söndag 23 november 2008

Dagen efter - spaghettigratäng extra allt

Efter en riktigt lyckad kväll och natt (tack Sara, och grattis igen!) var det inte direkt en fräsch sallad med vinägrett som kroppen skrek efter idag. Till frukost blev det en flådig brunchbuffé i soffan, och resterna av den genererade den här lysande gratängen. Vi åt upp hela formen på två personer - ketchup och iskall mjölk till, förstås. Helt lysande.

Använd i stort sett vilken ost du vill - vi tog ett par bitar av gorgonzola och strödde över, skar färdigskivad prästost i bitar och körde på det med, men vi stannade inte ens där - närå! Hittade en påse färdigriven parmesan och krönte mästerverket med ett par matskedar. Resultat: segt, smakrikt, lite knaprigt osttäcke. Underbart tillfredsställande. Vill man inte göra gratäng av rätten är såsen förstås jättegod att servera till nykokt pasta.

Spaghettigratäng extra allt

4 personer (eller 2 bakfulla och extremt hungriga med stor ätvana)

4 portioner spaghetti
1 ask körsbärstomater
15 skivor salami
1 stor röd lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
1 msk tomatpuré
3 msk ajvar relish, hot
1 tsk soja
1/2 dl vitt vin
2 dl vatten
1 msk oxfond
1 dl grädde
Ost, gärna olika sorter, ca 2 dl
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan (lämna en minut eller två av den rekommenderade koktiden, det bakas färdigt i ugnen) och skölj den i kallt vatten. Lägg i en ugnsfast form. Skala och skiva lök och vitlök, strimla salamin och halvera körsbärstomaterna. Fräs allt ett par minuter i lite olivolja. Tillsätt tomatpuré, ajvar, soja, vatten, fond, vin och grädde och låt koka ihop i 8-10 minuter. Smaksätt med svartpeppar, förmodligen är det redan tillräckligt salt. Häll såsen över spaghettin och blanda lite. Strö över ost och baka i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg. Iskall mjölk eller en skummande frostnupen öl är godast till.

Inga kommentarer: