fredag 28 november 2008

Hälsningar från Prag!

Lite snabbt bara - spana in det här. Jag vet hur det ser ut, jag vet. Och det smakade ungefär så också. Men va fan, du är i ett nytt land för första gången, det enda du vet är att du ska äta knödel och sauerkraut och strudel och grejer, och så är du hungrig och tar första bästa ställe du hittar och så blir det så här. Du får en tallrik med 8 olika rätter på, och som en liten krona på verket tronar en bit korv. Som en ek på en tundra. Eller något. Min första lunch i Prag sköljdes givetvis ned med den enda ölsort huset bjöd - en Budweiser Budvar. Den var god! Snart sticker vi ut på förhoppningsvis något mer kulinariska äventyr. Tips, någon?

torsdag 27 november 2008

Utmaning: Identifiera min sushi

Det tråkiga med att beställa en stor sushi rätt upp och ner utan att hålla på att jamsa med "bara lax tack" och "får jag byta mot en räka" är man i slutändan alltid sitter med någon skum slamsa till fisk som man bävar för att stoppa i munnen. Dessutom visar sig bävan i de allra flesta fall vara befogad.

Jag tittar sällan på menyn vad det är som ingår i en färdig sushilåda men nu är det banne mig dags att sluta vara så ignorant. Så kanske jag slipper få så otrevliga överraskningar i fortsättningen.

Så hjälp mig, snälla! Titta på bilden. Jag känner igen rullarna (även om laxen i dem är tillagade på något odefinierbart sätt - när jag åt dem så... åt jag dem liksom bara), laxen, tonfisken och räkan. Vilka är de andra? Beskrivna nedifrån och upp:
1. En vit sak med något slags rom på. Smakade inget.
2. En beige sak med något grönt på. Smakade inte heller så mycket.
3. En sill-liknande sak som absolut inte gick hem hos mig.
4. En fullkomligt vedervärdig genomskinlig/vit sak som jag var tvungen att förpassa ur munnen och ner i min servett.

Vilka är de här främmande rackarna och varför beställer jag dem gång på gång när jag ändå inte vill ha dem?

onsdag 26 november 2008

Istappsdrama!

Just nu pågår ett riktigt drama på gatan nedanför fönstret, ni anar inte. En äldre dam står och gräver i sin handväska då hon märkt att hon lämnat ett tjugo meter långt blodrött spår efter sig i snön på gatan. En hantverkare i huset rakt mitt emot vårt vrålar att tanten missats precis av en istapp som föll de fem våningarna från vårt hustak. Han håller nu på och ringer för att se till att någon avlägsnar istapparna eller sätter ut varningar - damen var ju en hårsmån från döden!

Så var kom de röda spåren ifrån, undrar ni säkert, nu när damen inte blev träffad av istappen? Jo, istappen genomborrade det tetrapack med rödvin hon hade i sin handväska. Hon står och stirrar förvånat på vinkartongen i detta nu.
Undrar vad hon tänker?
Världen är bra förunderlig.

Konsten att fira en hjälte

Att ta körkort idag är inget jag skulle vilja göra om, och jag är nog inte den enda som tvivlar på att jag ens skulle klara det. Min man däremot, lite sen i starten, lyckades trots snöstormen och lätt feber klara uppkörningen igår vilket givetvis föranledde stor beundran och beröm från min sida. Och en fin middag, förstås!

Ankbröst skårades och marinerades experimentellt i olja, apelsinjuice, ingefära, timjan, kryddpeppar och vitlök. Blomkål kokades tillsammans med ett par vitlöksklyftor och timjankvistar i mjölk och mixades sedan till en lös puré (mer som en tjock sås) och smaksattes med en smula muskotnöt. Små röda lökar skalades (efter ett par minuter i kokande vatten är de lätta att skala, prova!) och karamelliserades med socker och fick sedan puttra sig mjuka i balsamvinäger och rödvin. Ankan stektes knaprig på skinnsidan och gick sedan färdigt i ugn, 140 grader till en inertemperatur på 56 grader. Efter att ha vilat skars skivor upp och fick vila förnöjt på en bädd av blomkålspuré och toppas med lökarna. Lite smörstekta skogschampinjoner på det och vi var hemma.

Efteråt avnöts min favoritwhisky Glenmorangie tillsammans med en hel ask Passion - ljuvliga chokladpraliner från Valrhona. Det var i alla fall bara ett 12-pack (he he). Jag kan varmt rekommendera dem; de finns bland annat på NK och Cajsa Warg i Stockholm, och med god whisky till är man inte längre lika obekant med himmelriket.

Grattis igen älskling!

tisdag 25 november 2008

På 10 min: Lax med ädel savoykål

Alltså, om ni ännu inte upptäckt det fina med savoykål har ni något att se fram emot. Den är snygg, god och har en riktigt bra konsistens, särskilt i en gräddig sås eller stuvning. Den här lunchen svängde jag ihop på 10 minuter och den var en supersnabb höjdare för en stressad lax- och ädelostfantast som jag.

1 skinn- och benfri laxfilé, ca 125 g
lite smör att steka i
1 lagom stor bit savoykål - 100 gram ungefär?
10 cm purjolök
25 g ädelost
0,5 dl matlagningsgrädde
Salt, svartpeppar

Langa fram en stekpanna och en kastrull och dutta i en liten klick smör i varje. Strimla savoykålen och skiva purjolöken snabbt som attan medan smöret laddar för stekning. I med saltad och pepprad lax i stekpannan och kål plus lök i kastrullen. Fräs. När lök och kål mjuknat något vänder du på laxen och tillsätter ost och grädde till kålblandningen. Låt laxen steka ett par minuter till på medelvärme samtidigt som det sjuder i kastrullen. Smaka av den nu ädla kålen med lite peppar, lägg upp tillsammans med laxen och - ja, det var allt! Jag hade tänkt ha små gröna ärter i också, men jag glömde dem. De är bara att ösa ned frysta i den sjudande såsen annars.

måndag 24 november 2008

Läsarfråga - varför är kaviar så motbjudande?

Kära läsare, i morse fick jag ett mail från Sara med följande fråga:

"Jag pratade med Lillan igår, och vi hamnade i en diskussion kring smörgåskaviar. Jag undrar om du med hjälp av bloggen har lust att reda ut varför kaviar är så motbjudande. Du kanske redan vet?"

Sara erkände vidare:

"Sen tycker jag även det är intressant med den nya randiga Kalles som är bland det godaste jag ätit men jag skulle aldrig erkänna för någon att jag äter den och jag skäms när jag står i köket på jobbet med tuben i handen. Känner alla så här?"

Den så kallade fulkaviaren, även benämnd smörgåskaviar, består huvudsakligen av saltad och oftast rökt fiskrom från torsk och sej. En vanlig tub Kalles innehåller dock även potatisflingor, tomatpuré, olja, socker, salt, konserveringsmedel och antioxidationsmedel, och den kombinationen kan ju onekligen kännas lite motbjudande. Tänk er att sprida ut de ingredienserna var för sig på en knäckemacka - hur läbbigt skulle inte det bli...? Dessutom luktar ju inte kaviar direkt som rosor och fluffiga kattungar. Själv är jag kaviarperiodare och håller med om att det känns lite smutsigt att stå där med tuben, men jag kan inte riktigt låta bli.

Nå? Varför är kaviar motbjudande? ÄR kaviar motbjudande? Borde Sara verkligen skämmas för sin älskade tub Kalles Randiga eller är det dags att höja smårgåskaviarens status? Alla har en åsikt om kaviar. Vad tycker DU?

söndag 23 november 2008

Dagen efter - spaghettigratäng extra allt

Efter en riktigt lyckad kväll och natt (tack Sara, och grattis igen!) var det inte direkt en fräsch sallad med vinägrett som kroppen skrek efter idag. Till frukost blev det en flådig brunchbuffé i soffan, och resterna av den genererade den här lysande gratängen. Vi åt upp hela formen på två personer - ketchup och iskall mjölk till, förstås. Helt lysande.

Använd i stort sett vilken ost du vill - vi tog ett par bitar av gorgonzola och strödde över, skar färdigskivad prästost i bitar och körde på det med, men vi stannade inte ens där - närå! Hittade en påse färdigriven parmesan och krönte mästerverket med ett par matskedar. Resultat: segt, smakrikt, lite knaprigt osttäcke. Underbart tillfredsställande. Vill man inte göra gratäng av rätten är såsen förstås jättegod att servera till nykokt pasta.

Spaghettigratäng extra allt

4 personer (eller 2 bakfulla och extremt hungriga med stor ätvana)

4 portioner spaghetti
1 ask körsbärstomater
15 skivor salami
1 stor röd lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
1 msk tomatpuré
3 msk ajvar relish, hot
1 tsk soja
1/2 dl vitt vin
2 dl vatten
1 msk oxfond
1 dl grädde
Ost, gärna olika sorter, ca 2 dl
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan (lämna en minut eller två av den rekommenderade koktiden, det bakas färdigt i ugnen) och skölj den i kallt vatten. Lägg i en ugnsfast form. Skala och skiva lök och vitlök, strimla salamin och halvera körsbärstomaterna. Fräs allt ett par minuter i lite olivolja. Tillsätt tomatpuré, ajvar, soja, vatten, fond, vin och grädde och låt koka ihop i 8-10 minuter. Smaksätt med svartpeppar, förmodligen är det redan tillräckligt salt. Häll såsen över spaghettin och blanda lite. Strö över ost och baka i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg. Iskall mjölk eller en skummande frostnupen öl är godast till.

lördag 22 november 2008

Lumumba - en vintervän

Hallå, ni som bor i Stockholm - titta ut! Vintern har under natten attackerat oss med sin vita fluffighet och det är bara att acceptera att kollektivtrafiksäsongen är över på allvar. Det är lördag idag, som tur är, och när klockan blivit acceptabelt mycket vill jag kombinera den första snöns obligatoriska varma choklad med en vintrig hutt konjak.
Alltså: Lumumba!

Man tager sin varma choklad, gjord på Oboy eller finkakao eller vad man nu önskar, häller den över en 4:a eller en 6:a konjak i ett värmetåligt glas, toppar med vispad grädde och garnerar med lite riven choklad. Mmmm.

Receptet och bilden kommer från välmatade Cocktailguiden.com.

PS: För er som är för fega för konjak - testa att blanda den varma chokladen med punsch istället. Helena & Kristofer bjöd på det ute i snön en gång (de hade sprutgrädde med sig också, förstås) och det var en av våra mest romantiska stunder, skulle jag vilja påstå.

fredag 21 november 2008

Julklappstips 4

Den köttälskande gåvomottagaren står i fokus i Julklappsbonanza på nätet, del 4. Det här är livsbejakande presenter till den som tycker att Bbq Ribs är matgudens gåva till mänskligheten, anser att en måltid utan kött är en måltid med bara tillbehör, och aldrig har hädat med uttalanden som "well done" eller "genomstekt".
  1. Vi inleder nätshoppingen med Eat the meat (Prisma) av Jonas Borssén. Den är så härligt full av kött och finns på AdLibris för ynka 188 kronor, med gratis frakt inom 2-3 dagar. Lägg på en tia så får du miljöfrakt. Jag gav den till min köttkunniga bror som gillar den så mycket att jag nästan ångrar mig.

  2. Nödvändigt för ALLA som någonsin äter något som normalt går på 2-4 ben (eller simmar för den delen, det funkar också) är en stektermometer. helst digital, så att den tjuter kärleksfullt när din köttbit är perfekt rosa eller din kycklingfilé så klar den måste vara utan att den hunnit dö uttorkningsdöden. Billigast på nätet är den enligt Kelkoo på Claes Ohlson, trots att frakten ligger på 89 kronor och uppåt (ca 5 dagars leveranstid). Kostnaden för själva termometern är 99 kronor.

  3. För att karva det perfekt stekta köttet behövs förstås en riktigt bra tranchérkniv. Vi glassar på lite och tar en från Global som exempel, men det finns förstås billigare alternativ att hitta. 745 kostar den här 21 cm långa skönheten, och du kan beställa den på Culina.se. Frakten går på 39 kronor om du handlar för under 1000 kr (annars gratis), och kniven ska levereras inom ett par dagar.

torsdag 20 november 2008

Eftermiddagsfika my style

Hungrig, som alltid. Jag saknar min hungerdämpare från igår. Då tog jag en liten skål, grävde fram min parmesan ur kylen och skar ett gäng små tärningar. Pepprade lite, hällde på en skvätt balsamvinäger och rev över några blad basilika. Nyttigare än en macka i alla fall, och väldigt mycket godare. Mättar riktigt bra också. Tyvärr var det sista biten parmesan. Nu får jag vara hungrig istället, eftersom inget annat duger. Eller? Tips, någon?

Edamame - bästa bönan ever

Jag vill presentera en av mina trognaste vänner - edamamen. Vackert jättegröna sojabönor som kokas i sin skida och med en gnutta flingsalt är redo att skrapas ut med tänderna rätt in i den förväntansfulla munnen, eller ploppas ner i en skål och förgylla vilken maträtt som helst. Det är en RIKTIGT trevlig rackare, och jag vågar mig på att tipsa om den eftersom jag misstänker att många av er ännu inte upptäckt den ordentligt även om den länge varit hipp bland matnördarna. Edamame finns numera i Icas frysdisk (Selection-sotimentet), så det finns inte längre någon anledning att vara utan.

För mig som verkligen har seriösa problem med bönor i alla dess formen är just den här lilla bönan en kompis jag vill hålla i handen för alltid. Som en lite större, nötigare grön ärta, kan man säga. På bilden har jag kokat större delen av en påse, satt mig framför teven och pluppat ut dem ur skidorna och blandat dem med avokado, röd pepparfrukt, olivolja, pressad lime och riven basilika. Lite mört kött eller en god bit fisk till det och du kommer ha svårt att göra andra tillbehör igen.

onsdag 19 november 2008

Vackraste tillbehöret - ugnsbakade små tomater

Bästa sättet att hantera vintertrötta men vackra små cocktailtomater är att slänga dem i ugnen. Sätt den på 175 grader, skölj och halvera cocktailtomater (vid fototillfället använde jag gula och röda tomater motsvarande ungefär en ask, 250 g) och lägg dem i en ugnssäker form. Skiva ett par klyftor vitlök tunt och strö över dem. Ringla över olivolja - ett par matskedar kan du gott använda. Lägg gärna i ett par färska timjankvistar också. Strö en eller två teskedar socker över tomaterna, liksom lite salt och generöst med svartpeppar.

Baka en bra stund medan du gör annat - titta om de skrynklat sig lite inbjudande efter 45 minuter. Ser de ut att vilja vara ifred en stund till så unna dem en extra kvart eller så. Supergott till pasta, eller som tillbehör till precis vad som helst. På bilden Serveras de till vinkokt kyckling, lite stekta grönsaker och en kall senaps- och kaprissås.

Gud, vad jag är hungrig.

"Köttgryta" Bourgogne

Allvarligt talat. Jag fattar det inte. Hur i hela världen kunde jag få för mig att det var en okej idé att äta den här vedervärdiga så kallade grytan till lunch? Att vara stressad är ingen ursäkt för att sätta i sig vilken skit som helst. Titta på innehållsförteckningen och se om ni inte ändå föredrar lite fett, alla ni som bantar!

Ingredienser: Ris 35%, vatten, nötkött 14%, röd och gul paprika 10%, lök, tomatpuré, modifierad majsstärkelse, bacon 0,6% (griskött, saltlake (vatten, salt, druvsocker, antioxidationsmedel (mononatriumcitrat), konserveringsmedel (natriumnitrit)), rödvinsextrakt, kapris (kapris, vatten, salt), jästextrakt, salt, vitlök, farinsocker, svamp (smörsopp, Karljohansvamp, champinjon), färgämne (sockerkulör), morötter.
Salthalt: 1%

Inte gott. Inte gott alls, kan jag lova er.

tisdag 18 november 2008

Nyttigt, gott och jättejätteäckligt

I morse slog det mig vilken hälsopiffig liten frukost det var jag satt och åt. Det slog mig också att den innehöll ett flertal fullständigt smakvidriga kombinationer.
  • I skålen: Ekologisk naturell yoghurt. Under ytan myser en halv banana i skivor och ovanpå tronar Risentas gyllene linfrön; superbra för magen och mycket goda dessutom.
  • På tallriken: Pyramidbageriets hjärtformade knäckebröd, bakat på eko-solrosolja, fullkornsrågmjöl och hälften av den normala mängden salt. Ovanpå lite philadelphiaost, ett eko-ägg och generöst med Kravmärkt Kalles.
  • I ena glaset: God Morgon Nypressad apelsinjuice med ursprungsmärkning. Testresultat av tre smaker kommer inom kort.
  • I andra glaset: MethoDraine detoxkur. En salig blandning av nyttigheter som tamarind, grönt te, kronärtskocka, björk, älgört, plommon, maskros, blåstång… Jag har gått på den i drygt två veckor nu. Är kluven till hur väl den fungerar och varför jag började med kuren men den gör i alla fall mer nytta än skada.
Jättenyttig frulle, skulle jag vilja säga, med alla kostcirkelns delar och så vidare. Och allt är jättegott, var för sig Men fy fa-an – ursäkta – vad apelsinjuice och yoghurt inte smakar bra ihop. Och ska vi PRATA om kaviar och juice? Eller kaviar och yoghurt, för den delen? Ägg och juice? Urk. Varje gång blir jag lika förvånad över att jag gör samma misstag. Är det någon som har fler förslag på kombinationer man borde hålla sig undan?

måndag 17 november 2008

Pumpa och rotfrukter med citron och vitlök

Det är inte ofta jag säger att min egen mat är absurt god. Jag är helt klart den otrevligaste gäst jag någonsin bjudit på middag, så mycket som jag klagar. Men igår - då! Då var maten absurt god, i ärlighetens namn. Jag saknar den.

Vi bjöd två av våra bästa vänner på söndagsmiddag. De är sådana där tacksamma gäster som ÄLSKAR allt man lagar så till den grad att de bara vill DÖ när de smakar. Ni fattar ju. Såna vill man ju skämma bort lite extra. Först fick de avnjuta min nya favorit; jordärtsskockssoppa med västerbottenflarn, och till dessert hade min glassälskande man gjort en lime- och kokosparfait till vilken han serverade smör- och sockerstekt ananas. Det var helt galet gott men det är ändå huvudrätten jag saknar allra mest just nu, nu när den trista man-tager-vad-man-haver-lunchen (vitkål och morot i grön curry) snabbt förbränts och magen börjat fantisera.

Ytterfiléer av lamm marinerades ett par timmar i olivolja berikad med skivad vitlök, hackad rosmarin och citronrasp, bryntes och stektes färdiga till perfekta 59 grader i ugnen. Efter att ha vilat skars de små liven upp i skivor vilka generöst breddes ut över den här underbart vackra och goda blandningen av ljuva grönsaker på ett stort fat. Till det serverades en getostkräm. Prova och njut!

Pumpa och rotfrukter med citron och vitlök

4 - 6 personer

3-4 större polkabetor - eller gula, men undvik de röda som färgar av sig så mycket.
1/2 liten pumpa, ca 500 g
2-3 morötter
2 rödlökar
1 hel vitlök
1 citron
2 msk torkad timjan
2 msk olivolja
peppar
flingsalt

Värm ugnen till 225 grader. Skala och tärna pumpa, morot, rödlök och betor. Lägg dem i en långpanna med hela oskalade vitlökskyftor samt tjocka halverade skivor av citronen (tvätta den ordentligt först, om den inte är eko!). På med timjan och olivolja och vänd runt så att allt är ordentligt täckt. Stek i ugnen i ca 25 minuter; känn efter med en sticka (eller provsmaka, för all del) att rotfrukterna är färdiga. Jag ville ha lite extra färg igår och strödde över 1 msk socker och satte plåten under grillelementet på hög värme i två minuter, men det är inte nödvändigt. Mixa 2 dl crème fraiche med 150 g getost (chèvre) och 1 tsk honung, smaka av med salt och peppar och servera till rotrukterna och smakrikt lamm. Gudomligt och enkelt.

Pelle Johansson har ketchup i grytan

Det damp ner ett pressmeddelande i inboxen där Ulla Winbladhs kock Pelle Johansson agerar talesman för Heinz ketchup och tipsar om genvägar till den snabba vintergrytan. Att använda smaksättare (som till exempel ketchup, förstås) var ett av knepen och eftersom vi gillar grytor får Pelle dela med sig av ett par tips till:
  • Använd tunna bitar av kött.
  • Använd fisk till grytan. Koktiden är kort.
  • Gör stora grytor och frys in eller ät dagen efter. Väldigt snabbt nästa gång du ska äta!
  • Baka rotsaker i ugnen medan du förbereder resten av grytan.
  • Servera sallad och bröd till grytan. Du slipper tillaga annat tillbehör.
  • Använd blommiga kryddor och andra tillbehör med komplexa smaker även i vardagsgrytan.
  • Använd smaksättare, såsom ketchup eller HP-sås, för att lyfta fram grundsmakerna.
  • Våga ersätta ingredienser med alternativ du har hemma.
    Foto: Wolfgang Kleinschmidt

söndag 16 november 2008

Tävlingen är avgjord!

Domaren har dömt! Tävlingen är avgjord och tre lyckliga vinnare får en julienneskärare från Peel Appeal. Det var absurt svårt att välja bland svaren och jag önskar att jag hade minst fem julienneskärare till; känslan bakom förklaringarna har varit så otroligt... medryckande. Grattis ni som har vunnit! Maila mig namn och adress på pyttes@gmail.com så kommer priset på posten.
  1. Gabbis - för den sött nostalgiska feelingen i berättelsen om sin ärvda burköppnare. Det var så fint.
  2. Lillan - för att hon verkar så arg på världens potatisskalare att jag vill blidka henne med något. Och ge henne ett alternativ till osthyvelspaghetti.
  3. Stefan H - för att han så frikostigt och mjukerotiskt delade med sig av vad han kan använda sina händer till och blandade upp det hela med en smula smicker. Bra där.

fredag 14 november 2008

Sista chansen - tävla om en julienneskärare!

Missa inte att berätta om ditt bästa redskap i köket - tre grymma julienneskärare finns att vinna och chanserna är fortfarande goda! Tävlingen avslutas imorgon och du hittar den här. Lycka till!

Hurra för ostkakan! Eller...?

Nämensepåsjuttsingen, det är visst inte vilken dag som helst idag! Idag är det OSTKAKANS dag, hurra för ostkakan! I fyra år nu har vi firat denna fantastiska dag, instiftad av Ostkakans Vänner. Jag kollade om de var sponsrade av Frödinge, men föreningen ska tydligen vara fullständigt ideell, ha ha.

Någon här som ska äta ostkaka idag? Jag älskar ju ost och det mesta som alls är relaterat till ost - allt som ens kan förknippas med tanken på en förnimmelse av ost, faktiskt - men det är något skumt med ostkaka. Det är något som inte stämmer. Det är något i kombinationen socker-mandel-ost-ägg, jag vet inte, det är lite läbbigt på något sätt.

Jag hade en kort period då jag åt ostkaka ganska ofta; det var under någon bantningsperiod då jag var runt 20 och läste att ostkakan ändå var ganska kalorisnål. Lightversionen i alla fall. Den tryckte jag i mig i generösa, kalorisnåla lass, men kände ändå att det var något som var fel. Nu var det nog åratal sedan jag senast åt ostkaka, men det händer att jag blir jättesugen. Fast det känns fortfarande fel. Som om jag var gravid, ungefär. Som om jag hade en knäpp craving jag inte borde ha. Så jag köper aldrig någon ostkaka. Jag fattar faktiskt inte varför.

Hur har ni det med ostkakan?

torsdag 13 november 2008

Drömmar om Republik

















Just nu drömmer jag mig bort till Republik, där jag borde vara ikväll. Där alla borde vara ikväll. För er stockholmare som har missat det är torsdagkvällar på Republik after work-kväll, vilket betyder riktigt bra musik, grymt god mat och farligt goda drinkar för den som vågar. Beställer man en är det nämligen förvånande svårt att inte beställa flera. Den här torsdagen önskar jag dock att jag kunde sitta i ett skönt hörn med ett glas rött och kvällens bartallrik (fläsksida med knaperstekt svål, palsternacksstomp, surkål och skysås), småprata med folk jag känner som råkar vara där och bara glo på alla andra. Skönt. Istället sitter jag här och småpratar med mig själv och glor på en datorskärm, sneglandes på jobbhögen som på något sätt lyckats bli självförökande och nu tar ansats för att ta ett svanhopp från mitt överbefolkade skrivbord och utforska nya marker i resten av lägenheten. Inte så skönt.

Ni som inte har vägen ut avspärrad av papper och ännu inte testat Republik - gå dit ikväll, nästa torsdag eller för all del vilken dag som helst utom söndagar. Gå med i gruppen "After work-torsdagar på Republik" på Facebook så att du får kärlekspriser, snabba dig till Tulegatan 17 i Vasastan och be någon i den högst kompetensstinna baren att svänga ihop precis vad som helst - det blir gudomligt, jag lovar. Tomas, önskar jag var där!

Fräscht grönsaksberg med varmrökt lax och kräftstjärtar

Spana in matbergen vi tryckte i oss häromdagen! Till vårt försvar ska nämnas att de bara innehåller nyttiga grejer. Och lite lätt crème fraiche. Gott om man är sugen på en massiv middag som vid första anblicken sätter lite skräck i magsäcken men ändå lämnar den glad, nöjd och i full färd med att smälta en massa fina grönsaker och lite nyttiga vattendjur.

Alltså:

200 g varmrökt lax
1/2 burk avrunna kräftstjärtar
2 morötter
1 liten zucchini
1/2 litet huvud grönkål
Isbitar

Sås:
2 dl lätt crème fraiche
1/2 liten rödlök, skalad och finhackad
1/2 msk dijonsenap
1 litet knippe dill, eller 2 msk fryst
1 litet knippe persilja, eller 2 msk fryst
1 skvätt citron
Salt och peppar

Blanda ihop ingredienserna till såsen. Plocka laxen i bitar och vänd ner även den och kräftstjärtarna. Ställ kallt. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull som inte är den minsta du har. Skala under tiden morötterna och strimla dem (gärna med en julienneskärare - vinn en här). Pallar du inte strimla dem kan du skiva dem ganska tunt istället. Strimla även zucchinin (även här slår jag ett slag för den grymma julienneskäraren), eller skär den i små bitar. Strimla grönkålen. Gör i ordning en bunke med vatten och isbitar. Lägg morot och grönkål i det kokande vattnet och låt sjuda i 5 minuter. Lägg sedan i zucchinin och låt sjuda i 1 minut till. Lägg ner grönsakerna i isvattnet tills de är kalla. Låt rinna av ordentligt och blanda dem sedan med såsen. Lassa upp på tallrikar och tryck i dig så mycket du orkar!

onsdag 12 november 2008

Julklappstips 3

Julklappsbonanzan fortsätter! Idag frestar the www med urfina teprylar från Design Online. Teburkarna och koppen är perfekta presenter till kvinnan (jag vet, jag är fördomsfull, men jag tror inte att lika många män skulle uppskatta dem) som uppskattar att krypa upp i soffan, eller till kompisen du vill ge något litet men fint. Tekannan är urtjusig och en riktigt fin present till alla som dricker te.

Stor kopp i rött, vitt och rosa, rymmer 3 dl, 85 kronor. Tekanna i samma mönster, 435 kronor. Fina teer i söta plåtburkar, finns bland annat i smakerna GreenGate Original, Heaven Scent och Angel Whisper och kostar 135 kronor för 100 gram.

DesignOnline utlovar omedelbar leverans och tar 69 kronor för frakt.

tisdag 11 november 2008

Pyttes lunch - Rödingfilé med svamppytt













Jag undrar hur du ställer dig till min lunch. Tycker du att det är konstigt att jag går till Ica och tröstshoppar efter att ha varit på ett riktigt trött seminarium på Nyföretagarcentrum? Att jag köper mig en vacker filé röding och tre sorters svamp och går hem och tillagar en alldeles delikat (men åh, så lättlagad) lunch bara till mig? Och äter den i all ensamhet en helt vanlig tisdag? Och fotar den och plockar minneskortet ur kameran och bemödar mig om att webbanpassa den och lägga upp den här så att jag kan skryta om min lunch? Som ju ändå bara är en lunch?

Well. This is the Pytte. This is what I do.

Rödingfilé med svamppytt

1 person

1 rödingfilé med skinn
200 g blandad svamp; jag tog trattkantareller, champinjoner och små små shiitake
10 cm zucchini
2 små schalottenlökar, eller en bit purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk grädde
Salt och peppar
Smör
Olja
1 msk lätt crème fraiche
eventuellt någon färsk ört, t ex timjan

Börja med svampen. Ansa den, skär den i bitar och lägg den torr i en panna på medelvärme och låt den svettas ut lite vätska. Hacka under tiden lök och vitlök, och skär zucchinin i tärningar. När svampen börjar torka upp är det dags för en klick smör, och så i med svamp och zucchini. Fräs tills allt fått en gnutta färg. En matsked grädde lyfter fram smakerna, som slipas med lite salt och peppar. Ställ åt sidan och håll varmt. Hetta upp en dutt olja i en annan panna. I med en liten klick smör också, det är godast för fisken. Salta och peppra filen, skär den eventuellt i två bitar och stek den först med skinnsidan nedåt i 3 minuter, sedan bara hastigt på köttsidan. servera med pytten och en klick lätt crème fraiche, och eventuellt något litet örtsprinkel.

måndag 10 november 2008

Tävling! Vilket är ditt bästa köksredskap?

Joråsörrusatte, här har du något att bita i! För att piffa upp ännu en måndag brassar vi på med en riktigt bra tävling. Och den här gången är det inte vilket pris som helst som står på spel, utan mitt favoritredskap. En riktigt bra grej. Oumbärlig för den smartlate fuskaren, den kolhydratsbannande pastaälskaren och den stressade piffälskaren. Min favorit i köket, och du kan vinna den aaaaaalldeles gratis. Är inte livet underbart. Med en julienneskärare gör du smala strimlor av t ex morot, gurka eller zucchini och kokar, wokar eller äter råa. Var dumsnäll och ge bort den i julklapp eller smartego och behåll den själv.

Inte mindre än 3 julienneskärare från Peel Appeal finns att vinna. Som vanligt kommer jag själv att vara enväldig domare i tävlingen; mutningar och fjäsk kan absolut ge resultat men tävlingsfrågan måste ändå besvaras. Tävlingen avslutas söndag 16 november och vinnarna utnämns här på Pyttes måndagen 17 november.

Tävlingsfråga:
Vilket är ditt bästa köksredskap?

Berätta vilken pryl du använder mest, helst, eller på smartast sätt. Eller har du rentav ett förslag på något du behöver men som ännu inte finns? Mitt favoritredskap känner ni ju redan till - jag använder den allra helst till att göra nyttig grönsaksspaghetti, och lagar en god sås till. Mums.

Jordärtskockssoppa med ostflarn

Okej, soppa är överhuvudtaget inte min grej - jag vill njuta av mina tänder så länge jag har dem - men den här alltså! Jag säger bara det. Riktigt jä**a apgod, om jag får lov att skryta. Och det får jag ju, som tur är. Den är som att slurpa i sig en god sås. Älskar sås. Ostflarnen är jag fortfarande lite skeptisk till, jag har fortfarande aldrig riktigt lyckats få till dem men jag tar ut dem för tidigt, tror jag. De ska bli knapriga, medan mina har en tendens att liksom sloka lite ledset. Men jag fortsätter att försöka. Du får experimentera med dem bäst du ids, allt du har att förlora är lite ost.

Jordärtskockssoppa

2 koppar eller små tallrikar

200 g jordärtsskocka (för mig räckte det med den på bilden)
2 schalottenlökar
1 dl vatten
1 dl vitt vin
1 tsk kycklingfond
1 msk smör
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt och peppar

Skala jordärtsskockan/skockorna. Lite pilligt, men det går. Om dina knölar ser ut som min får du skära den i mer lätthanterliga bitar innan. Skär den skalade skockan i tumstora bitar. Hacka löken. Fräs lök och skockor i smöret i ett par minuter i en kastrull, utan att de tar färg. Häll på vin, vatten och fond och låt sjuda tills skockorna är mjuka. Slå på grädde och koka ett par minuter till. Mixa soppan i mixer eller med stavmixer och sila genom en finmaskig sil. Häll ner i kastrullen igen och slå på mjölken (mixa en stund till med stavmixern om du vill ha en skummig soppa) och värm. Smaka av med salt och peppar.

Ostflarn

1 dl riven lagrad ost, t ex Västerbotten
1 msk torkad timjan
Svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Riv osten och planda den med timjan. Sprid ut i två avlånga högar på ett bakplåtspapper. Peppra lite. Grädda i ugnen i 6-8 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna, men skär dem i snygga snibbar innan de stelnat helt.

lördag 8 november 2008

Julklappstips 2

Jag fortsätter jakten på de bästa julklapparna som finns att klicka sig till, utan shoppingstress. Den här gången har jag hittat ett par presenter för dig som har en lite större hög med cash att spendera på julklappar. Eller på dig själv.
  1. Världens skönaste bar. Jag vill ha en sån, med ett tillhörande hem, tack! Kare Bar Rockstar finns finns även i svart, ett klick bort på Handladesign för 13995 kr. Och yippee, frakten blir gratis! Fraktbesked på begäran.

  2. Ostronprovning för 2 på Restaurang Pontus! Under 1,5 timme får din gåvomottagare med vän (du?) prova ostron med tillhörande viner, bara ett stenkast från Stureplan. Lite lagom tjusigt sådär. 1895 kr kostar paketet på Box Experience.

  3. Vacker försilvrad ljusstake, "Knuten", design Josef Frank från 1938. Ljusstaken knöts som en symbol för fred och vänskap. Finns att beställa från Svenskt Tenns webbshop för 2560 kr.
Bidra gärna med egna mat-, kök- eller dukningsrelaterade tips. Själv ska jag åka till Det goda köket-mässan nu och skaffa lite mer inspiration.

fredag 7 november 2008

Capricciosa utan bröd

Är pizza utan bröd som kaffe utan grädde? Inte vet jag jag, jag tycker personligen att det är riktigt äckligt med grädde i kaffet. Är det så man säger verkligen? Eller är det "utan socker"? Eller är det till och med "utan mjölk"...? Nu blir jag jätteförvirrad. Som när man säger ett ord riktigt många gånger och man till slut får för sig att man måste ha hittat på det själv för att ett så löjligt ord aldrig kan ha existerat. Typ "myra". Eller "körvel". Eller "bristning".

Jaha, tillbaka till den brödfria pizzan. Såsom tidigare nämnts är hushållet för tillfället sparsamt med kolhydrater. Jag har lovat att förklara detta närmare, och det ska jag. Sen. Pizza först!

Alla vet ju att fyllningen på pizzan är godast. Vi lade fyllningen på en botten av stekt zucchini och det blev riktigt smaskigt faktiskt. Och mer mättande än man skulle kunna tro. Jag vill bara poängtera att jag beställt exakt samma pizza i åtta år, utan undantag, men nu gjorde vi ju den själva på det som råkade finnas hemma. Och då blev det en Capricciosa, visade det sig.

Capricciosa utan bröd

2 zucchini
Olivolja
1 dl färdig, god tomatsås
1 vitlöksklyfta
2 dl riven ost
1 mozzarellaboll, gärna buffel
10 tunna skivor rökt skinka
1 liten röd lök
6 champinjoner
Torkade örtkryddor - vi hade en färdig örtblandning men lite oregano eller basilika är klassiskt
Färsk basilika

Sätt ugnen på 250 grader. Skiva zucchinin i 0,5 cm breda skivor på längden. hetta upp ett par matskedar olivolja i en panna och bryn zucchinin (du får göra det i ett par omgångar). Salta och peppra dem. Lägg ut dem lite omlott på ett bakplåtspapper på en plåt med kant (pizzan kan ge ifrån sig vätska) så att de bildar en bredbar rektangel. Smaksätt tomatsåsen med vitlöksklyftan (kan givetvis uteslutas) och bred den över zucchinibottnen. Strö riven ost ovanpå. Skala löken och skär den i tunna skivor. Skiva champinjonen och riv skinkan i bitar. Fördela allt på pizzan och lägg på skivor av mozzarella.

Smula på lite torkade kryddor överst, salta och peppra och skjutsa in härligheten i ugnen. Låt stå i 10-15 minuter, osten ska få lite färg. Strö över lite färsk basilika om du har och skär upp försiktigt. Det blir lite klurigare att få över på tallriken utan bröd, men det går med en stekspade eller två. Vill du ha en helt vegetarisk variant är det bara att skippa skinkan och kanske kompensera med lite kronärtskockshjärtan eller så.

torsdag 6 november 2008

Kolja med rödbetor, pumpa och västerbottensmör

Så här inför den ankommande helgen vill jag lobba lite för en rätt jag bjöd mina två biznizpartners på i tisdags. Höstigt, vackert och jättegott. Och inte särskilt svårt. Räds du pumpan? Äsch, den är inte farligare än någon annan grönsak. Testa!

Kolja med rödbetor, pumpa och västerbottensmör

4 personer

600 g kolja, eller annan vit fisk
1 liter mjölk
1 msk salt
1 tsk vitpeppar
10 cm purjolök

1 stor rödbeta
1 kg pumpa
2 gula paprikor
1 gul lök
2 msk olivolja
Färsk timjan
Salt och peppar

100 g riktigt smör
1 dl västerbottenost

Först lite förberedelser:
Blanda smör och ost till Västerbottensmöret och rulla ihop i smörpapper. Vrid ändarna till en smällkaramell och lägg i kylen. Skär fisken i 4 snygga portionsbitar. Skala rödbetan och skiva den riktigt tunt, helst med mandolin. Sätt på en kastrull med lättsaltat vatten men vänta med att lägga i skivorna. Skala pumpan och ta bort trådar och eventuella kärnor. Tärna köttet fint. Tärna även den gula löken och paprikan.

Skiva purjolöken och lägg den tillsammans med mjölk, salt och vitpeppar i en kastrull och låt koka upp på medelvärme - det tar längre tid men då bränns det inte vid. Hetta under tiden upp oljan i en panna och fräs pumpa, lök och paprika tills grönsakerna fått lite färg. Lägg samtidigt rödbetskivorna i det kokande vattnet och låt dem sjuda i 3-4 minuter. Repa ordentligt med färsk timjan över pumpablandningen, smaka av med salt och peppar.

Lägg fiskbitarna i den sjudande mjölken, koka upp igen och dra av kastrullen från värmen. Låt dem ligga kvar i värmen medan du lägger ut rödbetsskivor i en fin cirkel på tallriken och skedar pumpablandningen över. Lyft upp fiskbitarna och toppa med dem, och krön det hela med en skiva av Västerbottensmöret och en kvist timjan.

Julklappstips 1

Här börjar julklappsjakten! Kom gärna med egna tips på mat- och köksrelaterade gåvor som gör oss till kungar vid julgranen. Helst sådant man kan köpa på nätet - målet är minsta möjliga ansträngning. Vi börjar med tips på julklappar till den balla mostern, stickande mormorn eller mammas kompis vars kille har dumpat henne så hon inte har någon annanstans att vara:
  1. Den klassiska Marimekko-skålen. Man kan aldrig ha för många och de passar till Bridge-blandning såväl som visitkort eller isbitar till lilla drinken. Finns stora och små och i massor av olika färger på Miss Home, från 229 kr. Fraktfritt och leverans på 2-3 dagar.

  2. Söt sköldpadda med anti-lukttvål i stål. När man gnider händerna mot den rostfria evighetstvålen uppstår en kemisk reaktion och tar bort dålig lukt från t ex lök eller fisk. Bluebox, 169 kr. Frakt 49 kr, leverans 2-3 dagar.

  3. Stelton brödpåse. Finns i många snygga färger och är perfekt både att servera ur och förvara i. Ett dolt magnetlås gör att man kan lyfta upp fliken och försluta. Finns på Frapp för 199 kr. Frakt 45 kr, leverans 2-3 dagar.

Julklappsbonanza!

Jag vet, det är bara början av november. So what? I år vill jag vara förberedd. I år ska julklapparna köpas i tid. I år tänker jag inte stå utfattig på macken på väg till julfirandet och desperat försöka hitta något bättre än Idol-samlingskivan att komplettera systerns eller svågerns halvtråkiga present med.
Julen 2008 är segerns år. Julen 2008 vet jag vad jag håller på med. Julen 2008 är Planerad.

Därför: julklappar! Eftersom alla måste äta och det inom mat/dryck/kök/dukning finns något åt alla så ska jag hitta de bästa matrelaterade julklappstipsen, gärna på nätet så att det går att beställa dem med ett musklick och slippa lite shoppingstress. Mindre tid åt julklappsletande, mer tid åt julklappsinslagning - det är min dröm. Jag gillar verkligen fint presentpapper. Jag älskar faktiskt fint presentpapper. Jag tror att världen skulle vara en finare plats om den var inslagen i ett riktigt tjusigt presentpapper.

Men i väntan på inslagning ska jag alltså hitta de bästa presenterna. Har du förslag eller tips? Eller behöver hjälp att hitta en bra julklapp till mamma/kusinen/avlägsna mostern/dottersonen/trevliga tjejen på Ica/dejten/hunden/mannen som alltid står i hörnet på ditt kontor och som du inte riktigt vet vem han är eller vad han gör där men som du ändå tycker borde få en present? Bring it on. Vi hjälps åt.

I slutet av dagen kommer mina 3 första julklappstips. Heja julen 2008!

onsdag 5 november 2008

Grönsaksgratäng med buffelmozzarella

Så här vid elva-halv tolv brukar snålvattnet rinna till och tankarna vandra iväg mot lunchstället, inte sant? Jag jobbar ju hemma och springer uppenbarligen sällan ut på lunchställen (då skulle jag ju inte ha lika mycket att dela med mig av här), utan min kurrande mage brukar fantisera sig iväg ut till kylskåpet, spisen och ugnen ute i köket. Just nu önskar jag att gårdagens lunch kunde uppenbara sig för mig som en efterlängtad tvilling - den är precis vad jag känner för. För stunden håller vi tillbaka på kolhydrater i hushållet (mer om det senare), och därför svängde jag ihop den här snabba gratängen på grönsaker jag hade i kylen.

Grönsaksgratäng med buffelmozzarella

1 person

Sätt ugnen på grill och 275 grader.
Du behöver grönsaker, ta vad du har - jag tog 1 morot, 1/2 paprika, 10 cm purjolök och 4 champinjoner. Moroten slantade jag och kokade i ett par minuter i lättsaltat vatten, medan jag skar resten i bitar och skivor och fräste dem en stund i en matsked olivolja. De ska mjukna och få lite färg. Sedan rörde jag ned ett par matskedar färdig tomatsås (Dolmio) samt 1/2 dl matlagningsgrädde. Lite strimlad rökt skinka i är garanterat gott, men jag vill minnas att jag glömde dem. Lite salt och peppar och peppar på det och så ner i en lämplig ugnsform för 1 person. Skiva en halv buffelmozzarella (vanlig går jättebra också, buffeln har lite mer smak och ballare konsistens bara) och lägg dem ovanpå. Lite salt och peppar på det också skadar inte. Kör in på galler under grillelementen i ett par minuter, bara så att osten får lite färg och smälter en smula. Lite basilika på om du vill lyxa till det - klart!

tisdag 4 november 2008

Sjuklingens lyxiga sofflunch

Häromdagen var Lulle på sjukbesök här i min soffa. Lyckligtvis inte så sjuk att hon tappat aptiten, men väldigt hängig och trött och i klart behov av uppiggande matmedel. Hon fick en grönsaks- och fruktstinn tvårätterslunch och verkade klart fräschare efteråt, måste jag säga. Vi inledde lunchen med en

Varm sallad med fläskkarré och aiolidressing


2 personer

2 skivor fläskkarré
1 msk smör eller olja till stekning
1 msk sweet chilisås
1 msk honung
1/2 msk soja
1 röd paprika
1 gul paprika
15 cm purjolök
15 cm zucchini
olivolja
1 majskolv
1 avokado
1/2 litet lollo rosso-salladshuvud eller annan sallad
2 msk limeaioli
2 msk matlagningsyoghurt
1 msk hackad persilja (fryst går finfint)
Salt och peppar

Sätt ugnen på 250 grader. Släng ett bakplåtspapper på en plåt och lägg på tjocka skivor zucchini och purjolök samt paprika i bitar med skinnsidan upp. Pensla med lite olivolja och rosta i ugnen i ca 12-15 minuter, eller tills grönsakerna fått färg och börjat mjukna. Lägg under tiden majskolven på kokning enligt anvisningar på förpackningen. Skär karrén i bitar. Hetta upp smöret eller oljan i en panna (föredragsvis i teflon) och bryn köttet. Rör ihop sweet chilisås, honung och soja. Sänk värmen på köttet och häll över marinaden. Stek på medelvärme tills karrén är klar. medan karrén står på spisen kan du svänga ihop dressingen av aioli, matyoghurt och persilja. Smaka av med salt och peppar. Skär den färdiga majskolven i fyra delar, skala och klyfta avokadon, skölj och riv salladen i bitar och servera allt tillsammans med de rostade grönsakerna, köttet och dressingen.

Men nu kommer vi till det riktigt fina. Desserten. C-vitaminrika citrusfrukter och glädjande papaya, en liten styrketår i form av rom samt lite uppiggande socker och mynta i en härlig kombo. Lulle gav mig den oerhört vackra omdömet "Genialt!" vilket gör att jag med självförtroende kan rekommendera er att testa - sjuka eller ej!

Ljummen citrus- och papayasallad Mojito style

2 personer

1 blodgrapefrukt
1 apelsin
1/2 liten papaya
1 lime
1 1/2 msk god rom
3 1/2 msk strösocker
Ett litet knippe färsk mynta

Skala grapefrukten och apelsinen med en vass kniv. Skär bort allt det vita och skär sedan ut hinnfria klyftor. Lägg i en bunke. Skala papayan och skär i bitar, eller ta ut fina kulor med ett kuljärn som jag gjorde eftersom jag ville skämma bort Lulle lite extra. I med dem i bunken också. Häll rom och socker i en kastrull och pressa över saften från limen. Koka upp och låt sjuda tills såsen får en lite mer sirapig konsistens. Hacka myntan och vänd ner den i sockerblandningen. Voila, varm Mojito! Blanda med frukten och lägg upp i fina glas. Skeda över resten av såsen. Mums.

De andra Pyttarna

Det var en sak jag inte tänkte på när jag började blogga.
De andra Pyttarna.
Det visar ju sig att det funnits ett par till som bloggat ett tag. Om man söker på "Pyttes" så kommer man kanske till exempel klicka sig in på Pyttes blogg, där Pyttes senaste inlägg har rubriken "Shake your tits... Eller???", eller på Pyttes hörna - bland böcker och garn, eller varför inte på Pyttes lilla blogg, där Pytte beskriver sig som bland annat smart, porrig och snäll och skriver om sexet med sin kille såväl som sina mest lyckade recept. Bäddat för lite förvirring där. På Pyttes funderingar har vi inte hört av Pytte på ett tag; hon är kristen och ungdomsledare, och senast hon skrev skulle hon träffa konfirmationsgruppen. Det var i april. Jag kan inte låta bli att fundera över vad som kan ha hänt.
Förhoppningsvis hittar alla de som vill hitta just mig just hit. Så att ingen tar fel Pytte och tror att jag är en bröstskakande bokmal som stickar och ber medan jag har sex. Det är helt enkelt inte min stil. Pytte eller ej.

måndag 3 november 2008

Det största, stökigaste och godaste köket

Det goda köket 2008 - den ultimata förfesten! Vill ni ha något kul att se fram i helgen så är mässan Det goda köket 7-9 november det absolut bästa valet av aktivitet. Masa er till Älvsjö, (inte med bil - Kinna har bra tips på hur man ska begå spektaklet), köp ett gäng dryckeskuponger och attackera mässan med glatt humör och provglaset i högsta hugg. Roffa åt dig små munsbitar och smakprover, testa drycker du annars aldrig skulle testa, spana in underhållningen, handla böcker, tidningar, läckra råvaror... Åk ut redan efter jobbet på fredag och gå ut och partaja efteråt (det är svårt att gå därifrån utan ett härligt lullull i kroppen), eller ägna mässan en heldag på lördag eller söndag. Ni kommer ju givetvis att ha sällskap av en eller annan besökare till, men det är det värt. Den som får dåligt samvete av allt inmundigande köper en kombobiljett och slinker även in på Allt för hälsan.

Blossa 08 släpps idag

Skynda, skynda! Idag släpps Blossas årgångsglögg, och det gäller att vara riktigt rapp om man vill ha ett par flaskor när glöggpimplarsäsongen sätter igång. Förra året sålde de första 140 000 flaskorna Blossa 07 slut på bara två dagar. Varje årgångsvariant får ny smak och design; jag har ännu inte hunnit testa men 08:an uppges ha en frisk smak av blåbär - vi gillar! - och en ton av kryddnejlika. Hur fel kan det bli?
I år tror jag banne mig att det blir ett glöggparty. Till slut.

Kokbokstävlingen är avgjord!

Äntligen är kokbokstävlingen avgjord! Det har varit fantastiskt roligt att få läsa era motiveringar - de tävlande har beskrivit sig som allt från tacogratänger, ägg och Flygande Jacob till oxfilé, rostad smörgås och korv med bröd, och det har varit svårt att utse en vinnare. Fast juryn - jag - är väldigt överens i det slutgiltiga beslutet.

Motivering: För sin sunda självinsikt och sina snitsiga ordvitsar, för att juryn identifierar sig med jämförelsen samt för att juryn önskar att vinnaren ska få en bättre dag:
Tösabiten! Grattis!
Så här löd vinnarbidraget:

" Idag är jag irriterande och jobbig. Jag kräver mycket utrymme och vissa flyr då jag kommer i närheten. "Hon borde vara inlagd" är det många som säger idag.
Vissa älskar mig men andra hatar mig för att jag är den jag är - det gör mig väldigt sur!
Vad är jag?
En surströmming"
Tösabiten, maila mig namn och adress på pyttes@gmail.com så kommer Schücks sunda söta på posten. Tack för alla era fina bidrag; ny tävling utlovas inom kort!