Foto: Linda Prieditis |
I vårt kvarter låg en restaurang, Quatorze (vi bodde på 14:th Street), som vi besökte ibland. Där fanns det en alldeles himmelsk pasta som vi älskade. Gräddig, ostig, len, smörig, fet och typiskt New York eftersom den helt enkelt var alldeles för mycket i all sin enkelhet.
I veckans Icakuriren bidrar jag med fyra vegetariska rätter - foton av Linda Prieditis - och där fick min version av Alfredon vara med. Inget du kan eller bör äta varje dag, men helt klart ett måste att unna sig någon gång ibland i alla fall. Minst. Planera in tid för en promenad efteråt, eller en däst halvtimme på soffan.
Fettuccine Alfredo med citron & persilja
4 portioner
Tillagningstid: 20 min.
4 portioner fettuccine
3 dl vispgrädde
150 g smör
5 dl fint riven parmesan + lite extra till servering
1/2 citron, tvättad,
1/2 dl fint skuren persilja
salt, nymalen svartpeppar
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Riv det yttersta gula skalet från citronen fint. Häll grädden i en stor panna, pressa över saften från citronen och koka upp försiktigt. I med smöret i bitar och smält på medelvärme. Rör ner osten när smöret har smält, det får inte koka. När såsen är slät och har tjocknat är det dags att vända i persilja och det rivna citronskalet och smaka av med lite salt och nymalen svartpeppar. Vänd ner den nykokta pastan och servera direkt, gärna med extra parmesan.
"problemet med italiensk mat är att man är hungrig igen fem dagar senare"
SvaraRaderaLotta - efter att jag ätit den här pastan är jag förvånad över att någonsin behöva äta igen. Men redan dagen efter är jag redo för en portion till. Eller två.
SvaraRaderaEtt sånt härligt matminne! Och vilken ljuvli alfredo!
SvaraRaderaMatarkivet - tack! Och ja, den är härlig... Måste göra den igen snart.
SvaraRadera