måndag 11 januari 2010

Medan vi ändå håller på - Tigerpannacotta

Börja med att spana in pannacottan från igår. Fin, eller hur? Jorå. Men lägg till ett lager med mjölkchokladpannacotta och servera dem båda som ett dekadent överflöd toppat med en simpel men ack så läckert bombastisk hallonspegel och vips har du vår nyårsdessert. Det var Lillans idé att kombinera det bästa av två pannacottavärldar och förena dem i denna chokladernas heta omfamning, tack Lillan.

We proudly present:

Tigerpannacotta med hallon

Använd söta små glas och gör inte för stora portioner; de här små rackarna är mäktiga men precis lagom för att man ska bli nöjd men i hemlighet önska att det fanns en liten sked till. En liten en.

8 personer

Undre lagret:

Mjölkchokladpannacotta

100 g mjölkchoklad, delad i bitar
3 dl vispgrädde
1 gelatinblad
1,5 msk strösocker

Lägg gelatinbladen att mjukna i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka under tiden upp grädde med socker. Tag av kastrullen från värmen och rör i de urkramade gelatinbladen och chokladen. Rör tills allt är slätt. Låt svalna något och häll upp i glas eller formar och ställ i kylen i minst någon timme. Kolla att pannacottan stelnat helt innan du häller på nästa lager. Vill du servera enbart mjölkchokladpannacotta och inte göra två lager dubblar du satsen.

Övre lagret:

Vit chokladpannacotta med yoghurt (som i inlägget nedan, men bara en halv sats:

75 g vit choklad, delad i bitar
2,5 dl vispgrädde
1,5 msk dl strösocker
1 dl matyoghurt
1,5 st gelatinblad

Lägg gelatinbladen att mjukna i kallt vatten i ca 5 minuter (dela blad genom att klippa med en sax). Koka under tiden upp grädde med socker. Tag av kastrullen från värmen och rör i de urkramade gelatinbladen och chokladen. Rör tills allt är slätt. Låt svalna något och rör i yoghurten. Kolla att smeten inte är varmare än ungefär rumstemperatur och häll sedan upp ovanpå mjölkchokladpannacottan. Ställ i kyl i ytterligare någon timme eller två.

Ovanpå:

Blank hallonspegel

1 pkt frysta hallon
1 msk råsocker

Låt hallonen ligga framme och tina. Plocka ut 8 fina som ska sparas till garnering, lägg dem på lite hushållspapper. Koka upp resten av hallonen med sockret. Passera genom en finmaskig sil och låt svalna. Skeda upp på de färdiga pannacottorna, garnera med hela hallon och gärna en kvist citronmeliss.

2 kommentarer:

Karin sa...

Älskar pannacotta - måste prova detta vid tillfälle !

Remsan sa...

Jag älskar verkligen också pannacotta! Detta måste verkligen blivit en drömdesert...