När jag såg Annikas skrapa-av-översta-lagret-fantasi-framkallande gratäng kom jag på att jag måste delge er receptet till den superenkla, supersnabba rotfruktsgratäng vi åt till vår örtöverbakade oxfilé med portvin- och blåbärssås på nyårsafton. Det är roligare att få en liten portionsgratäng på tallriken än en hög skedad dito vars gegga breder ut sig över den annars så tjusiga tallriken, inte sant? Dessutom är den jätteenkel att göra. Kolla bara:
Rotfruktsgratäng
8 st små
100 g morötter
100 g palsternacka
100 g sötpotatis
1 gul lök
1 dl creme fraiche
2 dl smakrik ost, t ex västerbotten, riven
1 dl repad färsk timjan + lite extra till garnering
1 msk fransk senap
salt och peppar
Sätt ugnen på 175 grader. Riv rotfrukterna grovt (går snabbt med rivskivan på matberedaren om man ska göra till många!) och skiva löken tunt. Blanda creme fraichen med senap, timjan, salt och peppar. Blanda smeten med de rivna rotfrukterna, löken och hälften av osten, och fördela i deciliterstora portionsformar. Toppa dem med resten av den rivna osten och grädda i ca 35 minuter. Toppa med lite färsk timjan innan servering.
Tyskland: lite mera Düsseldorf
2 dagar sedan
6 kommentarer:
Rotfrukter är verkligt bra. Sååå användbara. Tur för oss som bor i kallt klimat.
Tycker fröken Dill
Mmmm *homerdregglar*
Fint upplagt dessutom, var kan man hitta sådana små skedar? :)
Gott!
Fröken Dill - japp, rotfrukter är fina grejer. Billig lyx!
Maria - skedarna hittade jag förra året på Duka - som ju tyvärr inte finns längre. Kanske har uppköparen Cervera tagit över dem...?
Matlust - jajamänsan!
Yummie! Låter riktigt smarrigt. Brukar för vanans skulle alltid köra potatisgratäng. Men det här kanske man ska prova ngn dag. :)
Yasemin - prova! Enkelt är det också.
Skicka en kommentar