torsdag 3 november 2011

Pasta med zucchini, chili och citron

Man kan inte äta pasta JÄMT säger säkert du men jag säger jo, det kan man visst det, bara den är god. Det finns ingen annan kolhydrat som är lika god. Ni kan komma dragandes med kamutvete och mathavre och bulgur och vilket nyttigt korn eller gryn som helst och belönas med all heder i världen, men pasta kommer alltid vara godast. Och man blir inte lycklig om man inte äter gott. Smalare, möjligtvis, men inte lyckligare.

Det blir alltså mycket pasta här, åtminstone till lunch (middagar försöker vi hålla kolhydratsfria). Däremot är pastarätterna förvånande ofta vegetariska. Billigt, lätt, och nyttigt är ledorden, även om många vill hävda att pastan i sig är djävulen själv förklädd till mjöl och vatten. Bah!

Senaste lunchvarianten var en simpel spaghetti piffad på detta vis:

Pasta med zucchini, chili och citron

Fräs för två personer en krossad och tunt skivad vitlöksklyfta och en tesked chiliflakes eller en bit färsk, fint hackad chilifrukt i en matsked olivolja. Vänd ner en ganska tunt skivad zucchini (jag hyvlade min med osthyvel på längden) och fräs hastigt. I med rivet skal av en citron, samt saften av densamma. Salta och peppra. Vänd samman med nykokt pasta och en näve riven ruccola och servera genast, gärna med lite extra olivolja.

5 kommentarer:

Lotta - Två små kök sa...

Håller med du. Hetsjakten mot pasta är tröttsam. Det här låter jättegott och fräscht!

Vill man ha protein så kan man ju äta lite kyckling till. Det är perfekt att utgå ifrån en vegetarisk pastarätt och sedan lägga till kött eller kyckling, om man vill.

Matarkivet sa...

Då äter ni ju som italienare: kolhydrater men vegetariskt till lunch och en bit kött/fisk och grönsaker till middag. Det blir man faktiskt smal på! :)

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Härligt med ett positivt inlägg om pasta - jag är så trött på alla som kastar ut kolhydraterna genom fönstret! Eller nej, det är inte dem jag är trött på, jag är trött på alla som försöker pracka på mig att det enda som är bra för mig är LCHF. Ät det om ni vill, kul att ni mår bra, men jag VILL HA mina kolhydrater! Hellre lever jag väl lite kortare tid då, och äter det goda, än lever längre men lever utan. Punkt!

Och zucchini är också bland det bästa jag vet, så det här låter som en väldigt trevlig lunch! Tackar för inspirationen <3

Pytte/Eleonora sa...

Lotta - så rätt, så sant. Själv skulle jag gärna slänga i lite snabbstekta tigerräkor, men sådant får man ju inte säga högt...

Matarkivet - well, om jag inte hade så svårt att hålla mig ifrån rödvin och goda ostar så kanske. Men jag är fortfarande inne i min Gud-så-skönt-att-jag-inte-är-gravid-längre-så-jag-får-äta-vad-jag-vill-period. Den har varat i snart tre månader nu.

Alexandra - eller hur?! Låt människor och djur vara, som min syster brukar säga (jag vet inte varför). Länge leve pastan!

Eleonore- Kokboksutmaningen! sa...

Denna pastan lät ju gudomlig :D