söndag 20 juni 2010

Midsommarfunderingar

Alltså, fabulösa bröllop i all ära, men midsommarafton är det firande som matmässigt tar all plats i fantasin just nu. Några vänner följer med oss till barndomshemmet i Jämtland och vi diskuterar förstås vad som ska ätas. Själv ska jag göra en matjestårta i år igen, den blev så förbannat god förra året. Det pratas om egna sillar (fast Christian tycker inte att man kan äta sillunch och sedan matjestårta till förrätt innan det grillade på kvällen - kom igen, hjälp mig och påpeka hur fel han har, man kan ALDRIG få för mycket sill) och egen snaps.
Tips? Något jag borde testa när det kommer till sillinläggningar och snapskryddor? Och vad äter ni själva på midsommar?

8 kommentarer:

Tatiana sa...

Enligt min åsikt kan man ALLTID äta sill !Jag själv haver inköpt mig en HINK med matjessill :)

Therese sa...

Västerbottenostpaj är en klassiker som skall göras hos oss. Sen blir det en massa tråkigt som köttbullar och prinskorv, detta för barnens skull.

Annika sa...

Matjespaj. Jag älskar den, fastän jag egentligen inte ens gillar paj. Tror det är ett gammalt recept från Allt om Mat, som jag gjort om en smula. Få se om jag lyckas övertala min paj, hatande make att vi ska laga detta?

karibien sa...

Man kan aldrig få för mycket sill. Särskilt inte en midsommarafton. Jag börjar nog med en sillmacka till frukost ;) måste ju kolla att sillen fått den rätta smaken.

Just det, tips på sillinläggningar efterlyste du. Jag brukar göra enbärskryddad sill, och det brukar gå hem till både jul och midsommar. Det är helt enkelt en variant på den klassiska löksillen (recept ungefär som på burken till Abbas inläggningssill) och så tar jag bara hälften av kryddpepparn, och lägger till 10-15 krossade enbär. Det tar ett tag innan de torkade enbären ger ifrån sig sin smak, så lägg in sillen pronto om den ska ha fått karaktär till på fredag. Man kan för allan del slå i en skvätt gin eller vodka också, minska isf på vattnet så lagen ändå får rätt proportion på ättika/socker.

Hmm, om du inte får igenom matjestårtan till förrätt röstar jag på västerbottensostpajen... serverad med lite rökt sik eller röding, lite hackad rödlök, en klick gräddfil/smetana... kanske ett skedblad rom...

sanna sa...

på min midsommar måste de finnas silltårta! antar att de påminner om matjesiltårtan lite - tänk sig smörgåstårta med en massa ost och lök toppat med tre sorters sill och så majonäs såklart :)

Pytte/Eleonora sa...

Tatiana - en hink, vilken bra idé! Jag älskar matjes. Jag vill gifta mig med en hink med matjes.

Therese - västerbottenostpaj låter gott, men själv gillar jag även köttbullar och prinskorv... Ska alltid finnas på julbordet i alla fall!

Annika - vad är det i matjespajen? Är det liksom en paj med pajdeg, eller liknar den min ovan?

karibien - din inlagda sill låter god, tack för tipset! Kanske lite sent nu men vi får se, sill ska man ju äta hela sommaren. helst varje dag. Vad gäller min matjestårta är den inte förhandlingsbar - den ska göras! Om jag så ska äta den själv.

Sanna - låter kladdigt men gott!

Remsan sa...

Matjestårta eller matjescheesecake som min väninna kallar sin är så gott. Vi brukar precis som Therese även ha Västerbottenostpaj.

Maria - Matporr sa...

Jag är ingen sillmänniska, och är så fjantig att jag bara kan äta (pyttelite av) sill i krämiga inläggningar..

Därför är nubberöra/gubbröra min midsommarfavorit! På knäcke eller till färskpotatis, eller varför inte allt på en gång.

Gräddfil, rom, lök, ägg, sill.. you know the drill (haha!)