onsdag 6 oktober 2010

Mandelpotatissoppa med västerbottensägg

Jag kan helt sanningsenligt meddela att det här är en rätt som är fin som j***a snus. Jag har stulit den från mitt eget jobb i Leva som är ute nu (nr 10/2010), innehållandes tre goda soppor med tillhörande surpris. Surprisen är alltså det superfjäskande goda ägget i mitten, vilken gör även den mest uttråkade av soppskeptiker vänligt inställd. Lite surdegsbröd till och boom - värsta finrätten!

Eventuellt kommer jag bjuda på fler av de stulna sopporna i framtiden (fast det kan man ju aldrig riktigt veta, så det är lika bra att springa och köpa tidningen), men det här var den jag själv tyckte blev godast.

Mandelpotatissoppa med västerbottensägg

4 personer

500 g mandelpotatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 dl torrt vitt vin
6 dl grönsaks- eller lantbuljong
1 dl grädde
Svartpeppar

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök och fräs mjukt i smöret i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt potatis, vitt vin och buljong och koka upp. Låt sjuda i ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk, mixa sedan och rör i grädde. Värm upp igen, smaka av med svartpeppar och lite salt och servera över västerbottensägget.

Västerbottensägg med sidfläsk och persilja
100 g philadelphiaost
100 g fint riven västerbottensost
100 g rökt sidfläsk
2 msk fint skuren persilja
Salt och peppar

Tärna sidfläsket smått och knaperstek det. Låt rinna av på hushållspapper. Blanda med resterande ingredienser när fläsket svalnat helt och låt stå kallt en timme. Forma till ägg med hjälp av två skedar innan servering och lägg ett i varje tallrik. Slå den varma soppan över äggen.

8 kommentarer:

Lillan sa...

Du överträffar dig själv gång på gång, på gång, på gång. Jag ska bli lite mer som du när jag blir stor.

Pytte/Eleonora sa...

Ha ha, vilken fin inställning. Fast om du blir som jag, då kommer du ju inte att uppskatta min mat lika mycket och då kommer jag ju inte få lika fina kommentarer här. Så helst inte tack!

Lieselotte van der Meijs sa...

Men nu blir jag så toksugen på den här soppan med sin gudomliga surpris att jag tror jag måste tillaga den NU!

Pytte/Eleonora sa...

Go for it! Den är godare än den förra du gillade...

Annika sa...

Det här lät verkligen otroligt gott. Ska tilläggas att jag faktiskt är aningen skeptisk till potatissoppa, så det är en särskilt fin komplimang ;)!

LisaFW sa...

Underbart!

Christer sa...

Ja, det här var helt enligt min smak ett av de bättre all time:)

Pytte/Eleonora sa...

Tackar, tackar!