onsdag 24 oktober 2012

Life savers för lunch på 10 röda

Mobilbild nu igen. Sorry. 
Alltså, syltlök är ju förjäkla fint. Jag vet knappt vad det är (vad är det för lökar liksom? De är ju så SMÅ!), men jag gillar dem. Äter dem som godis. Och jag som jobbar hemifrån och gör min egen lunch varje dag - utan undantag en pasta, men den ska vara nyttig - har ett par säkra standardkompisar i kyl och skafferi. Syltlök är en av dem. Sambal oelek en annan. Philadelphiaost en tredje. Normalt har jag rätt svårt för lightprodukter (trots att jag ständigt har koll på vikten, som med jämna mellanrum skenar iväg som en spattig vildåsna på uppåttjack) men lätt-philly funkar fint i matlagning tycker jag. Roligare än lätt crème fraiche i alla fall, vars existens jag har svåra problem med att berättiga. And don't get me started on minivarianten. Vad ska man HA den till?!

Anywhoo, dagens lunch är väldigt typisk, en perfekt superenkel kombo av syrligt och hett, och jag hade kunnat äta hur mycket som helst. Såsen svänger du ihop medan pastan kokar och det hela är klart på tio röda. Alla fusk-ingredienserna bör finnas i var latmans hem från början.

Pyttes alltid-i-kylen-pasta, för 1 person

Man kokar alltså upp vatten till sin pasta. När man lagt i pastan tar man en kastrull eller liten panna och slänger i en halv ask körsbärstomater som man skurit i kvartar (den som vill har lite olivolja i pannan, men jag kör utan). På med lite hackad vitlök (fryst direkt ur asken, givetvis) och en generös mängd syltlökar, fräs samman en liten stund och häll sedan på ett par små slevar vatten från pastakoket (stärkelserikt, vilket gör att såsen tjocknar en aning utan att man behöver reda) och en halv tesked sambal oelek. Släng i en näve strimlad basilika också, och ett par matskedar philadelphia light. Rör ihop, smaka av med salt och svartpeppar och blanda med nykokt pasta. Lite mer färsk basilika och peppar på toppen. Sådärja!

1 kommentar:

Niklas sa...

Låter gott, ska testa detta recept.