torsdag 18 juni 2015

Succésillen från förra året

För ett år sedan ganska exakt publicerade jag ett recept på en snabb sill som verkligen gjorde succé på vårt midsommarbord. Jag firar med samma gäng i år igen och det har önskats - eller ja, krävts är väl egentligen den rätta formuleringen - att se till att succén från förra året upprepas. Så medan jag ändå kollar upp receptet...

Snabb sill med avokado, wasabi, lime och koriander

1 burk 5-minuterssill
1,5 dl crème fraiche (fullfet ska det vara!)
0,5 dl majjo, jag tycker allt annat än Hellmann's smakar apa om den inte är hemgjord men det är förstås upp till dig
1-2 tsk wasabipasta, beroende på smak och styrka på wasabin
1/2 lime, fint rivet skal och saft
Ett par stjälkar koriander, finhackade
2 msk fint skuren gräslök
1 avokado, mogen men fast i köttet
Liten dutt salt och svartpeppar

Låt sillen rinna av. Jag delade sedan mina bitar på längden (jag köpte Abbas 5-minuterssill i bitar, har ingen koll på om det finns andra varianter på marknaden) eftersom jag gillar lite smalare sillbitar. Rör ihop crème fraiche, majo, wasabipasta, limeskal och -saft, koriander och gräslök i en skål. Provsmaka om det behövs mer wasabi. Vänd ner sillbitar och avokado och smaka av med salt och peppar. Häll upp på burk och låt gärna stå svalt någon timme eller två. 

onsdag 10 juni 2015

Tryffelpastan på Trattoria Montanari

I går fyllde jag år. Hurra för mig! Bland tusen andra fina, kärleksfulla och omtänksamma saker så fick jag fettucine med sommartryffel på Trattoria Montanari på Grev Turegatan 56 i Stockholm. Krogen, som drivs av de tre barnen till Paolo Montanari (grundaren av Capri), är varm, opretentiös, prisvärd och välkomnande. Ett sådant ställe är extra välkommet på just Östermalm. Och pastan är enkel och supergod. Rekommenderas!

måndag 8 juni 2015

Hörni, förresten - jag har en jättefin portfolio på ett annat ställe, har jag sagt det? Spana in en himla massa fina matbilder på www.eleonoravonessen.se. Hej då!

Flexitarian Fiesta-burgare med Quorn på Meat Free Monday

Alltså: ännu en måndag. Och en köttfri sådan, kanske? Jag tänkte starta min blogg-come back med att visa ett jättekul uppdrag jag fick för ett tag sedan, och dessutom bjuda på ett riktigt grymt recept.

Foto: Frida Wismar
I egenskap av flexitarian äter jag förstås stora mängder grönsaker men jag tycker fortfarande att det kan vara klurigt med proteinbiten när jag vill äta köttfritt. Jag har använt Quorn som snabblösning i många år, och blev därför extra glad när de ville att jag skulle skapa ett recept som innehöll deras nya burgare. Jag, Nicke Borg och Mange Schmidt gjorde var sin variant och fick sedan bjuda på dem på ett superfint event hos Bröderna Svedman (gå dit och ät lunch idag kanske? Måndagar kör de bara vego, och det med ekogrönsaker!). Väldigt roligt, lärorikt och inspirerande!

Min burgare får ni här, men spana även in bilderna på Nicke och Mange med sina nedan. Jag bjöd på en lite mexinspirerad variant i tortillabröd. Receptet är långt med alla dess goda tillbehör, men inget är komplicerat. Erkänn att det vattnas i munnen, vegetarian eller ej... Pankofriterad lök vill jag för övrigt leva mitt liv med, jämte man och barn. Den som inte äter pankofriterad lök går miste om så mycket fint. Hamnar helt klart på min att-ta-med-till-en-öde-ö-och-leva-resten-av-livet-på-topp-tio-lista. Missa ej.

Foto: Frida Wismar

















Eleonoras Flexitarian Fiesta


4 Quorn Burgare
4 stora tortillabröd
1 msk olivolja
Salladsblad
Mango- och gurksalsa
Guacamole
Pankofriterad lök

Till servering:

Palsternacks- och morotstrassel & rostad jalapenomajonnäs

Stek burgarna enligt anvisningarna på förpackningen. Stek bröden lätt på båda sidor i lite olivolja. Vik en ficka av bröden och lägg i sallad och nystekta burgare. Ös på med salsa och guacamole och toppa med två pankofriterade lökringar. Servera med palsternacks- och morotstrassel, rostad jalapenomajonnäs och några extra lökringar.

Guacamole

3 avokador, delade, urkärnade och skalade
1 vitlöksklyfta, skalad och fint riven
1 lime, saften

Mosa avokadon grovt tillsammans med vitlök och limesaft. Smaka av med salt och peppar.

Mango- och gurksalsa

1 liten mango, skalad, urkärnad och fint tärnad
15 cm gurka, skalad, urkärnad och fint tärnad
1 liten röd chili, urkärnad och finhackad
1 liten röd lök, finhackad
1 msk olivolja
1 lime, saften
1 kruka koriander, plockad och grovt hackad

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Pankofriterad lök

1 gul lök, skivad i 1⁄2 cm breda skivor
2 dl mjölk
2 dl mjöl
1 ägg, vispat
2 dl pankoströbröd

Separera lökskivorna till ringar, du behöver 20 stycken. Låt dem dra i mjölk i ett par timmar och sedan rinna av. Vänd dem först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko. Fritera dem i olja i någon minut tills de är gyllene och frasiga. Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.

Morots- och palsternackstrassel

2 stora morötter
2 stora palsternackor
1 liter olja till fritering, t ex raps (används även till löken)

Skala rotfrukterna och strimla dem på längden med en julienneskärare, eller hyvla med potatisskalare. Hetta upp oljan till ca 150 grader och fritera strimlorna i omgångar tills de blir frasiga. Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.

Rostad jalapenomajonnäs

2 jalapenos
1 dl majonnäs, hemmagjord eller Hellmans
1⁄2 lime, saften

Värm ugnen till grill. Dela jalapenon på längden, kärna ur dem och lägg dem med snittytan ned på en folieklädd plåt. Grilla tills de svartnat. Lägg dem i en skål, täck med plast och dra av skinnet när de svalnat. Finhacka och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Nicke med sin grymma Backyard Burger med 
Blue Cheese-dressing och saltgurka.
Foto: Frida Wismar

Mange sportar en Big Quorner. Maffigt!
Foto: Frida Wismar

måndag 1 juni 2015

Snart tillbaka...

I dag är det måndag igen. En annan måndag, för tolv måndagar sedan, fick vi veta att barnet vi väntade (och som jag berättat om här på bloggen) hade dött i magen bara en vecka innan han skulle födas. Jag skulle vilja berätta mer om det. Jag skulle vilja berätta för hela världen om vår son och hur det kändes att bära honom och förlora honom, om allt vi hoppades och tänkte och om allt som han aldrig kommer att bli, men jag kan inte riktigt. Jag vill, för han borde berättas om och han förtjänar att berättas om, men det går inte. Just nu får han förbli det han faktiskt var: något levande som jag bar med mig hela tiden, inuti. I sin fysiska form är han så påtagligt borta och så oändligt saknad, men han är kvar hos mig inuti, alltid. 

Så det är därför jag prioriterat bort bloggen ett tag. Snart är jag tillbaka, lika banal som alltid, eftersom mat är glädje och liv och vem kan resa sig utan mat? Jag har lagt upp en massa gladmat på Instagram (@eleonorave) under min frånvaro här, men nu vill jag snart börja dela med mig av recept igen och visa även på bloggen att jag har en massa roliga saker för mig också. Hoppas att ni som varit här förr kanske hittar tillbaka. Och att ni mår bra! Jag mår inte toppen men jag mår bättre. Och äter mig uppåt. Kram på er!