torsdag 20 januari 2011

Laxbakelse från vårt bröllop till Carina

Carina, en gammal vän från lågstadietiden i Jämtland, bad mig tipsa om en bra förrätt att göra till många. Jag kom genast att tänka på laxtårtan med löjrom som jag gjorde själv till det dryga hundratalet gäster på vårt bröllop, och insåg att jag måste lägga upp det receptet här. Enkelt, gott, lätt att förbereda och klart uppskattat. Tillaga den med fördel redan dagen innan (två dagar innan funkar också) så att den får tid att stelna över natten i kylen. Sedan är det bara att garnera och servera med ett gott bröd, en kall öl och en snarre.

Foto: Lieselotte van der Meijs

Laxbakelse med regnbågsrom (eller löjrom)

Den här lena förrätten är utmärkt om man har många gäster och imponerar trots att den är enkel att göra. Tillaga den med fördel redan dagen innan (två dagar innan funkar också) så att den får tid att stelna över natten i kylen. Sedan är det bara att garnera och servera!

6-12 st, beroende på hur stora bitar du vill servera

200 g kavring
100 g smör
400 g kallrökt lax i skivor
4 gelatinblad
5 dl mellangrädde
3 dl matyoghurt
1 dl hackad gräslök
1 dl hackad dill
Salt och peppar
80 g regnbågs- eller löjrom

Dill och citron till garnering

Börja med kavringsbottnen. Smält smöret på låg värme. Mixa under tiden 200 g kavring till smulor, och blanda sedan med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i en rektangulär ugnsform eller rund kakform, som du klätt med plastfolie. Ställ formen i kylen så att bottnen stelnar. Blötlägg gelatinet i 5 minuter. Koka under tiden upp grädden. Tag av kastrullen från plattan och lägg i de urkramade och mjuka gelatinbladen, rör tills de smält. Rör ned yoghurten. Hacka lax, gräslök och dill och rör ned i smeten, smaka av med några ordentliga varv på pepparkvarnen och eventuellt lite salt. Känn efter att kavringsbottnen stelnat ordentligt och häll sedan på laxsmeten. Täck med plastfolie och ställ i kylen i minst ett par timmar, men helst över natten, tills smeten stelnat. Skär innan serveringen ut fina bitar eller stansa ut rundlar eller annan önskad form, garnera med rommen, en dillvippa och en citronklyfta.

6 kommentarer:

Carina sa...

Oh my god! Jag är omnämnd i en riktig blogg (definition: en blogg som inte enbart handlar om "Idag har jag fikat och köpt blöjor. Imorgon ska jag se Greys...Jadajadajada..."). That's a first! =D

Bara namnet är ju en vinnare. Så om jag nu inte råkar i panik över gelatinet, så ska det nog gå vägen.

TUSEN TACK för tips och recept! Jag återkommer!

Pytte/Eleonora sa...

Carina - klart du ska testa! Och räds inte gelatinet. Gelatinet är precis som fritering och stektermometrar - vid första försöket säger man "Aaaah" och börjar se på köket och dess möjligheter med nya ögon. Och det är skitenkelt att använda. Prova någon av mina pannacottor också så får du se!

Lieselotte sa...

Mumsfilibabba, denna förrätt går inte av för hackor!
(Så kul att se bilden, den är ju riktigt snygg ;-D!)

Lillan sa...

Det är roligt - för trots att ni var långt ifrån de enda som gifte sig den sommaren så är ert bröllop fortfarande ett av de mest omtalad. Tämligen ssäker på att maten spelade en stor roll där; inte minst den här ljuvligt oda Laxbakelsen som jag minns bara SMALT i munnen. Carina - tom jag vågar mig på gelatin nu för tiden. Då gör du med det.

Pytte/Eleonora sa...

Lieselotte - jag piffade bilden lite, hope you don't mind... Glad att få ha med den här!

Lillan - tack vare all strålande hjälp med att tvätta bort fårbajset från festlokalens väggar blev det onekligen en rustik men lyckad tillställning. Frågan är om ert eller vårt bröllop luktade mest djur? Anywhoo, Carina, lyssna på Lillan - kan hon så kan du!

Carina sa...

Laxbakelse på G! Både i Ångermanland (i mitt kylskåp) och i Norrbotten (klart man tipsar om det bästa). Kan vara så att denna superba förrätt kommer att toppa nyårsmenyerna flera år framöver. =)