På tallriken pågår romantik, ska ni veta. En massa saker jag gillar får träffas, säga hej, lära känna varandra, umgås, börja hångla, get down to buisness och vips! - ett lyckat förhållande är fött. Krämigt, syrligt, hett, salt, sött, crunchigt, lagom fett och nyttigt möts i en mjuk, liksom självklar konstellation där man inte kan annat än klappa sig om magen efteråt, nöjd men inte skärrad, behagligt mätt men inte stinn, förälskad men inte galen. Det är ett möte med något hållbart, som räcker länge. En rätt man vill gifta sig med, inte bara hänge sig åt i en flyktig snabbis... Japp, sann romantik!
Halloumi med ljummen sallad och granatäpple
2 personer
Halloumi, så mycket ni vill äta - vi delade på ett helt paket
1 avokado
1/2 knippe sparris
1 liten zucchini
1 liten rödlök
1 liten röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1/2 citron
1/2 granatäpple
Olivolja
Skär zucchinin i halvcentimetertjocka månar. Bryt av den träiga delen på sparrisen och halvera den på längden (om den inte är väldigt späd, då behövs det inte). Skala och hacka röd- och vitlök. Skiva pepparfrukten tunt, ta bort kärnorna om du är känslig för hetta. Hetta upp generöst med olivolja i en panna. Fräs zucchinin och sparrisen med chilin tills de fått lite färg men fortfarande är spänstiga. Lägg i lökhack och och fräs någon minut till. Skvätt över ordentligt med citronsaft, smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan. Håll det det halverade granatäpplet över en bunke och banka på baksidan av det med t ex en kavel för att få ut de läckra kärnorna (någon som har en bättre, mindre skvättig metod? Dela med er!). Skiva avokadon och lägg upp på tallrikar tillsammans med de ljumma grönsakerna. Lägg på nystekt halloumi och toppa med granatäpple. Drick krispigt, torrt vitt vin till.
onsdag 29 april 2009
tisdag 28 april 2009
Årets Blok 2009
Läste just att Lisa uppmanar oss att nominera favoritbloggar till Årets Blok 09, vilket är en tävling Vulkan anordnar i samarbete med Expressen. En blok är tydligen en blogg som tryckts till bok, vilket jag som okunnig cybernovis inte hade den blekaste aning om, än mindre att det fanns tävlingar att vinna i området. Tanken är att fler av oss ska inspireras att likt kunniga Kinna göra fina böcker av våra bloggar (lämpligen hos Vulkan då förstås) - man behöver inte redan ha en blok för att nomineras i tävlingen utan det räcker att tillräckligt många vill se bloggen i tryckt form. Vad tycker ni, vilka bloggar borde tryckas? Nominera dina favoriter genom att maila blok@vulkan.se. Jag tycker inte att min egen blogg är mogen nog för pärmar utan vill istället uppmana er att följa mitt exempel och nominera en riktigt rolig och härligt nischad blogg: Glasskoll.se. Kan en blok bli bättre? Knappast. Heja min Glassman!
måndag 27 april 2009
Istället för en blomma...
När någon man tycker om ligger på sjukhus vill man överösa dem med tröst som finns kvar även efter att besökstiden är slut. Blommor, godis, tidningar, nallar, böcker - allt i hopp om att göra den oftast så oönskade vistelsen på sjukan så dräglig som möjligt.
Själv tar jag gärna med mig mat.
Middag på sängen i all ära, men måltiderna inom sjukvården är allt annat än trivsam; riktigt bra mat kan påskynda tillfrisknandet från de flesta åkommor men sjukhusmat är ju verkligen deprimerande. Idag följde jag med en av mina allra käraste när hon lades in på KS för operation och vi berikade glatt hennes rum med en fin glasskål full med Krav-plommon, färska björnbär, physalis och vindruvor - godis kroppen blir gladare av till skillnad från den vanliga lösgodiset. Pepp by fruit - alltid en hit. Så länge man inte låter sig begränsas till sjukhuskioskens brunfläckiga bananer och besprutningsklibbiga äpplen förstås.
Jag tog även med mig trekantsskurna smörgåsar att mumsa på fram till fastan börjar klockan 24.00; några med rökt lax, pepparrot och gurka och några med parmaskinka, mozzarella och basilika. Icas eko-fruktdrycker på sugrörstetra till samt lite finvatten på flaska vars etikett utlovade ett ph-värde som "hjälper kroppen att må bra". Och det låter ju lovande.
Att få göra iordning en korg med omsorg i form av ätbara ting är terapi för den som står nära och bryr sig om. Prova nästa gång!
söndag 26 april 2009
Konsten att premiärgrilla i parken
25 grader varmt och fast i stan - i fredags blev det premiär för Vitan och engångsgrillen. Vi packade oss själva och våra vänner på Östgötagatan fulla med korgar, kylväskor och sittunderlägg och hittade en egen hörna i den av semisolfulla tjugoplussare smockfulla parken. Vi hade inte en gitarr i närheten och fick inte besök av en enda hungrig okopplad hund, så man får ju ändå säga att det var en höjdarplats.
Regler för att äta och grilla med engångsgrill utomhus:
1. Förbered, förbered, förbered. Tro inte att du kan grilla 1 kg fläskkarré, 4 frysta majskolvar, 3 paprikor, 4 tomater och 17 champinjoner samt avsluta med grillad banan i choklad, och bara komplettera med en plastburk potatissallad. Förbered, förkoka, förlaga och förfixa så mycket ni kan INNAN ni hedrar utomhuset med er närvaro. Satsa på att grilla en eller två råvaror och ta med hemlagade, goda tillbehör i mängder.
2. Ta med riktiga tallrikar och bestick - gärna köttbestick om ni ska karva nygrillade köttbitar. Att sitta med sladdriga papperstallrikar i knät och böjbara plastbestick i nävarna gör ju vem som helst förbannad på sommaren.
3. Håll drycken kall i en egen kylväska med is eller flera kylklamrar. Har man tid kan man ju alltid frysa saftflaskor och liknande, så agerar de kylklamrar medan de tinar, men så mycket tålamod brukar vi inte ha för spontana parkbesök.
4. Glöm inte tilltugg eller snacks att hålla magen i schack med tills maten behagar bli klar på grillen. Att sitta svinhungrig i ett sådant här läge kommer bara att resultera i kolsvarta grillbitar och för tidig ölfylla.
5. Ansträng er några minuter extra på maten. Gå inte bara till Ica och hugg en grillad kyckling eller färdigmarinerad flinta, en ask körsbärstomater och en burk plastsallad. Ta en halvtimme på dig i köket och fixa lite, det är det värt.
6. Ta med plastpåsar att slänga skräp och frakta smutsiga tallrikar i.
Vi käkade:
Medan vi grillade: Vacherol och gruyère med fikonmarmelad. En påse crostini fanns med till.
Medan vi plockade fram osten: Två sorters chips.
Efter att vi grillat en kort stund men fortfarande väntade på köttet: tigerräkor som marinerats i chili, lime, vitlök, ingefära och olivolja och grillats hastigt uppträdda på spett.
När köttet var färdigt: sojamarinerad fläskkarré med förkokt och snabbgrillad majskolv samt en potatissallad på småpotatis, sparris, edamame, avokado, kapris, massor av gräslök, créme fraiche, majjo och dijonsenap.
Detta misslyckades vi med: att smälta choklad till de medhavda spanska jordgubbarna i den söta, medhavda lilla såskastrullen. Chokladen brändes under ett obevakat ögonblick till en oigenkännlig massa. Men tanken var god!
Regler för att äta och grilla med engångsgrill utomhus:
1. Förbered, förbered, förbered. Tro inte att du kan grilla 1 kg fläskkarré, 4 frysta majskolvar, 3 paprikor, 4 tomater och 17 champinjoner samt avsluta med grillad banan i choklad, och bara komplettera med en plastburk potatissallad. Förbered, förkoka, förlaga och förfixa så mycket ni kan INNAN ni hedrar utomhuset med er närvaro. Satsa på att grilla en eller två råvaror och ta med hemlagade, goda tillbehör i mängder.
2. Ta med riktiga tallrikar och bestick - gärna köttbestick om ni ska karva nygrillade köttbitar. Att sitta med sladdriga papperstallrikar i knät och böjbara plastbestick i nävarna gör ju vem som helst förbannad på sommaren.
3. Håll drycken kall i en egen kylväska med is eller flera kylklamrar. Har man tid kan man ju alltid frysa saftflaskor och liknande, så agerar de kylklamrar medan de tinar, men så mycket tålamod brukar vi inte ha för spontana parkbesök.
4. Glöm inte tilltugg eller snacks att hålla magen i schack med tills maten behagar bli klar på grillen. Att sitta svinhungrig i ett sådant här läge kommer bara att resultera i kolsvarta grillbitar och för tidig ölfylla.
5. Ansträng er några minuter extra på maten. Gå inte bara till Ica och hugg en grillad kyckling eller färdigmarinerad flinta, en ask körsbärstomater och en burk plastsallad. Ta en halvtimme på dig i köket och fixa lite, det är det värt.
6. Ta med plastpåsar att slänga skräp och frakta smutsiga tallrikar i.
Vi käkade:
Medan vi grillade: Vacherol och gruyère med fikonmarmelad. En påse crostini fanns med till.
Medan vi plockade fram osten: Två sorters chips.
Efter att vi grillat en kort stund men fortfarande väntade på köttet: tigerräkor som marinerats i chili, lime, vitlök, ingefära och olivolja och grillats hastigt uppträdda på spett.
När köttet var färdigt: sojamarinerad fläskkarré med förkokt och snabbgrillad majskolv samt en potatissallad på småpotatis, sparris, edamame, avokado, kapris, massor av gräslök, créme fraiche, majjo och dijonsenap.
Detta misslyckades vi med: att smälta choklad till de medhavda spanska jordgubbarna i den söta, medhavda lilla såskastrullen. Chokladen brändes under ett obevakat ögonblick till en oigenkännlig massa. Men tanken var god!
torsdag 23 april 2009
Bästa snabbmaten - fett räkfat
Att tina räkor går inte alls snabbt, tänker du och avfärdar mitt påstående innan du ens hunnit låta dig frestas. Bah, säger jag! Godare och enklare än så här blir det inte. Köp en stor påse räkor på lunchen och låt den tina på kontoret. Gå hem och vräk upp på ett fat. Mosa en avokado med lite pressad lime, salt och peppar och fyll en skål, blanda äkta fullfet crème fraiche med en vitlöksklyfta, salt och peppar i en annan och hugg in. Nyttig och apagod middag klar på fem röda. En brödbit till om ni prompt måste ha carbs, men det är icke nödvändigt om ni frågar mig. Och det gör ni ju uppenbarligen!
onsdag 22 april 2009
Spaghetti med vodkaspetsad krabba
Jaha, snacka om att jag var ambitiös igår. Blev plötsligt så sugen på spaghetti med krabba, lime och koriander och satte mig och pillade krabbkött i hundra år, kokade buljong på skalen i hundra år, lagade mat i hundra år. Min efterlängtade pasta berikades med en sås på schalottenlök, vitlök, buljongen, en skvätt grädde, chili, lite pressad lime, en skvätt vodka och drivor med det noggrant utpillade krabbköttet. Låter det inte fantastiskt gott?
Det var det inte. Varenda gång jag äter krabba - vilket inte är jätteofta - kommer jag ihåg att jag ju inte tycker om det lilla livet. Jag älskar skaldjur men krabba är alltid en besvikelse; rund och trind och lockande ligger den där med sin välmatade kropp och bara väntar på att bändas upp, flirtandes med allt sitt smör, sin rom och sitt vita kött. Falsk marknadsföring, menar jag. Krabba smakar för murrigt, för mustigt, för mycket. Krabba som jag föreställer mig den varje gång det gått tillräckligt lång tid för att mina smaklökar ska ha glömt vad de egentligen tycker är helt enkelt en ouppnåelig fantasi.
Det är för sorgligt, helt enkelt. Sorgligt, sorgligt, sorgligt.
Det var det inte. Varenda gång jag äter krabba - vilket inte är jätteofta - kommer jag ihåg att jag ju inte tycker om det lilla livet. Jag älskar skaldjur men krabba är alltid en besvikelse; rund och trind och lockande ligger den där med sin välmatade kropp och bara väntar på att bändas upp, flirtandes med allt sitt smör, sin rom och sitt vita kött. Falsk marknadsföring, menar jag. Krabba smakar för murrigt, för mustigt, för mycket. Krabba som jag föreställer mig den varje gång det gått tillräckligt lång tid för att mina smaklökar ska ha glömt vad de egentligen tycker är helt enkelt en ouppnåelig fantasi.
Det är för sorgligt, helt enkelt. Sorgligt, sorgligt, sorgligt.
måndag 20 april 2009
Gratis Ben & Jerry's-glass imorgon!
En liten påminnelse är förresten på sin plats om Ben & Jerry's Free Cone Day imorgon, 21 april. Läs mer om världshändelsen här!
Mamma bjuder = oxfilé och heta räkor
Igår ville mamma bjuda mig, systern, maken och svågern på middag men utan att gå på krogen. Alltså fick jag den stora äran att inhandla och tillaga en middag på hennes bekostnad - ett arrangemang jag varmt kan rekommendera övriga familjemedlemmar och vänner att prova på om man vill äta med mig men göra det det bekvämt för sig; jag älskar att laga mat när någon annan betalar. Vi hade dock fyra visningar av lägenheten igår eftersom vi försöker byta den och jag hade därmed väldigt ont om tid. Tack vare Cajsa Warg och mammas kreditkort behöver detta inte utgöra något problem.
Det blev fin oxfilé som stektes perfekt (brynas i olja och smör först, eftersteka i 150 grader varm ugn till innertemperatur på ca 59 - that's the way I like it), ugnstekt pumpa och paprika till, lite smörstekt späd sparris med parmesan samt en enkel sallad med vitlöks- och senapsdressing. Men såserna var grejen! Det bästa med Wargen är ju deras burkar med färdiga såser. Vem kan motstå en såsbuffé? Jag valde bean - såklart - samt den alltid lika goda tryffelcrémen. Inspirerad av Lisa provade jag även ramslökscrémen, som även den var god.
Innan oxfilén slank det dock ner några högst förbjudna tigerräkor (jag skäms över mitt miljöovänliga tilltag idag, men jag stod svettig och handfallen i butiken och var helt enkelt desperat. Räkorna talade med mig som vore de lösningen på alla världens krig) marinerade och snabbt wokade i vitlök, chili, lite citron och god olivolja. Tänkte brassa på en massa basilika också men det glömde jag. Alla fick en skål med aioli på ugnsrostad vitlök att doppa i. Gott.
Tack för maten mamma!
Det blev fin oxfilé som stektes perfekt (brynas i olja och smör först, eftersteka i 150 grader varm ugn till innertemperatur på ca 59 - that's the way I like it), ugnstekt pumpa och paprika till, lite smörstekt späd sparris med parmesan samt en enkel sallad med vitlöks- och senapsdressing. Men såserna var grejen! Det bästa med Wargen är ju deras burkar med färdiga såser. Vem kan motstå en såsbuffé? Jag valde bean - såklart - samt den alltid lika goda tryffelcrémen. Inspirerad av Lisa provade jag även ramslökscrémen, som även den var god.
Innan oxfilén slank det dock ner några högst förbjudna tigerräkor (jag skäms över mitt miljöovänliga tilltag idag, men jag stod svettig och handfallen i butiken och var helt enkelt desperat. Räkorna talade med mig som vore de lösningen på alla världens krig) marinerade och snabbt wokade i vitlök, chili, lite citron och god olivolja. Tänkte brassa på en massa basilika också men det glömde jag. Alla fick en skål med aioli på ugnsrostad vitlök att doppa i. Gott.
Tack för maten mamma!
fredag 17 april 2009
Åh, FREDAGSMYS! Vad äter du?
Helg! Whohooo! Och dags för FREDAGSMYS! Detta underbara ord. Det är i ärlighetens namn ord som fredagsmys som gör mig rädd för att bli förälder.
Fredagsmys verkar vara något som anländer i hemmet med storken, ackompanjerat av det obligatoriska snoret, kräkset, blöjorna och de färdigköpta fiskpinnarna. Varför måste det heta det? Måste vi ha just fredagsmys?
Gah. Jag får rysningar. Men snart står jag väl där själv framför lösgodiset med ett bakeoff-vitlöksbröd under armen och en unge på höften och funderar på vilket nam-nam som skulle vara mysigast, våndandes i valet och kvalet mellan texmexfiesta och egen pizza-pyssel. Vänta bara. Då får ni skratta godmodigt åt mig och klappa mig tröstande på axeln. Och hjälpa mig välja burk med färdig salsa.
Så vad äter ni ikväll? Vitt vin å reker? Filet Mignon Black & White (gud, kommer ni ihåg?!) med pommes? Flottig pizza framför en actionkomedi? Eller är det tacogratängen som förgyller helgens första kväll hemma hos er? Kom igen, spill. Berätta vad fredagsmyset tar sig för kulinariska uttryck i just ditt hem. Själv ska jag ut på landet och grilla ribs och karré. Känns faktiskt oerhört mysigt så här på en fredag.
Fredagsmys verkar vara något som anländer i hemmet med storken, ackompanjerat av det obligatoriska snoret, kräkset, blöjorna och de färdigköpta fiskpinnarna. Varför måste det heta det? Måste vi ha just fredagsmys?
Gah. Jag får rysningar. Men snart står jag väl där själv framför lösgodiset med ett bakeoff-vitlöksbröd under armen och en unge på höften och funderar på vilket nam-nam som skulle vara mysigast, våndandes i valet och kvalet mellan texmexfiesta och egen pizza-pyssel. Vänta bara. Då får ni skratta godmodigt åt mig och klappa mig tröstande på axeln. Och hjälpa mig välja burk med färdig salsa.
Så vad äter ni ikväll? Vitt vin å reker? Filet Mignon Black & White (gud, kommer ni ihåg?!) med pommes? Flottig pizza framför en actionkomedi? Eller är det tacogratängen som förgyller helgens första kväll hemma hos er? Kom igen, spill. Berätta vad fredagsmyset tar sig för kulinariska uttryck i just ditt hem. Själv ska jag ut på landet och grilla ribs och karré. Känns faktiskt oerhört mysigt så här på en fredag.
Liten spontan tjälknöl med grönsaksnudlar
Tack vare J & M låg det alltså en liten saltrulle av älg och skräpade i frysen igår. Jag vet inte vilken del av djuret som ska föreställa saltrulle men i söt och lagom storlek var den i alla fall; kanske 500-600 gram. När lillasyster på morgonen bad mig förse henne och maken med middag på kvällen slängdes saltrullen in i ugnen på 75 grader. Jag hade ju ingen riktig koll på vad det var för kött men jag resonerar som så att de flesta djurdelar blir glada över att gå sitt kulinariska öde till mötes i skepnad av en tjälknöl.
Sagt och gjort. 75 grader i ett större antal timmar, tills innertemperaturen var 65 (jag skulle normalt ta ut den på en lägre temperatur, men vi har gravida i sällskapet och det kan vara lite känsligt med för rosa kött). Ner i följande lag, vilken fått koka ihop och kallna helt:
Lag till tjälknöl (eller knul, som vissa envisas med att säga; jag tycker bara att knul är ett sådant där barndomsord som får mig att rysa lite lite grann):
1 liter vatten
1 dl salt
1 msk socker
5-6 pepparkorn
1 lagerblad
5 enbär
(om du ska ha en smakrik dressing på i stil med nedan är de två sista ingredienserna ganska överflödiga)
Plasta in och ställ kallt i de timmar du har kvar. Personligen tycker jag inte att knölen ska stå så länge som över natten, då blir den för salt i min smak. När knölen var klar skar jag upp den i tunna skivor och bestämde mig för att låta den marinera en stund till i en spontant ihopvispad dressing på japansk soja, tunt strimlad chili och vitlök, en liten dutt vardera av sesamolja och fisksås, en hög citronskal och lite saft samt en skvätt lag från min syltade ingefära. Svågern satt bokstavligen och drack det sista av dressingen ur formen när vi ätit upp.
Till det riktigt lena, möra och smakrika köttet gjorde jag ett kolhydratsfritt tillbehör i form av julienneskurna strimlor av en fet zucchini samt tre morötter. Dessa fick fräsa en stund med lite skivad vitlök och chili i olivolja. På med någon deciliter vitt vin och puttra loss en stund tills det gröna mjuknar och vinet reducerats något. På med en burk lätt crème fraiche och låt koka ihop. Salta, peppra och vänd ner rikligt med hackad koriander och lite klippt gräslök precis innan servering.
Det allmänna omdömet var att det var absurt gott men jag anklagades också för att ha gjort för lite. Mer grönsaker nästa gång!
Sagt och gjort. 75 grader i ett större antal timmar, tills innertemperaturen var 65 (jag skulle normalt ta ut den på en lägre temperatur, men vi har gravida i sällskapet och det kan vara lite känsligt med för rosa kött). Ner i följande lag, vilken fått koka ihop och kallna helt:
Lag till tjälknöl (eller knul, som vissa envisas med att säga; jag tycker bara att knul är ett sådant där barndomsord som får mig att rysa lite lite grann):
1 liter vatten
1 dl salt
1 msk socker
5-6 pepparkorn
1 lagerblad
5 enbär
(om du ska ha en smakrik dressing på i stil med nedan är de två sista ingredienserna ganska överflödiga)
Plasta in och ställ kallt i de timmar du har kvar. Personligen tycker jag inte att knölen ska stå så länge som över natten, då blir den för salt i min smak. När knölen var klar skar jag upp den i tunna skivor och bestämde mig för att låta den marinera en stund till i en spontant ihopvispad dressing på japansk soja, tunt strimlad chili och vitlök, en liten dutt vardera av sesamolja och fisksås, en hög citronskal och lite saft samt en skvätt lag från min syltade ingefära. Svågern satt bokstavligen och drack det sista av dressingen ur formen när vi ätit upp.
Till det riktigt lena, möra och smakrika köttet gjorde jag ett kolhydratsfritt tillbehör i form av julienneskurna strimlor av en fet zucchini samt tre morötter. Dessa fick fräsa en stund med lite skivad vitlök och chili i olivolja. På med någon deciliter vitt vin och puttra loss en stund tills det gröna mjuknar och vinet reducerats något. På med en burk lätt crème fraiche och låt koka ihop. Salta, peppra och vänd ner rikligt med hackad koriander och lite klippt gräslök precis innan servering.
Det allmänna omdömet var att det var absurt gott men jag anklagades också för att ha gjort för lite. Mer grönsaker nästa gång!
torsdag 16 april 2009
Latmanslunch på en väldigt liten spik
Jag vet inte riktigt varför jag gör ett inlägg på det här men va fan - allt kan inte vara så förbannat tjusigt jämt. Lillasyster beordrade mig att ordna middag till henne och hennes make ikväll eftersom de skulle dricka drinkar i närheten med svärpäronen och inte ville slösa pengar i onödan på barmenyn. Lättare att ringa mig och beställa middag förstås.
En östergötsk fryst saltrulle av älg i lämplig storlek grävdes fram ur frysen (tack J & M!) och ligger nu ugnsstekt och klar i lag på väg mot tjälknölsstatus. Eftersom den stod och vägde mot att nå precis rätt temperatur (och eftersom jag är så förbannat lat) kunde (orkade) jag inte gå till affären för att handla lunch. Och snacka om att jag kokade soppa på en spik - såsen är möjligtvis acceptabel men när fullkornsbulguren åker fram riktigt lyser det latmansdesperation i köket. Men för att vara en riktigt nyttig, vegetarisk (varför det nu ska vara något att skryta med) skåprensarlunch blev resultatet helt okej.
Jag lägger inte upp ett regelrätt recept (jag bara antar att ingen bryr sig RIKTIGT så mycket om den här rätten) utan vill bara att ni ska inspireras till att taga vad ni hava lite oftare. Men om någon undrar på ett ungefär så strimlade jag en trött snackspaprika och en halv röd lök och fräste i lite olivolja, hällde på en halv deciliter matlagningsvin och lät det puttra en stund, pressade i en halv vitlöksklyfta, öste på med ett gäng syltlökar, duttade i en smula tomatpuré och två matskedar lätt philadelphia, saltade och pepprade och kokade ihop någon minut. Strödde över lite klippt gräslök; varför vet jag inte riktigt men det ser ju piffigt ut om inte annat. Serverade mig själv denna flådiga tiominuterslunch till fullkornsbulgur och kände mig nyttig, sparsam och miljövänlig på en och samma gång.
Duktiga jag.
En östergötsk fryst saltrulle av älg i lämplig storlek grävdes fram ur frysen (tack J & M!) och ligger nu ugnsstekt och klar i lag på väg mot tjälknölsstatus. Eftersom den stod och vägde mot att nå precis rätt temperatur (och eftersom jag är så förbannat lat) kunde (orkade) jag inte gå till affären för att handla lunch. Och snacka om att jag kokade soppa på en spik - såsen är möjligtvis acceptabel men när fullkornsbulguren åker fram riktigt lyser det latmansdesperation i köket. Men för att vara en riktigt nyttig, vegetarisk (varför det nu ska vara något att skryta med) skåprensarlunch blev resultatet helt okej.
Jag lägger inte upp ett regelrätt recept (jag bara antar att ingen bryr sig RIKTIGT så mycket om den här rätten) utan vill bara att ni ska inspireras till att taga vad ni hava lite oftare. Men om någon undrar på ett ungefär så strimlade jag en trött snackspaprika och en halv röd lök och fräste i lite olivolja, hällde på en halv deciliter matlagningsvin och lät det puttra en stund, pressade i en halv vitlöksklyfta, öste på med ett gäng syltlökar, duttade i en smula tomatpuré och två matskedar lätt philadelphia, saltade och pepprade och kokade ihop någon minut. Strödde över lite klippt gräslök; varför vet jag inte riktigt men det ser ju piffigt ut om inte annat. Serverade mig själv denna flådiga tiominuterslunch till fullkornsbulgur och kände mig nyttig, sparsam och miljövänlig på en och samma gång.
Duktiga jag.
Fetaostfyllda biffar med dillslungade gulbetor och citronsås
Fetaoststinna köttfärsbiffar med dillpiffade ekologiska gulbetor och en syrlig citronsås - DET var grejer det, vill jag lova! Mycket gott och något jag definitivt kommer göra igen. Och jag gör faktiskt sällan samma rätt två gånger (av hänsyn till er förstås, kära läsare. Och för att det är tråkigt). Använd fin, krämig fetaost till biffarna - inget plastigt Apetina light-tjafs - och gula eller polkarandiga betor. På vårt paket stod det "Farfars ekologiska polkabetor" men betorna var minsann blekt gula under skalet och farfar hade lämnat polkaränderna annorstädes. Men gott som f*n var det, ärligt talat.
Receptet räcker till två lite drygt.
Fetabiffar
350 g nötfärs
1 röd lök, fint hackad
1 stor klyfta vitlök, fint hackad
1 msk god bbq-sås; vi använde Texas Smokehouse
100 g fet fetaost, grovt smulad
1/2 dl hackad persilja
1/2 hackad basilika
Redigt med salt och peppar
Lite olivolja och smör till stekning
Dillslungade betor
8 små gul- eller polkabetor
1 litet knippe dill, grovt hackad
Flingsalt
1 klick smör
Citronsås:
1 dl lätt crème fraiche
Finrivet skal +och saft av 1/2 citron
Skrubba betorna och koka dem i 25-40 minuter beroende på storlek; de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd. Gör resten av middagen under tiden. Blanda ihop ingredienserna till såsen och smaka av med salt och peppar, ställ kallt. Stek lök och vitlök glansig (men inte brun) i lite olivolja. Blanda ordentligt med färs, bbq-sås, salt och peppar. I med händerna och gegga runt bara. Blanda med något försiktigare handlag i fetaost och örter. Jag fick fem stora biffar av min smet; vi hade kunnat göra sex stycken och bjuda en tredje person men det var ju så förbannat gott så vi åt upp alltihop själva. Bryn de platta biffarna i lite smör och olja och låt dem steka färdigt i ugnen (ca 10 minuter i 150 grader). Skala under tiden de färdigkokta betorna och skär dem i kvartar. Lägg tillbaka dem i kastrullen, lägg i en liten klick smör och dillen och slunga runt de varma betorna tills de är rättvist smör- och dilltäckta. Krydda med en generös nypa flingsalt och kanske lite svartpeppar om du ligger åt det hållet. Servera till biffarna och citronsåsen. Och tänk på mig när du äter, det förtjänar jag.
onsdag 15 april 2009
Tävlingen är avgjord!
Att välja vinnare har varit svårare än någonsin - inte mindre än 43 personer har försökt bjuda sig till ett av de eftertraktade citrusjärnen från Hamonoya. Ni har velat lätta på plånboken för alla möjliga sorters figurer; alla från Homer Simpson, Johnny Cash och Marilyn Monroe till fina bröder, saknade fäder och aldrig mötta tvillingsystrar. Freud, Kafka och Astrid Lindgren fick också drinkar liksom Gordon Ramsay, Jamie Oliver och allas vår Leila, men populärast var ändå Gud och Leif GW Persson som minsann fick två drinkar var. Och det fick jag med för den delen - ett hedersomnämnande förstås till Elin och Rebecca för det!
Jag skulle förstås vilja ge priser till alla men idag vinner tre personer som jag bara vill ge lite uppmuntran. En klapp på axeln. Grattis till vinnarna, som är:
carro g, som skrev så här:
Roberto, som skrev så här:
Maria, som skrev så här:
Tack alla ni som deltagit, och grattis alla vinnare! Håll ukik på Pyttes, för snart drar vi igång nästa storslagna tävling. Välkomna tillbaka!
Jag skulle förstås vilja ge priser till alla men idag vinner tre personer som jag bara vill ge lite uppmuntran. En klapp på axeln. Grattis till vinnarna, som är:
carro g, som skrev så här:
"Jag vill bjuda mig själv, för det är aldrig nån som bjuder mig"Juryns motivering: Det är helt enkelt inte rätt, carro g. Använd priset till som uppmuntran att dekorera en riktigt snygg drink till dig själv i alla fall! Maila mig din adress så kommer priset på posten.
Roberto, som skrev så här:
"Jag gjorde en Caipiroska med jordgubbar till min flickvän igår kväll men jag skulle vilja bjuda henne på en Angel Face cocktail. Det hade passat henne bäst (och ett citrusjärn hade passat finfint i vårt gula kök. ;))"Juryns motivering: Alla som blandar goda drinkar till sina flickvänner ska uppmuntras. Gör något med citrus nästa gång, Roberto. Se och lär, ni andra.
Maria, som skrev så här:
Jag vill bjuda min mormor på en riktigt god sex on the beach! Den har hon alltid viljat smaka men har inte vågat beställa den i baren (pga namnet) så hon beställer alltd ett glas vin istället!Juryns motivering: Med detta pris uppmuntrar jag dig att genast släpa ut mormor på barrunda och se till hon beställer sin drink med högburet huvud. Eller så blandar du åtminstone till en åt henne själv!
Tack alla ni som deltagit, och grattis alla vinnare! Håll ukik på Pyttes, för snart drar vi igång nästa storslagna tävling. Välkomna tillbaka!
tisdag 14 april 2009
Post-påskmeny: Melonsallad med fetaost, silltallrik och apelsinjordgubbar med vaniljgrädde
Efter att ha njutit lamm, lax, grillat och godis i mängder över påsken kom vi hem igår och ville äta något mer frukt- och gröntbetonat. Trötta var vi också men inte hindrade det oss från att avnjuta en riktigt vårsprudlande trerätters framför en högst fånig komedi. Sillen fick haka på en stund till eftersom det är så fantastiskt bra färdigmat, men den blev i alla fall tjusigt flankerad av två riktigt enkla och goda för- och efterrätter. Okej, jag har inte uppfunnit hjulet direkt, men kan du hitta på en snabbare och mer lockande meny på två röda när du står på Ica med ett påskägg istället för hjärna kanske? I would like to think not.
Recepten är för två personer. Eller kanske för tre spinkon.
Sommarsallad med vattenmelon, gurka och fetaost
Somrigt, fräscht och fantastiskt gott. Tärna inte vattenmelonen och gurkan för smått; centimeterstora kuber är lagom.
250 g skalad och tärnad vattenmelon
100 skalad och tärnad gurka
50 g god fetaost
1 liten röd lök
5-6 stora basilikablad
3 tsk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
Salt och peppar
Finhacka rödlöken och lägg den en stund i isvatten så blir den både krispigare och mildare i smaken. Skölj den sedan i kallt vatten och låt rinna av ordentligt. Blanda olja och vinäger till en vinägrett och smaka av med salt och peppar. Vänd melon- och gurkkuberna i dressingen och låt stå en stund. Lägg basilikabladen på varandra och rulla ihop högen på längden, strimla sedan rullen fint så får du långa, smala och dekorativa remsor. Lägg upp de dressade kuberna på två tallrikar. Smula över fetaosten, strö över den avrunna löken och basilikabladen och avsluta med lite extra svartpeppar.
Silltallrik för lathundar:
Koka några ägg eller fina potatisar (om du orkar). Servera dem i halvor tillsammans med tre sorters sill, varav matjes givetvis utgör en. Komplettera med gräddfil, gräslök och en hederlig knäckemacka med lagrad ost eller kaviar.
Apelsinjordgubbar med vaniljgrädde
1/2 liter jordgubbar, knappt
1 apelsin
3 msk råströsocker eller strösocker
1 dl vispgrädde
1 tsk äkta vaniljsocker
Pressa ner saften av apelsinen i en kastrull. Häll på sockret och låt sjuda någon minut eller två medan du vispar tills konsistensen blir lite sirapig. Ställ åt sidan för att svalna medan du snoppar och kvartar jordgubbarna. Vänd jordgubbarna i apelsinsåsen. Vispa grädden tillsammans med sockret (du kan givetvis ersätta med lite vaniljvisp eller bara ha vispgrädde). Häll upp jordgubbarna i fina glas, skeda över den kvarvarande såsen och krön med en generös klick grädde.
Recepten är för två personer. Eller kanske för tre spinkon.
Sommarsallad med vattenmelon, gurka och fetaost
Somrigt, fräscht och fantastiskt gott. Tärna inte vattenmelonen och gurkan för smått; centimeterstora kuber är lagom.
250 g skalad och tärnad vattenmelon
100 skalad och tärnad gurka
50 g god fetaost
1 liten röd lök
5-6 stora basilikablad
3 tsk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
Salt och peppar
Finhacka rödlöken och lägg den en stund i isvatten så blir den både krispigare och mildare i smaken. Skölj den sedan i kallt vatten och låt rinna av ordentligt. Blanda olja och vinäger till en vinägrett och smaka av med salt och peppar. Vänd melon- och gurkkuberna i dressingen och låt stå en stund. Lägg basilikabladen på varandra och rulla ihop högen på längden, strimla sedan rullen fint så får du långa, smala och dekorativa remsor. Lägg upp de dressade kuberna på två tallrikar. Smula över fetaosten, strö över den avrunna löken och basilikabladen och avsluta med lite extra svartpeppar.
Silltallrik för lathundar:
Koka några ägg eller fina potatisar (om du orkar). Servera dem i halvor tillsammans med tre sorters sill, varav matjes givetvis utgör en. Komplettera med gräddfil, gräslök och en hederlig knäckemacka med lagrad ost eller kaviar.
Apelsinjordgubbar med vaniljgrädde
1/2 liter jordgubbar, knappt
1 apelsin
3 msk råströsocker eller strösocker
1 dl vispgrädde
1 tsk äkta vaniljsocker
Pressa ner saften av apelsinen i en kastrull. Häll på sockret och låt sjuda någon minut eller två medan du vispar tills konsistensen blir lite sirapig. Ställ åt sidan för att svalna medan du snoppar och kvartar jordgubbarna. Vänd jordgubbarna i apelsinsåsen. Vispa grädden tillsammans med sockret (du kan givetvis ersätta med lite vaniljvisp eller bara ha vispgrädde). Häll upp jordgubbarna i fina glas, skeda över den kvarvarande såsen och krön med en generös klick grädde.
måndag 13 april 2009
Tehumor från Kina
Uttråkad? Lite deppig över att börja jobba igen imorgon? Efter humorsuccén med de översatta recepten på Foody.se är jag övertygad om att det här kommer pigga upp en smula.
Svärföräldrarna har nyligen varit i Kina och spenderat stora pengar på te. De här fyra sorterna hade de pungat 1200 spänn för. Vi fick äran att smaka på den stora kakan som är klädd i vitt papper på bilden; personligen tyckte jag att det smakade lite som gödselstackar luktar, men fint som snus var det säkert. Det finaste med de dyra teerna visade sig dock inte vara bladen, utan de fullständigt obegripliga produktbeskrivningarna på paketen. Den som helt kan hålla sig för skratt vinner ett pris som tröst för sin uppenbara avsaknad av humor.
På det ena paketet står det så här:
Litchi black te cooperate with litchi quintessence modulate with high-quality black tea, fragrant to assail the nostrils fruit have, tea bad smell strong, enter the mouth thin to slip, its appearance piece Suo form detailed and straight closely, the color and luster is dark and moist, interior quality fragrance is fragrant and sweet, being color red and on, soup there is flavour of litchies, help digest, clear up stomach and wake up brain refreshing efficiency.
Du kanske hellre väljer det här teet dock:
Blue high official select for use Oolong tea, American ginseng refined succeeding with modern craft. Particle its size even, color and luster present sand to be getting green, fragrance extremely, is it is it steep, is it put to able to bear to wash to able to bear, the millet paste is clarified to flow clearly tomorrow, will assail the nostrils fragrantly, flavour is mellow, tooth cheek flow fragrant after drinking, contain trace element that human body need, modern ideal health care good merchantable brand.
Jag vill verkligen tacka den som kom på det här med översättningsprogram. De har onekligen gjort livet lite lite roligare.
Svärföräldrarna har nyligen varit i Kina och spenderat stora pengar på te. De här fyra sorterna hade de pungat 1200 spänn för. Vi fick äran att smaka på den stora kakan som är klädd i vitt papper på bilden; personligen tyckte jag att det smakade lite som gödselstackar luktar, men fint som snus var det säkert. Det finaste med de dyra teerna visade sig dock inte vara bladen, utan de fullständigt obegripliga produktbeskrivningarna på paketen. Den som helt kan hålla sig för skratt vinner ett pris som tröst för sin uppenbara avsaknad av humor.
På det ena paketet står det så här:
Litchi black te cooperate with litchi quintessence modulate with high-quality black tea, fragrant to assail the nostrils fruit have, tea bad smell strong, enter the mouth thin to slip, its appearance piece Suo form detailed and straight closely, the color and luster is dark and moist, interior quality fragrance is fragrant and sweet, being color red and on, soup there is flavour of litchies, help digest, clear up stomach and wake up brain refreshing efficiency.
Du kanske hellre väljer det här teet dock:
Blue high official select for use Oolong tea, American ginseng refined succeeding with modern craft. Particle its size even, color and luster present sand to be getting green, fragrance extremely, is it is it steep, is it put to able to bear to wash to able to bear, the millet paste is clarified to flow clearly tomorrow, will assail the nostrils fragrantly, flavour is mellow, tooth cheek flow fragrant after drinking, contain trace element that human body need, modern ideal health care good merchantable brand.
Jag vill verkligen tacka den som kom på det här med översättningsprogram. De har onekligen gjort livet lite lite roligare.
onsdag 8 april 2009
Tips för mitt påskägg?
Vi brukar åka till mina svärföräldrar varje påsk; de gör stor och härlig apparat av denna färgglada högtid och även om det bara är vi fyra sitter vi glatt och idylliskt och målar ägg, äter fin buffé och avnjuter påskäggen de köpt åt oss. Detta år ska jag som en god svärdotter ta med mig ett påskägg till dem också för en gångs skull. Jag hittade det här piffiga på Åhléns och ska fylla det med riktigt fingodis; igår gick jag till P&B Delikatesser i Söderhallarna och köpte små söta påsar med mintkyssar, vackert melerade tryffelägg och brända mandlar. Det borde falla mina fina svärpäron på läppen, tycker jag. Några tips på vad jag mer borde lägga i?
tisdag 7 april 2009
Bland köttbullarna med Mats-Eric Nilsson
För ovanlighetens handlade jag och Christian tillsammans i söndags. Jag brukar låta honom gå hem i förväg om vi varit någonstans och ska handla på vägen; Ica är inte en lika tradig upplevelse för mig och jag blir oftast bara stressad när jag måste fatta matbeslut tillsammans med någon annan. Men nu var Christian med. Vi plockade på oss lite färsk pasta och upptäckte Mats-Eric Nilsson (Den hemlige kocken, Äkta vara) djupt böjd över köttbullarna i charkavdelningen, med anteckningsblocket i högsta hugg.
Herr Nilsson in action är uppenbarligen för mycket för Christian att kunna motstå. Han lutar sig över Mats-Erics axel och annonserar sin närvaro med ett "Jahaaa" följt av ett käckt "Är de friterade i SPÄCK eller?" Jag dör en liten smula men hinner avlägsna mig från köttbullarna innan dess. Men inte så snabbt att jag missar Mats-Eric när han fryser till mitt i sina anteckningar, rätar på sig och tvingas erkänna min burduse makes närvaro med ett försynt "Förlåt?". Varpå Christian något högre upprepar sin fråga, till synes övertygad om att Mats-Eric måste ha nedsatt hörsel. Jag har förflyttat mig ända till kattmaten vid det här laget. Christian kommer glatt strosandes efter en stund och ignorerar förnöjt mina blossande kinder. "Köttbullar friteras jätteofta i talg, visste du det?"
Nej, det visste jag ju inte. Och så beundrar jag Christian lite i smyg för att han vågar vara osvensk och gå fram och fråga, beundrar Mats-Eric för att han orkar svara. Och tycker Ica är lite lite roligare just den dagen.
Herr Nilsson in action är uppenbarligen för mycket för Christian att kunna motstå. Han lutar sig över Mats-Erics axel och annonserar sin närvaro med ett "Jahaaa" följt av ett käckt "Är de friterade i SPÄCK eller?" Jag dör en liten smula men hinner avlägsna mig från köttbullarna innan dess. Men inte så snabbt att jag missar Mats-Eric när han fryser till mitt i sina anteckningar, rätar på sig och tvingas erkänna min burduse makes närvaro med ett försynt "Förlåt?". Varpå Christian något högre upprepar sin fråga, till synes övertygad om att Mats-Eric måste ha nedsatt hörsel. Jag har förflyttat mig ända till kattmaten vid det här laget. Christian kommer glatt strosandes efter en stund och ignorerar förnöjt mina blossande kinder. "Köttbullar friteras jätteofta i talg, visste du det?"
Nej, det visste jag ju inte. Och så beundrar jag Christian lite i smyg för att han vågar vara osvensk och gå fram och fråga, beundrar Mats-Eric för att han orkar svara. Och tycker Ica är lite lite roligare just den dagen.
måndag 6 april 2009
Måndagstävling - vem vill du bjuda på en drink?
Idag är det roséväder ute igen och timmen är tidig men snart kommer vi känna en stark och mystisk dragning från uteserveringarna. Nu sitter dock de flesta av oss fast förankrade vid skrivborden och kan bara drömma om fruktiga sangriakannor och läskande bubbel.
Dagen till ära drar vi igång veckan med en riktigt fin måndagstävling där ni kan vinna en pryl jag verkligen gillar, nämligen ett citrusjärn från Microplane. Det är en nyhet som kostar ca 199 kronor i köksbutikerna och finns i sommarfärgerna orange, limegrön och citrongul. Du får ett fint riv med det vassa rivskäret men i verktyget ingår även två julienneskär i olika storlekar – perfekt för citronstrimlan i martinin – samt ett taggat plastskär för att förenkla skalandet av t ex apelsiner.
Jag har en i varje färg att lotta ut och allt du behöver göra är att använda fantasin och svara på följande fråga:
Vem skulle du allra helst bjuda på en drink och vad skulle du bjuda på?
Du får bjuda precis vem som helst, död som levande, och du behöver inte bekymra dig om att det skulle vara pinsamt att fråga personen eller så. Vi ponerar att han eller hon helt enkelt bara dyker upp och vill dela just ditt bord.
OBS: Tävlingen är avgjord! Här finns vinnarna
Som vanligt är jag själv enväldig domare i tävlingen, och de som tävlat tidigare vet att jag är relativt inkonsekvent i mina bedömningar; vad och vem som helst kan vinna. Men jag vill ha ditt svar senast tisdag 14 april klockan 23.00. Vinnarna utnämns här på Pyttes onsdag 15 april. Observera att du själv måste komma in här 15 april för att se om just du är en av de tre glada vinnarna, annars kommer du att gå miste om ditt pris.
Lycka till!
Dagen till ära drar vi igång veckan med en riktigt fin måndagstävling där ni kan vinna en pryl jag verkligen gillar, nämligen ett citrusjärn från Microplane. Det är en nyhet som kostar ca 199 kronor i köksbutikerna och finns i sommarfärgerna orange, limegrön och citrongul. Du får ett fint riv med det vassa rivskäret men i verktyget ingår även två julienneskär i olika storlekar – perfekt för citronstrimlan i martinin – samt ett taggat plastskär för att förenkla skalandet av t ex apelsiner.
Jag har en i varje färg att lotta ut och allt du behöver göra är att använda fantasin och svara på följande fråga:
Vem skulle du allra helst bjuda på en drink och vad skulle du bjuda på?
Du får bjuda precis vem som helst, död som levande, och du behöver inte bekymra dig om att det skulle vara pinsamt att fråga personen eller så. Vi ponerar att han eller hon helt enkelt bara dyker upp och vill dela just ditt bord.
OBS: Tävlingen är avgjord! Här finns vinnarna
Som vanligt är jag själv enväldig domare i tävlingen, och de som tävlat tidigare vet att jag är relativt inkonsekvent i mina bedömningar; vad och vem som helst kan vinna. Men jag vill ha ditt svar senast tisdag 14 april klockan 23.00. Vinnarna utnämns här på Pyttes onsdag 15 april. Observera att du själv måste komma in här 15 april för att se om just du är en av de tre glada vinnarna, annars kommer du att gå miste om ditt pris.
Lycka till!
fredag 3 april 2009
Pankofriterad fisk med krämig sallad på gröna godsaker
Panko is the shit, om jag får vara så fräck och uttrycka mig så. En pankofriterad färsk firre simmar så fantastiskt mycket snabbare än en trött gammal fiskpinne, även om de har liknande utseenden. Du hittar panko i asiatiska butiker, och det är verkligen en piffig påse att ha i skafferiet.
Här får frasig, nyfriterad fisk möta krämig sallad med avokado, päron, ärtor och gurka och kompletteras blott med simpel citron, och där, mina vänner, där har ni god men enkel fredagsmat. Om jag får säga det själv, och det får jag ju uppenbarligen.
Räds inte det långa receptet utan läs igenom det - inte så klurigt om man tänker efter, eller hur? Och som jag och mina medberoende säger - once you panko, you can't stop!
Krämig dillsås:
1 dl lätt crème fraiche
1 msk majonnäs
1 tsk dijonsenap
2 msk hackad dill (jag använde fryst)
Rör ihop samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar och låt stå svalt medan du fixar resten.
Pankofriterad fisk:
250 g vit fisk, t ex kolja
1 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl pankoströbröd (eller vanligt ströbröd)
Ett par deciliter rapsolja att fritera i
Dela fisken i fyra fina bitar, salta och peppra dem. Vispa upp ägget i en liten skål och häll mjölet i en plastpåse. Bred ut pankoströbrödet på en tallrik och spraya det med vatten med en blomspruta. Lägg fiskbitarna i påsen med mjölet, blås lite luft i påsen och skaka runt så att alla fiskbitarna täcks ordentligt. Skaka av överflödigt mjöl och doppa varje fiskbit i ägg. Vänd sedan i pankon tills den är ordentligt täckt. Upprepa med alla fyra bitarna. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. När en vit brödbit snabbt blir gyllene är oljan lagom varm att fritera i. Låt fiskbitarna fritera någon minut på varje sida tills de är gyllene och frasiga. Låt rinna av ordentligt på hushållspapper. Salta.
Sallad med gröna godsaker:
Ett huvud gemsallad, eller ett gäng krispiga salladsblad av annan sort
1 dl små gröna ärter
10 cm gurka
1 avokado
1 moget litet päron
Skölj och torka salladsbladen. Tina ärtorna. Skala och halvera gurkan, kärna ur den med en tesked och tärna den. Skär bort kärnhuset ur päronet och skiva det. Halvera, gröp ur och skiva avokadon. Blanda allt med såsen strax innan servering. Lägg upp tillsammans med två bitar nyfriterad fisk och ett par citronklyftor.
Här får frasig, nyfriterad fisk möta krämig sallad med avokado, päron, ärtor och gurka och kompletteras blott med simpel citron, och där, mina vänner, där har ni god men enkel fredagsmat. Om jag får säga det själv, och det får jag ju uppenbarligen.
Räds inte det långa receptet utan läs igenom det - inte så klurigt om man tänker efter, eller hur? Och som jag och mina medberoende säger - once you panko, you can't stop!
Krämig dillsås:
1 dl lätt crème fraiche
1 msk majonnäs
1 tsk dijonsenap
2 msk hackad dill (jag använde fryst)
Rör ihop samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar och låt stå svalt medan du fixar resten.
Pankofriterad fisk:
250 g vit fisk, t ex kolja
1 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl pankoströbröd (eller vanligt ströbröd)
Ett par deciliter rapsolja att fritera i
Dela fisken i fyra fina bitar, salta och peppra dem. Vispa upp ägget i en liten skål och häll mjölet i en plastpåse. Bred ut pankoströbrödet på en tallrik och spraya det med vatten med en blomspruta. Lägg fiskbitarna i påsen med mjölet, blås lite luft i påsen och skaka runt så att alla fiskbitarna täcks ordentligt. Skaka av överflödigt mjöl och doppa varje fiskbit i ägg. Vänd sedan i pankon tills den är ordentligt täckt. Upprepa med alla fyra bitarna. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. När en vit brödbit snabbt blir gyllene är oljan lagom varm att fritera i. Låt fiskbitarna fritera någon minut på varje sida tills de är gyllene och frasiga. Låt rinna av ordentligt på hushållspapper. Salta.
Sallad med gröna godsaker:
Ett huvud gemsallad, eller ett gäng krispiga salladsblad av annan sort
1 dl små gröna ärter
10 cm gurka
1 avokado
1 moget litet päron
Skölj och torka salladsbladen. Tina ärtorna. Skala och halvera gurkan, kärna ur den med en tesked och tärna den. Skär bort kärnhuset ur päronet och skiva det. Halvera, gröp ur och skiva avokadon. Blanda allt med såsen strax innan servering. Lägg upp tillsammans med två bitar nyfriterad fisk och ett par citronklyftor.
Vackert - vårgrön pastasallad på spaghetti
Okej, jag erkänner - själva maträtten kanske inte är så förbannat speciell men bilden var ju så fin och vårig. Och så. Det är gårdagens lunch vi talar om i alla fall; hade rester av kokt fullkornsspaghetti över och gjorde en pastasallad på dem för att fira in det vackra vädret. Ungefär så här:
Tag en portion kokt pasta, gärna ljummen eller åtminstone rumstempererad. Jag sköljde min med lite ljummet vatten för att slippa kylskåpsklistrigheten. Koka ett gäng sockerärter en minut, kyl dem och strimla dem. Gröp ur små bitar av en halv avokado. Skiva två rädisor tunt. Blanda en halv deciliter tjock yoghurt (10%) med en halv nypressad citron. En liten skvätt olivolja i är också gott. Smaka av med salt och peppar. Blanda yoghurtdressingen med spaghettin och det gröna och strö över lite finhackad persilja eller någon annan god, färsk ört om du råkar ha hemma. Peppra.
Tag en portion kokt pasta, gärna ljummen eller åtminstone rumstempererad. Jag sköljde min med lite ljummet vatten för att slippa kylskåpsklistrigheten. Koka ett gäng sockerärter en minut, kyl dem och strimla dem. Gröp ur små bitar av en halv avokado. Skiva två rädisor tunt. Blanda en halv deciliter tjock yoghurt (10%) med en halv nypressad citron. En liten skvätt olivolja i är också gott. Smaka av med salt och peppar. Blanda yoghurtdressingen med spaghettin och det gröna och strö över lite finhackad persilja eller någon annan god, färsk ört om du råkar ha hemma. Peppra.
torsdag 2 april 2009
Gratis glass i Ben & Jerry's nya glassbar
Rita en stor glasstrut i kalendern 21 april. För 30:e året i rad firar Ben & Jerry's Free Cone Day - vilken underbar dag! - med att bjuda alla på en kula gratis glass ur det inte helt impopulära sortimentet. Sedan några dagar tillbaka finns en B&J-glasskiosk vid Sergels Torg i Stockholm, och nu öppnar man även en fullskalig glassbar i turisttäta Gamla Stan. Ta dig till hörnet Kåkbrinken/Västerlånggatan så hittar du hela batteriet av smaker, och skulle inte de 24 sorterna tillfredställa dina lustar finns även milkshakes, hotshakes, core sundaes, amerikanska bakverk och hemlagade våfflor att välja på. Under sommaren kommer glassbaren i Gamla stan stänga först kring midnatt - så underbart härligt och osvenskt.
Gratiskulan finns att hämta 21 april i glasskiosken vid Sergels Torg, Ben & Jerry’s Gamla stan och Tyresö C i Stockholm, Ben & Jerry’s Hansagallerian i Malmö samt hos Karamello i Linköping mellan 12.00 och 16.00. Skynda skynda!
Gratiskulan finns att hämta 21 april i glasskiosken vid Sergels Torg, Ben & Jerry’s Gamla stan och Tyresö C i Stockholm, Ben & Jerry’s Hansagallerian i Malmö samt hos Karamello i Linköping mellan 12.00 och 16.00. Skynda skynda!
Dagens fråga - vågar du äta falukorv?
I SvD idag rapporteras att en man i Karlsborg funnit glas i en falukorv. Efter de omfattande fall av glas i kyckling som anmälts de senaste veckorna har Säpo kopplats in, då det som tidigare såg ut att vara ett sabotage mot Kronfågel nu tycks likna något slags terrorattack som drabbar oss via flera olika producenter från Sverige såväl som Danmark och Tyskland.
Och nu har man alltså hittat glas i en falukorv.
"Korven har nu beslagtagits av polisen", deklarerar SvD; det har diskuterats om spridningen på fynden till viss del kan ha sin förklaring i att uppmärksamhetstörstande personer anmält påhittade glasbitar, och sådana fall måste förstås kunna uteslutas i den mån det går.
Många sjukhus har nu slutat servera kyckling. Hur är det med restaurangerna - har du beställt kyckling på sistone? Lagar du kyckling hemma? Och kanske viktigaste frågan idag - vågar du fortsätta äta falukorv?
Och nu har man alltså hittat glas i en falukorv.
"Korven har nu beslagtagits av polisen", deklarerar SvD; det har diskuterats om spridningen på fynden till viss del kan ha sin förklaring i att uppmärksamhetstörstande personer anmält påhittade glasbitar, och sådana fall måste förstås kunna uteslutas i den mån det går.
Många sjukhus har nu slutat servera kyckling. Hur är det med restaurangerna - har du beställt kyckling på sistone? Lagar du kyckling hemma? Och kanske viktigaste frågan idag - vågar du fortsätta äta falukorv?
onsdag 1 april 2009
Humor för uttråkade matbloggare
Ni matbloggare som anslutit er till Foody.se - har ni spanat in översättningsfunktionen? Det är fantastiskt roligt. Jag kollade in ett gäng av mina recept, valde ett slumpmässigt och tog "translate" till engelska. Kolja med belugalinser, ugnsrostade tomater och paprikasås - "Haddock with beluga lentils, tomatoes and thick paprika ugnsrostade" - fick en riktigt skön ingredienslista. Eller vad sägs om tredje raden nerifrån? Översättningsrogrammet föreslår att det mörka muscavadosockret gärna kan ersättas med en nypa skräp...
1.5 dl beluga lentils
1 bay leaf (not necessary, but it PERK)
5 slices bacon, preferably ekoreko (or bacon to any part, if you want to be fancy)
1 pkt (200 g) pärltomater
3 garlic cloves
1 tbsp balsamvinäger
1 tbsp dark muscavadosocker (or a pinch of simple litter)
1 Dutte olive oil
salt and pepper
Det tyckte jag var roligt.
1.5 dl beluga lentils
1 bay leaf (not necessary, but it PERK)
5 slices bacon, preferably ekoreko (or bacon to any part, if you want to be fancy)
1 pkt (200 g) pärltomater
3 garlic cloves
1 tbsp balsamvinäger
1 tbsp dark muscavadosocker (or a pinch of simple litter)
1 Dutte olive oil
salt and pepper
Det tyckte jag var roligt.