Måndagar har oförtjänt dåligt rykte tycker jag. Det är ju ny vecka, nya tider, nya löften som kan infrias och nya möjligheter som kan dyka upp - måndagen är veckans motsvarighet till ett nytt år och inte sitter vi väl och muttrar på nyårsdagen? Okej, om vi är bakis gör vi förstås det i praktiken, men i TEORIN går vi ut och köper nya kalendrar, träningskort och handböcker i hur man blir en bättre förälder, partner och chef. Vi bestämmer oss för att bli vegetarianer, skänka pengar till fattiga barn, sopsortera och hjälpa världen i största allmänhet. Nystart. Nytt liv.
Så föreställ dig från och med nu måndagen som en veckans nyårsdag.
En dag att börja om, göra nytt, göra bättre, göra rätt.
En dag att börja om, göra nytt, göra bättre, göra rätt.
Funkar det inte?
Är måndagen fortfarande lite, lite av en skitdag?
Då kan du ju alltid vräka i dig en stor hög med riktigt gott kött istället. Och förändra världen en annan dag.
Honungs- och
vitlöksdoftande ribs med rostad majs, bakad potatis och rödkålsslaw
Från min första helgmeny i Icakuriren. Fler goda tvårätters kommer i senare nummer!
Foto: Björn Tesch.
4 portioner
Tid 1,5 timme
1-1,5 kg kamben (beroende på hunger)
10 svartpepparkorn
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor, skalade
Salt
Glaze:
½ dl honung
½ dl japansk soja
½ dl farinsocker
1 msk balsamvinäger
2 tsk fint riven vitlök
2 tsk fint riven ingefära
1 krm chiliflakes
Bakad potatis
4 bakpotatisar
1 dl gräddfil
2 msk fint skuren gräslök
Rödkålsslaw
200 g fint skuren eller hyvlad rödkål
2 msk majonnäs
2 msk matyoghurt, 10 %
1 tsk dijonsenap
1 tsk äppelcidervinäger
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
Rostad majs med
koriander
4 dl majskorn
1 msk olivolja
½ kruka koriander
½ lime
Putsa kambenen fria från hinnor och lägg dem i en stor
kastrull. Lägg i pepparkorn, lagerblad och vitlök. Mät upp och häll på vatten
så att det täcker köttet och tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp och
låt koka i 1 timme eller tills köttet känns mört och lätt lossnar från benen.
Lägg upp ribsen på en plåt täckt med folie eller bakplåtspapper och rör ihop ingredienserna
till glazen.
Baka potatisen medan köttet kokar: värm ugnen till 225
grader. Skrubba potatisarna och torka dem. Lägg dem på en plåt och stick ett
par hål i dem. Baka mitt i ugnen i ca en timme eller tills de är mjuka inuti.
Ta ut potatisarna och håll dem varma i folie.
Pensla köttet på båda sidor med det mesta blandningen och
stek i ugnen i ca 15-20 minuter (passa noga så att kambenen inte bränns) eller
tills köttet fått fin färg. Pensla med mer glaze ett par gånger under
stektiden.
Blanda alla ingredienser noga till din rödkålsslaw. Ställ
svalt till servering.
Om du använder majs från burk så låt den rinna av ordentligt. Hetta sedan upp oljan i en stekpanna och rosta majsen i ett par minuter på hög värme tills den fått fin färg och doftar gott. Pressa över lime och blanda med nyplockade korianderblad innan servering.
Om du använder majs från burk så låt den rinna av ordentligt. Hetta sedan upp oljan i en stekpanna och rosta majsen i ett par minuter på hög värme tills den fått fin färg och doftar gott. Pressa över lime och blanda med nyplockade korianderblad innan servering.
Skär ett kryss i de bakade potatisarna, tryck till, salta
lätt, klicka över gräddfil och toppa med gräslök. Servera till nystekta ribs,
rostad majs och rödkålslaw.
1 kommentar:
TACK, fina Pytte!! Ska absolut laga detta med kambenen jag har i frysen :)
Skicka en kommentar