fredag 5 juni 2009

Läskig sill från Falkeskog

Jag fick en fin trälåda låg Falkeskogs häromdagen. Däri vilade fem nya sillsorter på rad och väntade på provsmakning. Jag älskar sill men satte entusiasmen i halsen när jag lyfte upp burkarna och tog en närmare titt på dem. Ringde upp företaget och kollade om det möjligtvis hade blivit något fel. Skulle sillen verkligen se ut så där? Hade den blivit fryst? Var den gammal? Varför såg den så väldigt, väldigt... läskig ut?
Så här står det i pressmeddelandet:

Citron & Persilje Sill: klassisk sill med smak av citron och persilja
Tzatzikisill: inspiration från Grekland med smak av vitlök och yoghurt

Lime & Pepparrots Sill: lime och pepparrot ger sillen en syrlig och kryddig karaktär

Fransk Vitlökssill: en utav de populäraste sillsorterna som smaksatts med vitlök

Akvavitsill: med smak av akvavit får sillen en ren och frisk smak


Okej. Naturligt nog reagerade jag på att till exempel Tzatzikisillen inte var krämig, utan något slags halvinlagd sörja. Som att man tagit en burk inlagd sill och slängt i en matsked yoghurt. Så att det hela skär sig, förstås. Är det bara jag som inte tycker att namnet "Tzatziki" passar på något som med den bästa av viljor kan liknas vid minimjölk? På bilden har jag varit snäll och skakat på den, till skillnad från Lime- och pepparrotssillen. Även där har man bestämt sig för att det ska få ligga något slags krämsats i botten på burken. Det ser vedervärdigt ut.

Sedan skulle man ju kunna tro att de inlagda sillarna kanske skulle vara aptitiligare att se på, men icke. Förlåt, men akvavitsillen till exempel lyckas faktiskt med konststycket att se ut som kräk. Kräk med sill i. Jag kan inte tro att det ska se ut så här. Mannen jag talade med försäkrade mig om att nej, ingen av dem ska vara krämiga. Dåliga kan de absolut inte vara, ta av locket och dofta! Och jag skulle vilja, men jag kan faktiskt inte förmå mig till det.

Jag har försökt hitta pressbilder på sillarna för att se hur man liksom tänkt att de skulle se ut. Se om det inte är något fel på mina ändå. Tyvärr finns inte hemsidan pressmeddelandet hänvisar till - den är under konstruktion.

Stackars Falkeskog. Var det verkligen så här det var tänkt? Om någon med anknytning till eller erfarenhet av dessa stackars burkar ser detta - ska de se ut så här? But why?

11 kommentarer:

lillan sa...

hahaha!! Som PR-konsult ryser jag ända in i självaste själen när jag läser ditt inlägg. Men du har ju verkligen FÖRSÖKT att ta reda på hur det egentligen ligger till. För nåt fel MÅSTE det ju vara??

Pytte/Eleonora sa...

lillan - ja, jag har ju faktiskt det. Och ja, det måste vara något fel - något sånt där kan man väl inte försöka sälja? Eller...?

Lisa sa...

fy tusan. det var illa. tacka vet jag feskarbrödernas egna.

Patrik sa...

som fantastisk sillinläggare vill jag säga två saker
1: jag köper nästan aldrig inlagd sill på burk
2: när man gör krämig sill så skiktar den sej, man vill ju ha i typ ättika och man ju ha i typ crème fraiche, dom skär sej, man måste skaka rejält innan man äter, krämiga sillar som inte skiktar sej låter ännu mer scary
3: jag kan inte räkna
4: därmed inte sagt att innehållet ska se ut som kräks
5: smaka

pipopp sa...

Ha, ha!
Du har just gjort min morgon lite fnissigare.

Om jag såg sådana burkar i affären skulle jag inte fundera det minsta lilla på att stoppa dem i korgen! Isch.

pipopp sa...

Patrik, punkt 4 och 5 är oförenliga för de flesta!

Punkt 2 är anledningen till att göra just punkt 1.

Punkt 3 oroar. Dags att ta tag i?

Annars är sillar i klar lag ibland riktigt bra på burk.

Patrik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Patrik sa...

pipopp- väldigt mycket god mat som ser ut som kräks om man tänker efter, det finns god mat som ser ut som bajs också och drycker som ser ut som kiss och blod, hindrar inte mej, borde inte hindra någon annan heller

Anna sa...

ja hjälp, det där va riktigt creepy =/ usch

Pytte/Eleonora sa...

Intressant diskussion som pågår här; jag kan bara säga att jag absolut kan uppskatta en köpt sill även om den är krämig, det är bra snabbmat tycker jag. Även om det förstås är godast att göra egen.
Tyvärr kan jag inte hålla med Patrik om att man inte borde låta sig hindras från att smaka bara för att maten ser ut som kräks, bajs, kiss eller blod. Jag vill faktiskt verkligen inte smaka på kräks-sillen och förstår inte varför jag prompt borde göra det. Men vill någon annan göra det så varsågod, berätta jättegärna hur den smakade!

Patrik sa...

okej, jag kommer förbi