onsdag 26 augusti 2015

Det bästa just nu, my style

Foto: Lieselotte van der Meijs
Jag har funderat kring det här med inkokt lax. Jag har funderat på det en hel del. Faktum är att inkokt lax överstigit de flesta del andra rätter i mängd tid jag ägnat åt dem, åtminstone den här sommaren. Jag gissar att det betyder att jag blivit vuxen på riktigt nu (har inget större minne av att ha fantiserat kring inkokt lax som barn).

Jag fick en craving en kväll och gav mig ut på jakt. Den inkokta laxen skall ätas kall, så det var för sent för mig att göra egen. Till min stora glädje hittade jag en bit i en delidisk och gick hem med den, så där peppad inför en middag som man bara blir när man haft cravings och ska få tillfredsställelse alldeles, alldeles strax.

Okej. Så jag sätter gaffeln i laxen och förlåter genast att den verkar lite torr - så peppad är jag - men när jag sedan stoppar gaffeln i munnen kan jag INTE förlåta att laxen inte har minsta ättiksmak. Den har ingen syra alls. Det är bara en kall, kokt lax. Mycket ättika vill jag att min lax ska smaka, och den får inte vara torr! Sedan toppar man med riktigt goda saker...

Här är min version, perfekt på buffén.

Ättiksinkokt lax med smetana, forellrom och snabbsyltad salladslök

Inkokt lax ger en försmak av sommaren och blir festlig plockmat när den serveras på skedar med läcker topping.

400 g skinn- och benfri laxfilé 

Lag:
5 dl vatten
1 dl ättiksprit (12 %)
0,5 dl socker
1,5 msk salt
10 vitpepparkorn
5 svartpepparkorn
1 lagerblad

Till servering:
1 dl smetana
50 g forellrom
1 snabbsyltad salladslök (se recept nedan)

Skär laxen i ca 2x3 cm stora bitar och lägg dem i en form med höga kanter. Det ska finnas lite plats mellan bitarna. Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Häll lagen över laxen, bitarna måste täckas helt. Plasta in ordentligt men stick några hål i plasten så att ångan kan pysa ut lite. Låt svalna och ställ sedan i kylen.

Lägg laxbitarna på skedar på ett fat. Klicka över lite smetana och forellrom och toppa med snabbsyltad salladslök. 

Inga kommentarer: