måndag 25 februari 2013

Helgnöje - "baka" en fusktårta med kidsen

Okej, ni vet ju hur jag känner för bakning. Inte alls. Det är inte min kopp te. Men min dotter (det är inte hon på bilden; det här är hennes urtjusiga kusin) är 3 år och ÄLSKAR tårta. Mer än något annat. Om den dessutom är rosa, då finns det liksom inget vackrare för henne.

Alltså. Om man har en unge som älskar tårta (alla som har barn, räck upp en hand) och om man inte tycker att det bör råda evigt sockerförbud i hemmet (vi kan väl låtsas att det är lördag?) och om man inte älskar att baka (nej, hela Sverige bakar faktiskt inte alls) men om man vill hitta på något roligt att göra med sitt barn - då är det här en suverän tårta. Det går tillräckligt snabbt för att ungen ska kunna fokusera hela vägen (jag tror vi gjorde vår på ungefär sju minuter) och den blir faktiskt god. Om man gillar tårta. Och det gör man ju.

Fuskiga rosa tårtan

12 bitar

Gå till affären och köp precis allt som behövs för att göra tårtan med minsta möjliga ansträngning. Det blir inte den billigaste tårtan i världshistorien, men det kan ju vara värt slantarna för nöjets skull. Du behöver:
  1. 1 förp. färdiga tårtbottnar (en kaka i tre delar)
  2. 5 dl vispgrädde
  3. 1 burk god sylt, vi valde hallon/rabarber
  4. 1 kartong frysta hallon (vi använde ungefär hälften)
  5. 1 burk kesella vanilj
  6. 1 rosa tårtlock (beroende på barnets smak, förstås)
  7. 1 förpackning dekorationer (min tjej gillar givetvis rosa blommor, vad annat)
  8. Eventuellt lite florsocker
  9. Om du är på det humöret: tårtpapper och ett fint snöre
Gör så här: 

Tina dina hallon. Vispa grädden. Ta ca en fjärdedel av grädden och lägg den i en bunke. Vänd ner hallonen. Så, nu är alla förberedelser klara, bara att börja montera! 
På tårtbotten nummer ett lägger du hallongrädden. På med tårtbotten nummer två, på vilken du breder ett lager sylt. Smeta över hela burken med kesella ovanpå sylten. På med tårtbotten nummer tre, vilken föräras resten av grädden i dess enkla vispade form. Tårtlock ovanpå kalaset - försiktigt! - och nyp in kanterna och dutta så fint du kan. På med dekorationer och pudra med florsocker innan servering. Kanske ett snöre om också. Tadaaaaaaa!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket mycket tjusigt. Kanske blir denial monday hos oss ikväll då!

Trollmamma sa...

Härligt med en "fusk-tårta" bland alla avancerade tårtor som svämmar över matbloggarna. Jag gillar visserligen att baka, men det här med att dekorera tårtor har jag inte fattat ännu. Mina tårtor brukar vara med grädde på toppen, ingen marsipan eller sugarpaste eller nåt sånt. Traditionell och konservativ, javisst! Men idén om färdiga tårtlock var ju bra, kanske ska slå på stort vid nästa kalas och använda ett sådant.

Pytte/Eleonora sa...

Kära Anonym - Denial Monday är den bästa typen av måndagar!

Trollmamma - vill man ha en färgglad tårta och bären inte riktigt är säsong är ju ett tårtlock absolut en trevlig idé. Dessutom går det ju snabbt att slänga på ett, och det döljer snällt alla skavanker...