fredag 13 juni 2014

Ny favorit - bakad rabarber med grädde = glass

Foto: Björn Tesch
Tadaaaa! Nej då, den här bloggen kommer aldrig dö. Den tar bara väldigt långa pauser. Jag har haft mycket jobb på sistone, vilket är kul men de sorgliga middagar som blir till efter att jag jobblagat mat en hel dag är icke värda att blogga om. Men en av de saker jag lagat i jobbsammanhang är i alla fall den här fantastiskt trevliga rabarberdesserten, och den vill jag verkligen dela med mig av. Det är egentligen bara bakade rabarber med grädde, men ni HÖR ju hur gott det är. Alldeles strålande smaskigt i all sin enkelhet. Jag bjöd på den här glassen på min födelsedag och hela formen gick åt i ett nafs, trots att den är väldigt mäktig. Ni som har rabarber att tillgå och är lite lata av er - testa!

Den urfina bilden är tagen av Björn Tesch och publicerades i mitt rabarberjobb i Icakuriren i maj.

Enkel glass på bakade rabarber med grädde

4-6 personer

500 g rabarber
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 tsk pressad citron

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj, torka och ansa rabarbern och skär den sedan i ca 1 cm stora bitar. Lägg den i en mindre långpanna klädd med bakplåtspapper. Rabarbern ska ligga i ett enkelt lager och pappret måste gå upp på kanterna. Strö över sockret och blanda väl. Baka i ugnen i 30 minuter och vänd runt en gång under tiden. Sockret ska smälta och börja bli gyllene men inte bränt; håll lite koll på slutet. Låt svalna. Mixa slätt med pressad citron, plasta in och ställ i kylen att bli helt kallt.

Vispa grädden tills du får fluffiga toppar på den. Spara en knapp deciliter av rabarberpurén och vänd samman resten med grädden. Häll i en grund form, plasta in och ställ i frysen. Rör i glassen varje kvart den första timmen. Efter att du rört sista gången så klicka lite av den sparade purén här och där ovanpå glassen och dra sedan med en sked för att skapa ett fint mönster. Frys sedan ytterligare ett par timmar eller över natten. Om du har en glassmaskin kan du använda den i stället för att röra i glassen under infrysning.

Ta fram glassen ca 10 minuter innan servering och skeda upp fina kulor. Servera gärna i strutar som doppats i vit eller mörk choklad och sedan i strössel.

1 kommentar:

Matarkivet sa...

Låter verkligen mums!