Här står jag i spetsklänning och väger
svamp lite spontant. |
I årets Amelia Höst fick jag och bästa Lieselotte van der Meijs sprida ut oss riktigt ordentligt, både med goda småsaker att packa med på svamputflykten (spana in bilderna om ni ser tidningen - det är min man, min svärmor och mina två barn som agerar fotomodeller!) och med tjusiga rätter att använda den plockade svampen till.
Kommer ni ihåg de där hamburgerbröden jag var så stolt över? Det var det här jag skulle ha dem till. Världens godaste hjortburgare. Köp tidningen om du blir sugen på att se resten av recepten!
Om du inte blir sugen på den här vågar jag påstå att du antingen är vegetarian eller sjuk. Eller bara konstig. Foto: Lieselotte van der Meijs |
Hjortburgare med
stekta trattkantareller och syltade kantareller (ur Amelia Höst 2014)
Burgarna på hjort får fint sällskap av en driva nystekta
trattkantareller, långsamt smältande mozzarellaost och rönnbär vars färg lyser
upp alltihop. Ren höstglamour!
4 personer
600 g hjortfärs
1 liter rensade trattkantareller (ca 200 g)
smör
4 hamburgerbröd (köpta eller hemmagjorda)
4 skivor bacon
4 tjocka skivor mozzarella
salladsblad, sköljda och torkade
rostad lök
syltade rönnbär (eller rårörda lingon)
Dela bröden och rosta dem med snittytan ner i lite olja i en
panna, de ska få lagom med färg men inte brännas. Lägg upp underdelarna på
tallrikar. Forma färsen till 4 burgare. Salta och peppra dem på båda sidor och
stek dem runt om på ganska hög värme i smör, sänk sedan till låg värme och
fortsätt stek ett par minuter på båda sidor tills burgaren är genomstekt. Lägg
på mozzarellan och ställ åt sidan att vila. Dela baconskivorna och stek dem
gyllene och frasiga, låt rinna av på hushållspapper. Stek svampen i fettet från
baconet och eventuellt lite smör om det behövs. Salta och peppra. Lägg en
generös hög nystekt svamp på underdelarna av bröden, fortsätt med salladsskivor,
osttäckta hjortburgare, baconskivor, rostad lök och rönnbär. Fäst ovandelen av
bröden som kronor på verket med en grillpinne.
Syltade rönnbär:
7,5 dl socker
2 dl vatten (eller 1,5 dl om du vill smaksätta med konjak)
0,5 dl konjak (kan uteslutas)
Koka upp socker och vatten till en lag i en kastrull eller gryta. Allt socker ska lösas upp. Lägg i bären och låt dem sjuda i 15-20 minuter tills rönnbären inte längre ligger och flyter på ytan utan simmar runt i hela lagen. Skaka grytan då och då under tiden – rör inte, då kan bären lätt gå sönder. Ta av kastrullen från värmen och skumma av ytan lite. Rör försiktigt i konjaken. Häll upp rönnbären i varma, väl rengjorda burkar och förslut.
Snyggt!
SvaraRaderaHelt plötsligt blev jag väldigt tacksam för att min snälla mor rensar och torkar/förväller svamp åt mig som jag bara plockar ner i resväskan. Men gott är det åtminstone så även om det är trist så är det iaf värt besväret.
Matarkivet - du har en väldigt fin mamma, hoppas att hon får mycket kärlek tillbaka för jobbet!
SvaraRaderaPlocka trattisarna med sax redan i skogen så är över halva rensningen redan gjord. Bara att dela stora exemplar. Mycket bättre!
SvaraRaderaMinnelli - det gör jag förstås alltid - i teorin. I verkligheten är jag alldeles för lat och sliter upp dem i stora, jordiga klungor. Gräsligt, jag vet.
SvaraRadera