tisdag 7 april 2009

Bland köttbullarna med Mats-Eric Nilsson

För ovanlighetens handlade jag och Christian tillsammans i söndags. Jag brukar låta honom gå hem i förväg om vi varit någonstans och ska handla på vägen; Ica är inte en lika tradig upplevelse för mig och jag blir oftast bara stressad när jag måste fatta matbeslut tillsammans med någon annan. Men nu var Christian med. Vi plockade på oss lite färsk pasta och upptäckte Mats-Eric Nilsson (Den hemlige kocken, Äkta vara) djupt böjd över köttbullarna i charkavdelningen, med anteckningsblocket i högsta hugg.

Herr Nilsson in action är uppenbarligen för mycket för Christian att kunna motstå. Han lutar sig över Mats-Erics axel och annonserar sin närvaro med ett "Jahaaa" följt av ett käckt "Är de friterade i SPÄCK eller?" Jag dör en liten smula men hinner avlägsna mig från köttbullarna innan dess. Men inte så snabbt att jag missar Mats-Eric när han fryser till mitt i sina anteckningar, rätar på sig och tvingas erkänna min burduse makes närvaro med ett försynt "Förlåt?". Varpå Christian något högre upprepar sin fråga, till synes övertygad om att Mats-Eric måste ha nedsatt hörsel. Jag har förflyttat mig ända till kattmaten vid det här laget. Christian kommer glatt strosandes efter en stund och ignorerar förnöjt mina blossande kinder. "Köttbullar friteras jätteofta i talg, visste du det?"
Nej, det visste jag ju inte. Och så beundrar jag Christian lite i smyg för att han vågar vara osvensk och gå fram och fråga, beundrar Mats-Eric för att han orkar svara. Och tycker Ica är lite lite roligare just den dagen.

13 kommentarer:

Patrik sa...

haha, underbart!

Lillan sa...

Haha! Det var ett vackert litet inlägg. Bravo Chrsitian!

Patrik sa...

menade han att det var ett problem att köttbullar friteras i talg? som jag förstått det är talg en fettprodukt från nöt som ofta framställs av ister och kanske speciellt ister från runt njurar, det är välkänt att just fettet runt njurarna på kalv är extra bra att fritera exempelvis pommes i så mitt svar skulle vara: så bra!

Pytte/Eleonora sa...

Patrik, jag önskar att du varit med.

Lulle sa...

Köttbullar nästa?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4843349.ab

För övrigt ett strålande blogginlägg!

Anonym sa...

men är det verkligen försvarbart att slakta kalvar och inte vänta tills de iallafall är stora kor eller oxar så man får ut större mängder kött ur dem?

Annika sa...

Tusen gånger hellre späck än palmolja...

Husmodern sa...

hihi, vad roligt!!

Lisa sa...

Jag kan inte hålla mig. Fantastiskt inlägg. Bravo.

pipopp sa...

Hej, hej!

Jag har just hittat hit, men ändå hunnit dra på smilbanden flera gånger. Dessutom intressanta matidéer.
Gott!
Du hamnar snabbt i min Reader.

Patrik sa...

äh, jag hade inte vågat säga nåt!

Anna sa...

haha va kul! vilket mysigt inlägg=)

tina sa...

Hihi!