torsdag 11 november 2010

Mässfest, hurra! Och urgoda restbollar.

Hej kompisar, jag har inte övergett er men varit utomlands en vecka och är lite stressad för tillfället. Just nu laddar jag inför mässhäng i helgen där jag ska inmundiga och insupa Det Goda Köket, både för mitt eget privata nöjes skull men även i jobbsyfte, förstås.

Jag ska också hinna med att mingla och workshoppa med matbloggarna samt bejubla vinnaren av Matbloggspriset 2010. Och nu ska jag sätta mig och rulla ett par hundra av mina utsökta, miljövänliga och med spritslattar förgyllda restbollar, vilka sedermera kommer doppas i choklad, stoppas i söta formar, fraktas till Allt För Hälsan-delen av mässhallen där jag kommer att bjuda på dem i Levas monter (C14:31) från klockan 15.00 imorgon, fredag. Först till kvarn! Så här snygga blir de, och receptet bjuder jag på, snäll som jag är. Grymma till jul! I receptet föreslår jag att doppa hälften av bollarna i vit choklad, men det blir inga vita imorgon... Någon måtta får det vara!

Spetsade godisbollar (ur Leva nr 2 2009)

Rester: Överblivna nötter, frön, torkad frukt, riven kokos och spritslattar

Efter jul ligger det alltid små påsar med nötter och skräpar i kylen, och påsar med kokosflingor och andra dessert- och baktillbehör kan kännas svåranvända och ofta hamna i soporna efter att ha använts en gång. Ner med allt i en smet, spetsa med en god spritslatt (t ex konjak, cointreau eller punsch), doppa i choklad och du har en riktigt läcker godisboll för vuxna!

20 bollar

75 g smör
2 dl havregryn
2 dl blandade godsaker – jag använde kokosflingor, hackade hassel- och pinjenötter, solrosfrön och torkade tranbär.
1 msk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 msk mild whisky
2 msk pressad apelsin
100 g mörk choklad
100 g vit choklad

Blanda alla ingredienser utom chokladen. Rulla till 20 bollar. Lägg bollarna i frysen. Smält chokladsorterna var för sig över vattenbad och doppa hälften av de frysta bollarna i den vita chokladen och hälften i den mörka. Låt stelna och förvara i kyl till servering.

Se hur du kan piffa dina restbollar här!

3 kommentarer:

Lieselotte sa...

Ooo så gott det här låter. Men jösses vad konfunderad jag var över vad sprits-latt kunde va för nåt... ;-)

Lillan sa...

Å så vackert.

Jag må inte blir först till kvarn på fredag - men gud nåde dig om du inte sparar en liten delikatessrestboll till mig. Ses där!

Kinna Jonsson sa...

Tur att jag träffar dig på lördan för imorgon har jag möte när du delar ut dina vackra bollar!