onsdag 27 februari 2013

Vill du ha en bok?

Jag har två ynka exemplar av Bjud hem! kvar, och den ena vill jag helt fräckt behålla själv. Den andra tänkte jag däremot ge bort i present till någon av er som tittar in här ibland. Vill du ha den? I så fall skulle jag bli jätteglad om du i en kommentar ville berätta om ett recept du hittat här på bloggen som du gillar extra mycket, eller kanske rentav provlagat med gott resultat. Ni är just nu runt 500 personer som poppar in om dagen och jag skulle vilja veta mer om vad ni uppskattar.

Jag uppskattar i alla fall ER, tack för att ni läser! Tyvärr kan jag bara ge boken till en av er, och får jag mer än ett svar får jag helt enkelt köra blunda-och-peka-metoden. I vilket fall blir jag jätteglad för era kommentarer. På onsdag om en vecka vill jag skicka boken, så spill your beans innan dess. Tack och kram!

tisdag 26 februari 2013

Mina bästa bubblor - vilka är dina?

Nu vill jag ha era bästa bubbeltips! Själv har jag just upptäckt Beaumont des Crayères (nr 7891); en riktigt fin budgetchampagne för bara 189 kronor.
Jag är verkligen inte kunnig på området men jag vet ju vad jag gillar.

Om ni vill försöka relatera till min smak är min lyxigare favorit utan konkurrens Bollinger (nr 7418, 395 kr), och min något billigare favorit Pongrácz (nr 7628, 109 kr). Av de bubblor jag testat de senaste 10 åren har inga andra sorter riktigt kvalat in på listan, utom ovannämnda Beaumont des Crayères då. Som dock behöver testas fler gånger för att jag ska kunna bekräfta succén.

Jag älskar skumpa och vill ha fler goda sorter att testa. Finns det någon där ute med samma smak som jag (förmodligen; jag har ju valt storsäljare) som hittat andra guldkorn att tipsa om?

måndag 25 februari 2013

Helgnöje - "baka" en fusktårta med kidsen

Okej, ni vet ju hur jag känner för bakning. Inte alls. Det är inte min kopp te. Men min dotter (det är inte hon på bilden; det här är hennes urtjusiga kusin) är 3 år och ÄLSKAR tårta. Mer än något annat. Om den dessutom är rosa, då finns det liksom inget vackrare för henne.

Alltså. Om man har en unge som älskar tårta (alla som har barn, räck upp en hand) och om man inte tycker att det bör råda evigt sockerförbud i hemmet (vi kan väl låtsas att det är lördag?) och om man inte älskar att baka (nej, hela Sverige bakar faktiskt inte alls) men om man vill hitta på något roligt att göra med sitt barn - då är det här en suverän tårta. Det går tillräckligt snabbt för att ungen ska kunna fokusera hela vägen (jag tror vi gjorde vår på ungefär sju minuter) och den blir faktiskt god. Om man gillar tårta. Och det gör man ju.

Fuskiga rosa tårtan

12 bitar

Gå till affären och köp precis allt som behövs för att göra tårtan med minsta möjliga ansträngning. Det blir inte den billigaste tårtan i världshistorien, men det kan ju vara värt slantarna för nöjets skull. Du behöver:
  1. 1 förp. färdiga tårtbottnar (en kaka i tre delar)
  2. 5 dl vispgrädde
  3. 1 burk god sylt, vi valde hallon/rabarber
  4. 1 kartong frysta hallon (vi använde ungefär hälften)
  5. 1 burk kesella vanilj
  6. 1 rosa tårtlock (beroende på barnets smak, förstås)
  7. 1 förpackning dekorationer (min tjej gillar givetvis rosa blommor, vad annat)
  8. Eventuellt lite florsocker
  9. Om du är på det humöret: tårtpapper och ett fint snöre
Gör så här: 

Tina dina hallon. Vispa grädden. Ta ca en fjärdedel av grädden och lägg den i en bunke. Vänd ner hallonen. Så, nu är alla förberedelser klara, bara att börja montera! 
På tårtbotten nummer ett lägger du hallongrädden. På med tårtbotten nummer två, på vilken du breder ett lager sylt. Smeta över hela burken med kesella ovanpå sylten. På med tårtbotten nummer tre, vilken föräras resten av grädden i dess enkla vispade form. Tårtlock ovanpå kalaset - försiktigt! - och nyp in kanterna och dutta så fint du kan. På med dekorationer och pudra med florsocker innan servering. Kanske ett snöre om också. Tadaaaaaaa!

fredag 22 februari 2013

Black Garlic till fredagsräkan tack!

Sej hej till min nye vän - den fermenterade vitlöken! Aged garlic - eller Black Garlic som det står på påsen jag fick den i och vilket verkar vara den generella beteckningen på delikatessen ute i vida världen - är helt enkelt en vanlig vit vitlök som fermenterats i en särskild ugn i ungefär en månad. Jag fick en av min fina svärmor och det första som slår en är doften. Det luktar vitlök men riktigt god vitlök; ni vet som när man tillagat dem länge i ugnen och den där hårda och stickande doften och smaken försvunnit.

När man lokaliserat sin första nattsvarta lilla klyfta bland de prassliga, torkade vitlöksbladen kan man stoppa den direkt i munnen och få sig en ny och intressant upplevelse. Den är mjuk och lite gummiaktig i konsistensen, men rund och söt i smaken. De flesta som smakat beskriver toner av balsamvinäger och det skriver vi under på. Jag skulle kunna äta dem som godis. Andedräkten ska inte påverkas heller, men det kan jag tyvärr inte riktigt bevisa... Men jag kan varmt rekommendera att testa dem! Finns bland annat på  Sandins Frukt i Hötorgshallen och på Ica Karlaplan i Stockholm, men den som vill få köpställen på nätet kan kolla med företaget på Facebook .

Black Garlic Dipp

Mosa två klyftor Black Garlic och blanda dem med 1 dl fet crème fraiche. Smaksätt med en liten skvätt pressad citron och salt och peppar. Kör en kort stund med elvispen för att få en riktigt fluffig dipp. Tillsätt eventuellt lite sting med några droppar tabasco. Suveränt gott! Njut till räkor, grönsaksstavar eller vad helst du gillar att dippa, eller som kall sås precis vilket djur som helst. 

torsdag 21 februari 2013

Hett, nyttigt, superenkelt, namnam

Den här pastan blev bara rätt, helt enkelt. Snabb att göra OCH nyttig OCH riktigt god OCH mättande så att det räcker och blir över - en lunchfavorit är född. Dessutom är den vegetarisk. Jag längtat efter den sedan vi åt den för några dagar sedan; den ser kanske inte mycket ut för världen på bild men jag kan ändå varmt rekommendera den. Och du som är välsignad med lite naturligt mullhull precis som jag- pasta är inte dumt när man vill gå ner i vikt. Men det är bra om den är ackompanjerad av nyttiga saker.

Het pasta med rostade grönsaker och sallad

2 personer

2  portioner pasta, t ex skruvar
1 röd snackspaprika
1/2 zucchini, eller 1 hel liten
1 dl lätt crème fraiche paprika & chili
50 g blandad sallad från påse
Gärna lite god balsamico

Sätt ugnen på 250 grader. Skär zucchini  i 1 cm tjocka kvartar och urkärnad paprika i ca 2 x 2 cm stora bitar.  Lägg alltsammans på en plåt försedd med bakplåtspapper (skalet upp på parikan). Salta och peppra lite. Ringla över lite olivolja om du inte bryr dig om kalorierna, men det är faktiskt inte nödvändigt. Rosta i ugnen medan pastan kokar, ca 10 minuter eller tills allt fått lite färg. Blanda den kokta och avrunna pastan med crème fraichen, och vänd sedan ner de varma grönsakerna och salladen. Ringla över lite god balsamico vid servering.