Yoghurtmarinerad lammentrecote med purjo- och blomkålspuré
4 personer
Lammentrecote, 400-450 g
Yoghurtmarinad
Yoghurtmarinad
2 dl naturell yoghurt
2 vitlöksklyftor
1 halv citron, saften
1/2 dl fint skuren persilja (jag använde fryst
1/2 dl fint skuren basilika
Rejält med nymalen svartpeppar, typ 1/2 tsk
Rör ihop ingredienserna och häll över det putsade köttet i en plastpåse, förslut väl. Låt marinera i kylen, helst ett par timmar. Värm ugnen till 175 grader. Låt köttet rinna av och bryn det i lite olja runt om i en panna så att det får fin färg. Stick i en stektermometer och sätt den på 63 grader, stek färdigt i ugnen (ca 10-15 minuter). Låt vila 10 minuter innan du serverar.
Purjo- och blomkålspuré
1 blomkålshuvud (7-800 g), ansat och skuret i buketter
1 purjolök, ansad och sköljd och skuren i grova bitar
2 vitlöksklyftor, skalad och krossad
1 dl matlagningsgrädde
25 g smör
Salt och peppar
Lägg purjo, blomkål och vitlök i en kastrull och häll på vatten så att det precis täcker. Koka upp och låt sjuda tills allt blir mjukt, ca 10 minuter. Häll av vattnet (spara lite om du behöver späda) och mixa allt slätt med stavmixer eller i matberedare tillsammans med grädde och smör. Smaka av med salt och peppar och värm i kastrull innan servering om det behövs. Servera med skivor av lamm och kokta smörslungade morötter och haricot verts. Och rödtjut!
Allt ser magiskt gott ut men jag fastnar mest för din purjo- och blomkålspuré. Ska prova den när jag kommer på vad jag ska ha till:)
SvaraRaderaChrister - jag tror att en god kyckling till kan vara en hit. Eller en smakrik fisk kanske?
SvaraRaderaJag är också lite inne på blomkålspuré. Och så köttbitar till tror jag också blir gott. :)
SvaraRaderaSååååå gott!! Gjorde enligt receptet men hade varken smör eller matlagningsgrädde hemma så det blev turkisk yoghurt. Hade ingen svartpeppar heller (!!) så det blev vitpeppar, men det funkar bra det med. Riktigt, riktigt gott!
SvaraRadera