måndag 27 april 2009

Istället för en blomma...


När någon man tycker om ligger på sjukhus vill man överösa dem med tröst som finns kvar även efter att besökstiden är slut. Blommor, godis, tidningar, nallar, böcker - allt i hopp om att göra den oftast så oönskade vistelsen på sjukan så dräglig som möjligt.

Själv tar jag gärna med mig mat.

Middag på sängen i all ära, men måltiderna inom sjukvården är allt annat än trivsam; riktigt bra mat kan påskynda tillfrisknandet från de flesta åkommor men sjukhusmat är ju verkligen deprimerande. Idag följde jag med en av mina allra käraste när hon lades in på KS för operation och vi berikade glatt hennes rum med en fin glasskål full med Krav-plommon, färska björnbär, physalis och vindruvor - godis kroppen blir gladare av till skillnad från den vanliga lösgodiset. Pepp by fruit - alltid en hit. Så länge man inte låter sig begränsas till sjukhuskioskens brunfläckiga bananer och besprutningsklibbiga äpplen förstås.

Jag tog även med mig trekantsskurna smörgåsar att mumsa på fram till fastan börjar klockan 24.00; några med rökt lax, pepparrot och gurka och några med parmaskinka, mozzarella och basilika. Icas eko-fruktdrycker på sugrörstetra till samt lite finvatten på flaska vars etikett utlovade ett ph-värde som "hjälper kroppen att må bra". Och det låter ju lovande.

Att få göra iordning en korg med omsorg i form av ätbara ting är terapi för den som står nära och bryr sig om. Prova nästa gång!

6 kommentarer:

Mikaela sa...

och jag som jobbar på sjukhus blir ju nästan alldeles till mig... kom! ge våra patienter fina korgar med mat och dryck!!! som lockar...

Pytte/Eleonora sa...

Mikaela - jag önskar att jag kunde! Sist jag hälsade på på sjukhus hade jag med mig en kylväska med glassnyheter och bjöd sjuklingens salkamrater på varsin. De blev så glada över en Magnum att det kändes sorgligt i hjärtat. Och då var det ändå bara glass.

Filippa sa...

Vilken bra idé ! att jag inte tänkt på detta ? Pytte, sicken tjej ! Jag blir liksom alldeles till mig av idéer, synd att man inte känner nån som ligger på sjukhus just nu.

Pytte/Eleonora sa...

Filippa - äsch då. Och klart att man ska vara glad så länge man inte känner någon som ligger på sjukhus... Men visst blir man inspirerad om man börjar tänka på det - vem blir inte uppmuntrad av något gott att äta?

Beatrice sa...

Du har ett STORT STORT HJÄRTA! Att få ett sjukbesök av dig med en "gottekorg" måste göra gott i både kropp och själ. Att bara tänka på att ta med glass till "rumskompisarna". Jag lovar dig, det är inte många som skulle komma på idén. Det värmer mitt hjärta... =)

Pytte/Eleonora sa...

Tack Beatrice, det var fint sagt! Vi kanske kan starta en ny rörelse? Alla ni som ska hälsa på en sjuk vän eller familjemedlem - ta med något gott tills rumskamraterna också! Nästa gång kan det ju tyvärr vara man själv som ligger där och tvingas äta bedrövligt klister till sjukhusmat.