fredag 29 januari 2010

Fredagsmums - salsa med pilgrimsmusslor och granatäpple

Så här på fredagen kommer en liten lyxröra som uppfanns till nyårsaftonen för att vi skulle ha något att kladda med till fördrinken. Mycket enklare, billigare och godare än man tror. Vi serverade knaperstekta tortillachips till men vi nyrekryterade GI-soldater köper gemsallad (även kallade hjärtsallad) eller simpel isberg (inte lika kul, men jag säger det funkar) och lägger röran i tjusiga, krispiga blad. Ni får ett på-ett-ungefär-recept här:

Salsa med pilgrimsmusslor och granatäpple

Förrätt för 4, drinktilltugg för 8

1 pkt frysta pilgrimsmusslor (ca 8 st)
olivolja
1 mango
1-2 avokado
1 granatäpple
1/2 kruka koriander
1-2 lime
1/2 röd lök
1 liten röd pepparfrukt

Tina pilgrimsmusslorna och skär dem i stora bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna, salta och peppra musslorna och stek dem hastigt runt om. Låt dem inte ligga för länga, någon minut räcker! Häll ned dem med eventuellt spad och allt i en skål. På med skalad mango och avokado som skurits i fina små bitar, fint hackad lök och pepparfrukt, hackad koriander, pressad lime och en skvätt olivolja. Smaka av ordentligt, salta och peppra lite. Dela granatäpplet tvärs över och grabba tag i ett lagom tungt föremål, t ex en kavel. Håll en granatäpplehalva med kärnorna neråt över skålen och banka järnet, välriktat och målmedvetet. Det skvätter en smula, men du slipper det vita skräpet. Ge gärna en liten skål med salsa till var och en, det ser ju för jäkla piffigt ut. Ni som käkar tacos på fredagarna kanske vill förära ett tacoskal med lite fingrejer...?

5 kommentarer:

Erka Perka sa...

Shit vad gott! Det är ju en mix av de godaste av goda ingredienser. Måste jag göra någon gång.

Pytte/Eleonora sa...

Erka Perka - hej på dig, vilken trevlig blogg du har! Visst finns det inget bättre än när man tar en massa schyssta grejer och geggar ihop dem till en härlig röra?

Chezsofia sa...

Ser superläckert ut! Pilgrimsmusslor är en riktig favorit hos oss. Låter som en utomordentligt bra kombination med salsan. Det kanske får slinka ner någon pilgrimsmussla i helgen.

Unknown sa...

Ser riktigt gott ut, Pytte! Måste testas. Kram Marianne Strömstedt

Christoffer Sandberg sa...

Det såg riiiktigt smarrigt ut! :)