fredag 22 februari 2013

Black Garlic till fredagsräkan tack!

Sej hej till min nye vän - den fermenterade vitlöken! Aged garlic - eller Black Garlic som det står på påsen jag fick den i och vilket verkar vara den generella beteckningen på delikatessen ute i vida världen - är helt enkelt en vanlig vit vitlök som fermenterats i en särskild ugn i ungefär en månad. Jag fick en av min fina svärmor och det första som slår en är doften. Det luktar vitlök men riktigt god vitlök; ni vet som när man tillagat dem länge i ugnen och den där hårda och stickande doften och smaken försvunnit.

När man lokaliserat sin första nattsvarta lilla klyfta bland de prassliga, torkade vitlöksbladen kan man stoppa den direkt i munnen och få sig en ny och intressant upplevelse. Den är mjuk och lite gummiaktig i konsistensen, men rund och söt i smaken. De flesta som smakat beskriver toner av balsamvinäger och det skriver vi under på. Jag skulle kunna äta dem som godis. Andedräkten ska inte påverkas heller, men det kan jag tyvärr inte riktigt bevisa... Men jag kan varmt rekommendera att testa dem! Finns bland annat på  Sandins Frukt i Hötorgshallen och på Ica Karlaplan i Stockholm, men den som vill få köpställen på nätet kan kolla med företaget på Facebook .

Black Garlic Dipp

Mosa två klyftor Black Garlic och blanda dem med 1 dl fet crème fraiche. Smaksätt med en liten skvätt pressad citron och salt och peppar. Kör en kort stund med elvispen för att få en riktigt fluffig dipp. Tillsätt eventuellt lite sting med några droppar tabasco. Suveränt gott! Njut till räkor, grönsaksstavar eller vad helst du gillar att dippa, eller som kall sås precis vilket djur som helst. 

5 kommentarer:

tina sa...

Men lägg av vad gott! Det här ska jag beställa till fredagsmiddag!

Anne sa...

Fermentert hvitløk må være toppen av superfood - høres fantastisk godt ut også!

Pytte/Eleonora sa...

tina - hur blev fredagsmiddagen?! Du fick ju tag på Black Garlic hörde jag...

Anne - ja, den ska ha riktigt goda hälsoeffekter. Hoppas du hittar någon där borta!

Matarkivet sa...

Jag har haft en black garlic i kylen lite väl länge utan att hitta på något med den, så tack för tipset - dip it is!

Pytte/Eleonora sa...

Matarkivet - go for it!