när jag har ett blomkålshuvud hemma som väntar på att bli uppätet :)

Natalie sa...

Hej! Jag är jättesugen på att prova detta recept men behöver en köpa mig en sjysst matberedare. Jag har fått för mig att man måste köpa en riktigt dyr, annars är den inte bra. Vad har du för variant? Tacksam för tips!

Är ny på din blogg och är redan fast. Blir definitivt återbesök! Trevlig helg!

Mvh/Natalie

Pytte/Eleonora sa...

Hej Natalie, vad fantastiskt roligt att du hittat hit! Ursäkta mitt sena svar, men kommentarer på lite äldre inlägg måste modereras och då kan det ta en liten stund innan jag upptäcker dem. Sorry!

Det här är verkligen ett grymt recept och när man väl börjat göra blomkålscouscous är det inget man slutar med. men du behöver INTE köpa någon fancyschmancy matberedare. Jag har i alla fall inte det och klarar mig utmärkt. Min är av märket Bosch och inte särskilt ny heller, jag tror den går att köpa på typ Elgiganten för några hundringar. Men i mixer blir det väldigt svårt, så det är en matberedare du ska ha! Varmt lycka till, och välkommen tillbaka!