fredag 15 mars 2013

Heta, kladdiga fredagsribs till folket!

Bilderna i bilden är tagna av
Fredagsfeeling, whoop whoop!
Jag är supersugen på ribs, och om jag hinner funderar jag på att svänga ihop några till ikväll. Här är receptet på de perfekt kladdiga, heta och lite söta ribsen som min svåger Alex bjuder sin bästa kompis (närmare bestämt sin bror) på i min kokbok. Glazen innehåller bland annat Coca Cola, färsk ingefära och thailändsk chilisås, och jag tycker att de är fantastiskt goda.

Perfekt kladdiga ribs med honung, vitlök och chili

Ribs ska vara kladdiga och smälta i munnen, serveras i generösa mängder och ätas med vänner som inte bryr sig om ditt bordsskick. Och de ska smaka så här.

2 personer

1 kg tunna färska revbensspjäll (helst kamben)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 msk hel svartpeppar
salt

Lägg revbensspjällen i en gryta eller kastrull (dela dem eventuellt i två bitar så att de lättare får plats). Skala löken och kvarta den, skala vitlöken och dräm till den så att den krossas lätt och lägg allt i grytan tillsammans med lagerblad och peppar. På med vatten så att det täcker men mät hur mycket du häller på; du vill toppa med 1 msk salt per liter vatten. Lägg på ett lock, koka upp och låt koka i 1 timme. Köttet ska lossna lätt från benen. Medan kambenen kokar sätter du igång med din glaze (om du inte är lite smålat och väljer att köpa en färdig sås. Det är ingen som kommer tycka att du är en sämre människa för det. Fast de kommer tycka att du är en lite, lite bättre människa om du gör din egen.).:

Sötstark glaze 

4 dl Coca-Cola
2 dl flytande honung
1 dl ketchup
½ dl japansk soja
2–3 msk chilisås (inte sweet chili utan den heta varianten. Gärna thailändsk, som du hittar i asiatiska livsmedelsbutiker.)
3 rivna vitlöksklyftor
1 tsk rökt paprikapulver, milt (kan uteslutas)
salt och peppar

Häll alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda i ca 40 minuter eller tills såsen blivit tjockflytande. Smaka av med lite salt och peppar. Värm ugnen till 225 grader. Lägg revbenen på en folieklädd plåt och pensla dem runt om med glazen. Stek i tio minuter eller tills de fått fin färg och doftar som de smakar – himmelskt.

4 kommentarer:

Lieselotte sa...

Oh, att äta dessa ribs är som att komma till ribs-himmelen och aldrig vilja lämna den!

Christer sa...

Den sötstarka glazen ska på mina revben i sommar. Låter som mina smaker :)

Pytte/Eleonora sa...

Lieselotte - visst är de snygga också? Förstås mest tack vare den FANTASTISKA fotografen. Puss!

Christer - om du provar får du gärna berätta vad du tyckte!

Cecilia sa...

Åh, så gott :) Älskar ribs! Kommer bli en hel del av det i sommar :)

Vänligen,
Cecilia på http://www.ceciliasmat.se