Foto: Lieselotte van der Meijs |
Ni vet hur duktig man kan känna sig efter att ha ätit en riktigt nyttig måltid? Hur man känner grönsakerna sprida sina diverse superpowers i kroppen och hur de nyttiga fetterna i fisken sätter fart på hjärncellerna? Hur bristen på fulfett får artärerna att andas ut och hyn att stråla tacksamt?
Och ungefär 5 minuter efter att man ätit färdigt sin hälsofrämjande och giftföraktande grönsakskavalkad börjar man fantisera om något friterat som är fyllt med ost. I alla fall jag.
Dagens supernyttiga lunch fick mig att tänka på de här ljuvliga små skapelserna som jag knåpade ihop för ett jobb i Amelia Höst. Spelkvällsmat - visst får det en att längta tillbaka till mörkret igen? Inte? Oh well. Vi får nog snart lite mer snö och regnrusk ska ni se. Då kan vi alla trösta oss med de här tycker jag. Eller varför inte käka dem på lördag, medan vi ser Sanna Nielsen vinna årets Melodifestival?
Dagens supernyttiga lunch fick mig att tänka på de här ljuvliga små skapelserna som jag knåpade ihop för ett jobb i Amelia Höst. Spelkvällsmat - visst får det en att längta tillbaka till mörkret igen? Inte? Oh well. Vi får nog snart lite mer snö och regnrusk ska ni se. Då kan vi alla trösta oss med de här tycker jag. Eller varför inte käka dem på lördag, medan vi ser Sanna Nielsen vinna årets Melodifestival?
Friterade ostbollar
med chili
Gör inte för få,
de kommer bli poppis! Godast är de helt nyfriterade.
250 g brieost, kylskåpskall
1 burk mild, grön, hackad chili från texmex-hyllan
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl pankoströbröd
0,5 dl neutral olja till fritering, t ex raps
Låt chilin rinna av i en finmaskig sil (eller kärna ur och
finhacka en färsk, grön pepparfrukt). Hyvla bort kanterna från den kalla
brieosten. Mosa snabbt samman ost och chili på en tallrik och forma ca 20
bollar. Rulla dem i mjöl, doppa dem i
ägg och sedan i ströbröd. Se till att de blir ordentligt täckta, annars kommer
osten rinna ut när den smälter vid friteringen. Lägg de färdigpanerade bollarna
i frysen någon timme (eller längre, om du vill förbereda dem tidigare). Hetta upp
oljan tills en brödbit ganska snabbt blir gyllene när du lägger ned den.
Fritera bollarna, några i taget, tills de blir vackert gyllene runt om. Låt
rinna av på hushållspapper och servera varma.
Alltså halleluja! Älskar friterad/smält ost lika mycket som du, så dessa måste testas!
SvaraRaderaHjälp, så gott det där lät då! Och superkul att du är tillbaka på bloggen igen, du har varit saknad.
SvaraRaderaMatarkivet - Halleluja indeed! Säg till om du testar, okej? Vill gärna höra vad du tyckte!
SvaraRaderaJohanna - Åh vad snäll sagt, tack fina du. Det värmer mer än du anar!