fredag 7 maj 2010

Fredagsm*s på mitt sätt

Släng er i väggen era gamla taconördar, så här ska man äta på fredagkvällar (nej, tvinga mig inte att säga fredagsmys, jag vägrar, jag vill inte, jag blir ledsen, jag skrumpnar ihop och vill bara bli en taco själv och aldrig komma ut från mitt trista lilla skal).

Jag var sent ute den här fredagen och hittade ingen hummer, vilket var vad jag var ute efter - jag har upptäckt att två amerikanare med en skål majjo som enda tillbehör blir billigare än vilken annan finmiddag som helst i stort sett. Släng på en flaska finbubbel och du har vrållyx för under femhundralappen.

Anywhoo. I brist på hummer tager du en bräda och fyller den med det du lyckas skrapa ihop på Prisextra: varmrökt lax, rökta och vanliga räkor, gravlaxsås, aioli, lättkokt sparris, lufttorkad skinka, melon, fin parmesan och vällagrad balsamvinäger. Jamensedärja, en finplanka!

16 kommentarer:

Anonym sa...

Jäklars, nu blev jag sugen på skaldjursdekadens! Bara gå till Fiskekyrkan och OKYNNESHANDLA allt som har skal.. det + egen majjo = lycka.

Pytte/Eleonora sa...

Men alltså, tillgång till Fiskekyrkan, vilken lyx... Köp ostron också. Och fina musslor att vinkoka. Och kanske en hummer? Mmmm. jag vill också bo i Göteborg.

Plommonet sa...

Åh gud. Fisk. Skaldjur. Majonäääs. Gud igen. Jag tror jag ska övertala in kokta musslor på nästa veckas matsedel. Och fixa gravad lax. Och vadsomhelst bara det innehåller fisk. :P

Hehe, okynneshandla på Feskekörka... En ny variantan på okynnesshopping, men inte sämre för det. Det ska jag definitivt ägna mig åt någon dag snart. :)

sanna sa...

genialt!! själv har de sensate fredagarna bestått av, egenkokt krabba (haha jag insåg fösrt när jag kom hem att den levde!!), vinkokta musslor och medelhavsräkor <3 ivh idag blir det bakverk för hela slanten!! ingen tacos här inte!!!!!!!!!

Lisa sa...

hallå där, det hater FESKEKÖRKA, inget annat.

Pytte/Eleonora sa...

Plommonet - så du har också turen att bo i Göteborg? Grattis! Avis.

Sanna - gud så roligt, hur förvånad blev du när du öppnade påsen och krabban vinkade åt dig...? Och vilka bakverk ska du äta till middag?

Lisa - Jag bor ju i fiskeovänliga Stockholm och kan knappt skilja på namnen på Hallen och Hallarna och allt vad det heter. Härmade bara en tidigare talare!

tina sa...

Hade inte tackat nej till din fredagsmiddag. Själv kokade jag fredagsmusslor i vin och grädde, itne fy skam det heller. Hoppas att du har en finfin helg!

Fröken Dill sa...

Låter som en perfekt fredagsmiddag! Snabbt och väldigt gott, vad mer kan man önska?
Undrar fröken Dill

Anonym sa...

Hallå där Lisa, i så fall måste du ju faktiskt skriva Feskekôrka. Allt eller inget ;)

charlotta sa...

hear you sister, vad är grejen med fredagsmys? jag vet inte.

Remsan sa...

Klart bättre fredagsm*s än en viss annan halvfabrikat-middag.

sanna sa...

Jag satt i en halvtimme och övervägde att släppa ut krabban i havet igen. Sen tog jag mod till mig och letade upp recept på nätet. Du har inga koka krabbrecept!? De utlänska tjejerna jag bor med satt och fnissade över "den knäppa svenskan". Det blev en underbar chokladmousse bakelse i tre lager från en chocolatiare som heter LAC. Hoppas du hade en underbar helg!!

Pytte/Eleonora sa...

sanna - jag har varit med och kokat kräftor ett par gånger men i övrigt har jag aldrig gett mig på levande skaldjur... Blev det bra?

Och till er alla - vad blir det på fredag då, hmmm...?

sanna sa...

jag kokade den i saltvatten i dryga 20 minuter och den blev ljuvlig :) godaste krabban någonsin eller lite rom skulle ju inte ha skadat men jag blev väldigt nöjd iaf. Fast nästa gång köper jag en som är färdig! Levande krabbor är ju läskiga!

PrisXtra sa...

Idag har vi i alla fall både färska humrar, blåmusslor och King crab i våra butiker. King crabs-benen har varit frysta.

Pytte/Eleonora sa...

Sanna - låter helt ljuvligt! Fast jag skulle också tycka att det var läskigt...

PrisXtra - så kul att du tittade in! Hade jag varit i stan skulle jag ha rusat och köpt humrar direkt. Och King crab som jag aldrig unnat mig - det måste vara smaskens, eller?