tisdag 4 juni 2013

Rabarberade till sommarens kalas

Jag hittade mitt recept på något slags rabarberdryck i ett nummer av Leva från 2010, där vi gjorde en jättefin sommarbuffé. Drickan var suveränt god men den föll i höstglömska efter sommaren och jag har inte testat den sedan dess. Nu ska jag prova att koka med lite ingefära och uppdatera receptet till ett annat jobb. Får vi ännu en sommarhit tro?

Prova originalet så länge och se vad ni tycker!

Rabarberade

ca 2 liter

1,5 kg rensade rabarber
4 dl socker
1,5 l vatten
1 citron, saften
½ tsk ekologiskt vaniljpulver (eller ½ vaniljstång)

Tvätta och skala rabarbern och skär den i små bitar. Lägg bitarna tillsammans med skalen, sockret, vattnet, citronsaften och vaniljpulvret (eller en halv delad vaniljstång) i en kastrull och låt allt koka upp. Koka i 5-10 minuter tills rabarbern mjuknat och sockret löst sig, skumma med en sked under tiden men rör inte, då blir saften grumlig. Ställ åt sidan att svalna, låt allt dra i ett par timmar och sila sedan. Servera med is och kanske lite hyvlad rabarber.

4 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Perfekt, jag fick just ett gäng rabarberstjälkar av en arbetskompis. (Min egen planta måste få vila efter en flytt som den inte riktigt uppskattade.)
Nu ska här göras din goda dricka, paj, drinkar, chutney och annat smarrigt på de supertrendiga stjälkarna!

Pytte/Eleonora sa...

Hej Fröken dill, roligt att se dig igen! Hoppas drickan blir god liksom allt annat du planerat. Själv får jag köpa min rabarber i affären men det är bättre än inget...

tina sa...

Ser det här receptet igen och vill backa sommarbandet två månader!

tina sa...

Pytte, det är så tyst här nuförtiden!