måndag 16 juni 2014

Bräda för två - en sommarhit

Det här med att diska är så fantastiskt överskattat, eller hur? Jag vet att det finns människoexemplar som hävdar att det är avkopplande att diska och att de TYCKER OM DET, men allvarligt - då kan man ju inte ha upplevt mycket avkoppling i sitt liv. Till dig som uppskattar att diska vill jag varmt rekommendera att testa till exempel massage, att sola på stranden samt att läsa böcker. Mycket bättre än att diska.

Vi som vet att diska är tråkigt gillar att minimera antalet använda artiklar i köket. Då kan man till exempel använda en stor skärbräda för att dela sin (kalla) mat i pinnvänliga delar, hälla en god dressing på och sedan servera på just tidigare nämnda bräda. En god sås eller två till det och festen är ett faktum. Jag och Christian åt brädmiddag för två igår kväll men det här är brädan från min och fina kompisen Kajsas kväll i fredags. Jag funderar på att helt sonika slänga mina tallrikar.

Pyttes och Kajsas bräda för två

Börja om du är ambitiös med att pickla lite lök. Jag tog 3 färska rödlökar: lite breda ringar av blasten samt själva lökarna i klyftor. Ner med dem i en nykokad lag av 1/2 dl ättika, 1 dl socker och 1,5 dl vatten plus ett lagerblad och lite senapsfrön. Låt svalna, och kyl sedan. Lägg en portionsbit salmalax och en bit tonfisk (det finns en sort som fått grönt ljus av WWF, nämligen selektivt ringnotsfångad i Stilla havet, men jag använde en bit från den gula listan eftersom jag inte ätit tonfisk på flera år) i frysen i en halvtimme (eller i minst två dygn, om du är rädd för eventuella parasiter). Rör ihop majjo (helst från Hellman's om du inte gör egen) med wasabi och smaka av med lite pressad lime, salt och peppar. Sväng också ihop en dressing/dippsås av ljus soja, lite sweet chili kanske, en dutt sesamolja, risvinäger och/eller lime, vad du har. Skala en halv gurka, skär den i kvartar på längden, skär bort kärnorna och dela i bitar. Klyfta en urkärnad och urgröpt avokado. Koka delad, smal sparris i någon minut, kyl snabbt. Hyvla några rädisor tunt. Ta ut fisken ur frysen och skär den i tunna skivor, tvärs över fibrerna. Lägg upp allt på brädan. Droppa på lite av dippsåsen och servera resten i skålar bredvid. Klicka wasabimajjo lite här och var, strö över lite sesamfrön om du har. Mängder med färsk koriander som krona på verket är ett måste! 

3 kommentarer:

Matarkivet sa...

Åh, mums! Gillar verkligen sån här mat. Och brädor! ;-)

Pytte/Eleonora sa...

Eller hur?! Det ser ju så fint ut också, nästan oavsett vad man lägger där.

tina sa...

Åh, en bräda med det där beställes hem till mig någon kväll, tack. Hoppas att du har en fin sommar!