söndag 27 februari 2011

Pytte - din livscoach i köket

Jag kände mig så äckligt DUKTIG igår när jag ställde fram den här formen på bordet igår kväll. Som en tvättäkta reklammamma, komplett med fläckfritt förkläde, fläckfritt kök och fläckfria tacksamma barn iklädda khakishorts och stärkta tenniströjor, röda kinder och läskiga, hotfulla helansiktesflin. Rätten var så hederligt reko, på något vis. Billig MSC-märkt fryst firre under ett smakrikt täcke av nyttig frukt och grönt i en härligt krämig sås som doftar av saffran, vitlök och parmesan. Präktigt måhända men faktiskt väldigt, väldigt gott! Rekommenderas även om du inte har några små Arielpiffade små monster där hemma. Laga den och njut av lyckan i att ha åstadkommit något som du trodde att bara andra, lite bättre människor äter till middag.

Fiskgratäng med spenat, äpple, saffran och parmesan

4 portionsfiléer vit fisk (vi tinade ryggfiléer av simpel alaska pollock)

1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, skalad och skivad
1 msk smör
100 g fryst bladspenat (ca 2 dl)
1 liten röd paprika, urkärnad och tärnad
1 litet rött äpple, urkärnat och tärnat
1 msk tomatpuré
1/2 paket saffran (0,25 g)
1/2 dl finskuren dill (fryst går bra)
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl parmesan, fint riven

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en panna och fräs lök och vitlök mjuka i smöret. I med spenat, äpple och paprika. Låt fräsa en kort stund till. Saffran, tomatpuré, dill och grädde ska i pannan härnäst, låt koka ihop snabbt och smaka av med salt och peppar. Salta och peppra fiskfiléerna lite också och lägg dem i en ugnsfast form, häll röran över. Toppa med riven parmesan, skjutsa in i ugnen och låt baka i 12-15 minuter beroende på fiskbitarnas tjocklek. Servera med pressad potatis och en god sallad. Och känn dig lyckad. Det är du.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar