Mina vänner i Östergötland är inte bara grymma på att laga och bjuda på fantastisk mat, de är generösa med sitt kött också. Vi fick bland annat med oss lite hjortfärs upp, vilken antog finfin köttbullsform ikväll. Tillsammans med sherryspetsad gräddsås, mandelpotatismos, lingon och zucchini med parmesan utgjorde de en alldeles perfekt opretentiös men mumsig söndagsmiddag att bjuda vännerna från Östgötagatan på.
Andreas inspirerade med sitt recept; min milt modifierade version kommer här. Satsen räcker ganska precis till sex normalt hungriga, eller till fyra sjukt hungriga (som vi) plus en matlåda. Perfa.
Köttbullar på finfärs
550 g hjortfärs (det var vad vi hade)
250 g blandfärs (borde vara fläskfärs, men det hade de inte i affären)
En stor gul lök
1 stor klyfta vitlök
1 msk vilt- och kantarellfond
1 tsk vardera av torkad oregano, timjan och basilika
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk salt
Ett gäng varv nymalen svartpeppar
Smör till stekning
Riv eller hacka löken och vitlöken och blanda med färs, fond, kryddor och grädde. Rulla fina bullar och bryn dem i omgångar i smör. Lägg över dem i en form allteftersom. När du stekt färdigt vispar du ur pannan med en rejäl skvätt sherry, häller på lite vatten, lite grädde, lite viltfond, lite vitpeppar och kanske lite gelé om du har. När såsen kokat ihop något låter du köttbullarna sjuda med en stund i såsen tills de är genomstekta. Vill du av någon outgrundlig anledning inte äta köttbullarna med sås låter du dem bli klara i ugnen; fem minuter på 175 räcker säkert.
Tyskland: lite mera Düsseldorf
2 dagar sedan
3 kommentarer:
Låter smarrigt, men mest impad är jag över att du äntligen hittat delikatessen mandelpotatis! :o)
kram
Finfärs - vilket perfekt ord i sammanhanget!
AU - mandelpotatis är mums. Även om jag ska erkänna att jag inte är tillräckligt belevad för att känna enormt stor skillnad på mos och mos. men jag försöker!
Annika - eller hur va?!
Skicka en kommentar