söndag 27 oktober 2013

Godast i säsong just nu: rostade kastanjer

Jag säger det varje år och nu är tiden inne igen: ÄT KASTANJER. Gör det. Jag vet att du finns därute, du som är lite rädd för dem, undrar hur och varför och skanderar inteskaväljaginteskaväljaginteskaväljag och just dig vill jag ge detta inlägg som en liten liten örfil med budskapet "Jo, det ska du visst det. Annars är du dum."

Så du köper ett gäng fina kastanjer och kryssar dem försiktigt över spetsen. Jag tycker att det är lättast med en riktigt vass kniv av mellanstorlek. Skärbräda under och var försiktig med fingrarna, de är bra att ha. Sätt ugnen på 225 grader. Fyll en ugnsfast form ungefär till hälften med grovsalt. Ställ de kryssade kastanjerna i saltet och rosta i ugnen i ca 25 minuter, de ska vara lätta att skala och mjuka i kärnan. Njut heta, direkt ur formen, med riktigt smör och salt till.


Jag har just ställt mina i ugnen och i brist på rödvin blir det ett gott öl till. Efter kastanjerna en gräddstinn pasta med kantarellerna jag plockade i skogen med svärmor. Finns tusen välanvända hashtags på det men det är helt enkelt inte min grej. God söndag på er!

onsdag 23 oktober 2013

I en studio just nu...

Dag 2 på plåtning för Felix! Jag kommer berätta mer sen men tills dess får ni lite bilder på vad som händer precis nu. Recepten är mina och lagas upp och stylas av fantastiska Jacob Wismar och fotas av likaledes fantastiska Frida Wismar. Väldigt roligt uppdrag och hög stämning i studion!


måndag 21 oktober 2013

För en timme sedan...

...fotade bästa Lieselotte van der Meijs min tålmodige man, mina iskalla barn och min snälla svärmor i skogen till ett jobb som kommer publiceras nästa höst. Svamputflykt i skogen - visst ser det härligt ut? Själv stod jag nöjd bredvid i tjock jacka och mössa och mobilfotade.


söndag 20 oktober 2013

Testar den snabba vägen

Det är alltid tidsfaktorn som får mig att halka bort från det regelbundna bloggandet. Därför tänker jag testa att göra lite avkall på bildkvalitén ibland och blogga från mobilen, för just de där spontana små inläggen man aldrig riktigt orkar posta annars. Jag premiärprovar med en bild på dagens aktivitet: provlagning av muffins inför ett jobb i Amelia Höst.

fredag 18 oktober 2013

Same same but different

Testing testing - är det någon här?
Oh well. JAG är ju här om inte annat, det får duga så länge. Den här månaden är det 5 år sedan jag började blogga och det är helt klart dags för en så kallad update. Det finns säkert ett trendigt bloggosfäriskt ord för det men jag är steget efter som vanligt. När det gäller sociala medier är jag som en sån där farmor som skriver arga insändare om att hon rent generellt VILL HA STÖRRE KNAPPAR här i livet. Jag kom liksom hit och inte längre. Men det är bra nog tycker jag!

Så vad har hänt sedan sist, som kan vara relevant för er att veta? Okej, utan inbördes ordning:
Jag har fått mer jobb, blivit mindre social, längtat mer efter att bjuda hem folk, orkat bjuda hem folk mindre, dragit upp mitt lilla strutshuvud åtminstone halvvägs ur sanden och kraftigt skurit ner på köp och inmundigande av ledsna grisar, kycklingar och kor, hållit vikten (minus femton sedan två år snart), fått diagnosen IBS, och nästan startat ett nytt företag som inte innefattade matlagning. Men jag kom fram till att jag gillar matlagning för mycket.

Att laga mat är roligt igen, kanske roligare än någonsin. Och god mat är viktigare. Samtidigt som jag handlar mycket eko och försöker laga så bra mat jag kan till barnen håller jag fast vid att det måste få gå fort ibland och vara enkelt nästan jämt (min lathet är precis lika överskuggande som alltid). Det kan inte vara från grunden varje gång. Det kan inte vara eko alltid heller. Det är slentrianvanorna vi sett över - den rökta skinkan till varenda vareviga frukost, mjölken, fulkycklingen - allt det där som är lätt att ta bort eller byta ut och som man inte saknar när det är borta eller som man uppskattar desto mer om man får bara någon gång ibland. Så det känns bra. Det är med maten som med vikten - man får köra Kompensationsmodellen (trademark Pytte?). Man lever så bra och hälsosamt och hänsynsfullt och miljövänligt man kan för att kunna göra de där avstegen när man verkligen vill eller måste. Då är det en livsstil for life. Och genvägar är okej. Genvägar är inte dåliga. Men man kan välja de schysstare genvägarna.

Vi får nu en jättelåda med ekologisk frukt och grönt hem till dörren varje torsdag och det blir därför väldigt många luncher och middagar som på bilden. Några överblivna kalla potatisar som wokas med skivad blomkål, lite spenat, grönkål, rosésallad, vitlök och sambal oelek. En liten gräddskvätt i och smulad fetaost ovanpå. Och nej, mina barn, 4 och 2 år gamla nu, äter inte det här. De får rätt ofta frysta köttbullar, eftersom de älskar dem. Men de är åtminstone (nästan alltid) ekologiska.