fredag 6 december 2013

Hur ambitiös är du?

Jag sitter och tänker lite så här på fredagsmorgonen. På hur mycket ambitiösa människor det finns. Har ni tänkt på det?
Det finns människor som är ambitiösa i sin vardag och tränar regelbundet, det finns de som lagar ekologisk och hälsosam mat till sina barn varje dag, det finns de som vädrar sina lakan. Som putsar sina skor, återvinner, bakar något från grunden när det är ta-med-bidrag-till-fikabordet-dag i skolan. Det finns de som har städdagar då de piskar sina mattor, de som gör matlådor för hela veckan, de som syr in små namnlappar i barnens kläder.
(jag är uppenbarligen inte särskilt ambitiös i min vardag, om det är de här exemplen man går på)
Och så finns det människor som är ambitiösa på jobbet. De jobbar extra, jobbar över, jobbar bättre, jobbar mer, jobbar snabbare, jobbar hårdare.
(jag kan definitivt inte skriva under som särskilt ambitiös på jobbet)
Och så finns det de som är ambitiösa i det större sammanhanget. Som gör något för världen. Det finns de som kämpar för att haven inte ska bli urfiskade. Det finns de som bygger hem för barn som aldrig haft något. Det finns människor som vågar stå upp och protestera mot orättvisor och diskriminering trots att det kan kosta dem livet. Det finns de som värnar om djur som ingen annan orkar bry sig om. Det finns de som arbetar för att bota sådant som rycker våra älskade ifrån oss för tidigt. Listan över sådana människor är så väldigt, väldigt lång.
(jag finns inte med på listan)
Det finns de som viger sitt liv åt att arbeta för fred. Sedan i går finns det en sådan människa mindre i världen. En sån där som gjorde saker på RIKTIGT. Som förändrade på RIKTIGT. Inspirerade på RIKTIGT.
Vi vanliga människor som inte är ambitiösa i det större sammanhanget, vi  som inte orkat göra det till vår uppgift att förändra världen till det bättre, vad gör då vi för att sova gott om natten, när det mest ambitiösa vi gjort den här veckan var att piska våra egna mattor (jag gjorde det i november för första gången på fyra år, jag är fortfarande stolt)?
Pengar. Vi måste ge pengar. Eller saker (men då måste du vara lite mer ambitiös) eller tid (men det kräver förstås ännu lite mer ambition). Bidra till dem som orkar hjälpa världen. 50 kronor, 500 kronor eller vad du än kan avvara - skippa en av de onödiga julklapparna i år och lägg pengarna på något värdefullt i stället. Tänk dig att ni har en extra gäst på julafton i år, som alla måste skänka något till. Litet som stort. Alla kan ge något. Och nu för tiden krävs det ofta bara ett sms, så bristande ork (oftast min ursäkt) är ingen anledning längre.
Kom igen nu. Det är enklare än att baka.

Här är några välkända sajter där det är lätt att lämna bidrag. Har ni fler bra tips så kommentera hemskt gärna!

SOS Barnbyar
Musikhjälpen
Cancerfonden
Rädda Barnen
Läkare Utan Gränser

3 kommentarer:

Christian sa...

Röda Korset har bra hjälp till Filippinerna: http://redcross.se/

Syltis på Söder sa...

En organisation som (tyvärr) ofta glöms bort i den här typen av sammanhang är Scouterna. De är först på plats i katastrofområden och de lämnar aldrig, för de bor där. Det är dessutom Scouterna som i många fall möjliggör andra organisationers hjälparbete. Scouterna har ett eget 90-konto och pengarna går till deras världsfonder. Skänk gärna en slant! Och ja, Mandela var scout.
Läs mer här: http://www.scoutservice.se/artikel/hjalp-filippinernas-scouter-hjalpa/

Fröken Dill sa...

Stadmissionen!