onsdag 4 november 2009

Framför teven - tortilla med köttfärs och ädelost

Jag må ha ondgjort mig över texmex och tacomyskvällar, men det betyder inte att jag inte uppskattar tanken på goda saker inrullade i andra goda saker. Mjuka tortillabröd går att använda till mycket (spana in de här tortillachipsen med vitlöksost eller ännu hellre den här frasiga tortillan med getostcréme, rödlöksmarmelad, edamame och basilika) och det här liknar ju nästan en texmexorgie, eller hur?

Tisdagar tittar vi på allt femman visar mellan sju och elva på kvällen och igår tryckte vi i oss den här tortillabuffén mellan blöjbyten och mjölksprut.
Hoppa inte över ädelosten, det är den som gör grejen.

Tortilla med köttfärs, ädelost och gröna grönsaker

4 personer

8 mjuka tortillabröd

Köttfärs:
400 g blandfärs
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, krossade och skivade
6-8 champinjoner, i bitar
Lite smör eller olja att steka i
1 skvätt worcestershiresås
1 skvätt soja
1 lite större skvätt sweet chilisås

Gröna grönsaker:
1 mindre zucchini
1 grön paprika
Olivolja

Tillbehör:
Ädelost
Isbergssallad (eller annan krispig sort)
Creme fraiche

Låt champinjonerna svettas lite i en panna på medelvärme. Klicka i lite smör och ös ner lök och vitlök, fräs en kort stund. I med köttfärsen oc höj värmen. Fräs ett par minuter tills det mesta av vätskan brynts bort. Smaksätt med worcestershiresås, soja, sweet chili, salt och peppar. Håll varmt. Skiva zucchinin på längden med en osthyvel. Strimla paprikan. Hetta upp en generös skvätt olivolja i en panna och fräs grönsakerna hastigt så att de får lite färg men inte hinner bli sladdriga. Smaksätt med lite salt och peppar. Värm bröden ett par minuter i ugnen och servera dem med köttfärsen, grönsakerna, smulad ädelost, creme fraiche och sköljd isbergsallad. Bärs till såklart.

måndag 2 november 2009

Weekend på landet: kastanjer och spaghetti med tryffel

Hos mina svärföräldrar får vi alltid god mat. Det har jag berättat om förut. Den här gången inleddes helgen grandiost men enkelt med rostade kastanjer, spaghetti med semesterinköpt tryffel hyvlad över - enbart ackompanjerad av god olivolja, flingsalt och svartpeppar; ljuvligt - samt en ostbricka med hemmagjord äppelchutney. Varje gång jag äter kastanjer blir jag så barnsligt förtjust över hur gott det är i all sin enklaste enkelhet och undrar varför jag inte äter dem oftare. kanske för att de är lite knepiga att kryssa? Svärmor använde vad jag tror var en olivurkärnare och jag vill förstås hitta en äkta kastanjekryssare (eller vad de nu kallas) att ge henne i julklapp; någon som vet var man kan hitta en?

Här kommer en favorit i repris:

Rostade kastanjer
Inhandla ett stort gäng kastanjer (importerade - de svenska kan man inte äta). Sätt ugnen på 225 grader. Häll ett tjockt lager grovsalt i botten av en form. Skär ett kryss i toppen av kastanjerna - annars exploderar nämligen de små liven i ugnen och det är ju mindre kul. Ställ kastanjerna stadigt i saltet och rosta dem i 25-30 minuter - de ska gå lätt att skala och vara mjuka inuti. Servera dem direkt ur formen; saltet håller värmen extra bra. Glöm inte att man också ska skala bort det lite luddiga innerskalet. Avnjut med salt och riktigt smör.