söndag 3 november 2013

Chokladkräm - enklare än om jag hittat på den själv

Vid sällsynta tillfällen händer det att jag öppnar en kokbok för att min egen inspiration är som bortblåst, och då är det nästan alltid någon av Tom Sjöstedts böcker som gäller. Jag är löjligt förtjust i hans förhållande till mat och jag blir lockad av precis vartenda ett av hans recept. Det är enkelt, piffigt och utan tjafs, och det gillar vi ju.

Igår var jag absurt förvirrad och skulle snabbt komma  på en dessert att bjuda våra kompisar på efter en massiv plockmiddag. Fram åkte Äntligen helg och där hittade jag det briljant enkla receptet på chokladkräm. Tom gjorde sin med mjölkchoklad och toppade med bär och rivet apelsinskal. Eftersom vi gillar lakrits gjorde jag en annan variant och satan i gatan vad gott det blev i all sin extrema enkelhet. 

Saltlakritschokladkräm med hallon

4 personer 

150 g Marabou Black Saltlakrits
1 dl vispgrädde
Hallon

Lätt som en plätt: Bryt chokladen i bitar och lägg dem i en bunke. Koka upp grädden och slå den över bitarna. Vispa tills krämen är slät. Häll upp i små skålar eller djupa tallrikar och ställ i kyl att stelna, eller låt stå i rumstemperatur och du vill ha en krämigare kräm (vilket vi ville och fick, kan varmt rekommenderas). Ploppa på några färska hallon och du har en löjligt enkel dessert som passar lika bra i slott som koja. 

4 kommentarer:

Christer sa...

Den ska jag prova :) Tack för tipset.

Pytte/Eleonora sa...

Roligt Christer! Det är aldrig fel att ha världens enklaste recept i repertoaren, eller hur?

Matarkivet sa...

Tror min kokbokssamling kommer att utökas med hans böcker inom kort - tack för tipset.

Pytte/Eleonora sa...

Matarkivet - du måste absolut köpa dem, de är guld. Även den första, Toms Tips, även om omslaget skickar lite udda signaler.