tisdag 1 juni 2010
Årets tapaskreatör- that's me, baby!
Jag blev Årets tapaskreatör! Visst är det skoj? I hård konkurrens med bland andra Katja, Micha och Anna var det mina friterade pilgrimsmusslor med avokado- och mangosalsa som passade både vinet (Van Loveren Chardonnay, artnr 94141) och juryns smaklökar bäst, efter vad det verkar, trots att jag svettades med omogen mango, halvdöd koriander och dubbelt så stora pilgrimsmusslor som jag testlagat med (varpå friteringen blev rena chansningen). Jag tackar min eminenta assistent och hejarklack Lillan samt kopiösa mängder matlagningsvin för hela företaget.
Krögaren Jürgen Grossman, sommelieren Simon Källquist och hobbykockarna Mange Schmidt och Wille Crawford kom gemensamt fram till det egostärkande beslutet och jag blev fullständigt paff. Fantastiskt roligt! Tydligen ska min lilla munsbit serveras tillsammans med vinet under den här veckan på restaurang GQ, vilket är så smickrande att det liksom inte finns. Vilken ära!
Nåväl, här serveras så till sist det vinnande receptet:
Friterade pilgrimsmusslor med avokado- och mangosalsa
4 pilgrimsmusslor utan romsäckar
50 g ljust, dagsgammalt bröd
1 äggvita
½ liter olja (t ex raps) till fritering
½ mango
½ avokado
½ dl fint skuren koriander
saften av ½ lime
½ msk olivolja
½ liten röd pepparfrukt
2 msk finskuren gräslök
salt, peppar
Riv brödet i bitar och låt det ligga framme och torka ett tag, eller lägg i 100 grader varm ugn i någon kvart så blir det lättare att mixa till smulor i mixer eller matberedare. Tärna mango och avokado smått och blanda med koriander, pressad lime, olivolja, finhackad pepparfrukt och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Vispa äggvitan lätt och krydda även den med lite salt och peppar. Torka av musslorna ordentligt med hushållspapper. Doppa dem i äggvitan och rulla dem sedan i brödsmulorna, se till att de täcks ordentligt. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera musslorna max en minut, vänd en gång under tiden. Låt rinna av på hushållspapper. Toppa dem med salsa och servera genast.
Vad roligt! Grattis! Det ser faktiskt riktigt gott ut så jag är inte alls förvånad över att du vann :)
SvaraRaderaYay Pytte! Sola dig riktigt mycket i guldglansen nu, och fira med några glas vin!
SvaraRaderaFör en gångs skull lönade det sig alltså att tok-rösta på något! ;) Grattis big time, det är du väl förtjänt av! =D
SvaraRaderaGrattis!
SvaraRaderaSka faktiskt göra en variant av det där idag. Skulle gjort det igår, men minor family disaster (läs: ungarnas oupphörliga och enormt humörssänkande tjafs) gjorde att lusten försvann.
Men nyfikenheten är kvar, så om en stund ska det bli av. Hoppas inte musslorna tagit skada av att ligga ett dygn.
Detsamma! Synd vi inte fick smaka på varandras rätter. :)
SvaraRaderaStort grattis!
SvaraRaderaGrattis! Vad kul och det verkar verkligen jättegott!
SvaraRaderaFasen, det ante mig - buskul!
SvaraRaderaGrattis!!!
SvaraRaderaHärligt att du vann. Du var klart bäst!
Ännu en gång - ett stort grattis! :-)
SvaraRaderaJättegrattis! vad duktig du är!! Och så roligt det måste ha varit, även om det var svettigt.
SvaraRaderaOch jag har haft äran att smaka dem - de är fullständigt gudomliga och tar slut alldeles för fort. Mitt tips: DUBBLERA RECEPTET :-) Kram och grattis, min käraste Pytte/Lieselotte
SvaraRaderava kul! Grattisgrattis!
SvaraRaderaSå roligt - grattis! Bara bilden ser ju fantastisk ut och får det att vattnas i munnen. Här ska det testas minsann, och det snarast!
SvaraRaderaGrattis! Jag var också med och tävlade, men gick inte till final. Ska absolut prova den tapasrätt någon gång. Det ser jättegott ut!!
SvaraRaderaWohoo! Stort grattis, Pytte. Och här ska friteras pilgrimsmusslor!
SvaraRaderaHälsar fröken Dill
Grattis!
SvaraRaderaTACK alla ni fina människor för ert beröm och er uppmuntran, ni anar inte hur mycket det betyder! Kan fortfarande inte fatta att jag vann. Ni som bor i Stockholm - snart kommer munbiten kunna provas på restaurang GQ. Kanske ses vi där en sommarkväll...? Tack och kram på er!
SvaraRadera