söndag 17 oktober 2010

Finmiddag för en tvåhundring: hummer och älg

Hellre gott och billigt än inte så gott och dyrt, glöm inte var ni hörde det först. Igår åt vi hummer och älg och det slog mig att det var en av de billigare middagarna på ett tag... På Vi Wasahallen, som jag verkligen gillar, handlade vi följande:
  • Färsk hummer (hona, för övrigt), 99 kr
  • Limeaioli på lösvikt, 12 kr
  • 450 g älgfärs, 50 kr
  • 3 dl grädde, 10 kr
  • Ägg, 15 kr
Lite grejer hade jag förstås hemma, som torkade trattkantareller, fond, kryddor och lingonsylt att ha i såsen. Men ändå! Hummern åts givetvis naturell med fingrarna som redskap men de här goda biffarna fick lite extra kärlek och kan varmt rekommenderas.

Älgfärsbiffar med timjan

Man kan ha i mer grädde och behandla dem som wallenbergare, men då måste man hålla på med ströbröd och grejer för att kunna steka dem och det orkade jag inte. Det här blev urgott och var väldigt enkelt.

9-10 biffar, 3-4 personer

450 g älgfärs
2 dl vispgrädde
2 äggulor
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan
1 krm vitpeppar (eller efter smak)
Smör att steka i

Blanda älgfärs och äggulor i en bunke. Rör ned grädde, salt, timjan och peppar och rör ihop till en välblandad smet. Forma fina biffar med fuktad handflata och stek någon minut på varje sida tills biffarna fått fin färg. Lyft ur biffarna och stek färdigt dem i ugnen eller gör ännu hellre som vi: vispa ur pannan med vatten och sväng ihop en god sås på skyn, lite konjak, grädde, lite viltfond, en hög torkade trattisar, lite lingonsylt, vitpeppar och en nypa salt. Koka ihop och låt sedan biffarna ligga i ett par minuter tills de blivit klara i den sjudande såsen. Såsen (som jag för övrigt kunde ha gift mig med) och biffarna blir mastiga efter en halv hummer så gör som vi och ät gärna en sallad till.

5 kommentarer:

Sara H sa...

Snälla, får jag flytta in?

Pytte/Eleonora sa...

Sara H - Självklart, men det kommer kosta dig hundra kronor per tvårätters.

Torsk på Lax sa...

Ofta är det så mycket mer värt att skaffa justea råvaror och laga till något hemma än att gå ut och ev. bli besviken. Skönt att slippa det där med disken dock...

Lillan sa...

Surf n' turf 2.0 - bara på Pyttes. Älskart!

Mårtenssons kök sa...

Hummer, we löv!