tisdag 12 januari 2010

Räds ej den gravade laxen!

Vi måste prata om det här med att grava lax. Det är inte farligt! Inte jobbigt, inte svårt, inte dyrt. Såvida man inte köper fina laxen i tjusiga fiskaffären till skyhöga priser, men det behöver man faktiskt inte. Till nyår gravade jag en fin bit inköpt på självaste Prisextra, och den blev föga förvånande precis lika supergod som de från budgetkedjorna härstammande laxarna jag tidigare gravat. Alltså. Vi pratar vidare.

Frys laxen först, det är det viktiga. Ett par dagar ska den ha för att bli mindre känslig för bakterier. Tina den sedan, gnid in den med en klassisk blandning av salt, socker, vitpeppar och dill och vips, har du den där dyra delikatessen som blir så enormt mycket godare än butikernas vakuumförpackade och färdigskivade. Smaksätt med en spritslurk och lyckan är gjord.

Konjaksgravad lax

10-12 förrättsportioner

1 kg benfri laxfilé, gärna av mittbiten
2 msk konjak
3 msk salt
4 msk strösocker
1/2 msk hel vitpeppar
1 kruka dill

Dela den frysta och sedermera tinade laxfilén i två jämnstora bitar. Smörj in köttsidan av de båda bitarna med konjaken. Krossa pepparen grovt i en mortel och blanda med salt och socker. Gnid in laxbitarna med hälften av blandningen. Hacka dillen grovt. Strö hälften av den kvarvarande saltblandningen i botten av en form med kanter och lägg den ena laxbiten ovanpå med skinnsidan nedåt. Lägg på dillen och täck sedan med laxbit nr 2, nu med skinnsidan uppåt. Resten av saltblandningen bör lämpligtvis strös ovanpå denna. Plastfoliera in det hela och ställ att grava i kylen i 1-2 dygn, beroende på tjockleken på laxen. Vänd efter halva tiden. Lyft upp laxen och skrapa av kryddorna. Skär i tunna skivor. Servera med fuskiga hovmästarkrämen nedan och lite rostat bröd.

Hovmästarkräm

8 personer

Kul namn, eller hur? Godare än man tror, väldigt lyckat fuskpåhitt:

Man tager en burk crème fraiche. Man blandar den med någon deciliter hovmästarsås som man har stående i kylen. Man river ner fint citronskal och även lite saft. Man saltar och pepprar och smakar av. Klart!

5 kommentarer:

Annika sa...

Man tackar! Tror att du med detta recept ska få ta min gravlax-oskuld, vid lämpligt tillfälle...

Pytte/Eleonora sa...

Oooh, har du aldrig gravat lax? Men Annika då! Jag beordrar inköp av lax så fort prislappen drar ögat till sig. Du kommer variationsmöjligheterna - nästan lika kul som att göra glass kanske...?

Remsan sa...

Ja, Annika nu är det på tiden att bli av med "gravlax-oskulden" ;-) Tom de som inte är så förtjusta i gravad lax, brukar gilla hemmagravad. Det blir så mycket godare.

Fröken Dill sa...

J har kommit på hur lätt det är och hur gott det blir att grava lax och gör det till oss med jämna mellanrum!
Jag njuter.
Hälsar fröken Dill

Pytte/Eleonora sa...

Remsan - eller hur? Det är en helt annan och ljuvligare smak.

Fröken Dill - vilken tur du har! Det är ju så gott, fräscht, nyttigt, lyxigt... Funkar alltid, med andra ord.