tisdag 15 mars 2011

Tacon är död - länge leve den färska vårrullen!

Många av er vet hur jag känner för tacos. Brr. Det jag dock kan avundas dem som idkar tacofest varje fredag är plockandet, pillandet, den lilla buffén av tillbehör och den egna matlagningen vid bordet. Att alla gör sina små läbbiga båtar precis så sönderfallande och omöjliga att äta som de själva vill ha dem.
Och det är ju förstås kul.

Nå, ni som inte vill hålla på med dammiga kartongkit och salsaburkar har ett mycket roligare och fräschare alternativ i den färska vårrullen! Ni traskar in på närmaste asiatiska butik och köper rispapper. Det finns stora och små; jag brukar välja stora eftersom de även kan klippas itu om man vill ha en mindre, "öppen" rulle. Sedan köper ni roliga saker att fylla rullarna med och roliga saker att dippa dem i och tjoho, vilket kalas ni har skapat er!

Bilden föreställer min söndagsrulle efter att jag tagit en naggande god tugga av den. Och min dippsås, efter att det ramlat ner lite köttfärs. Det var helt enkelt så gott att jag inte hade tålamod till ett kvalitativt fotograferande.

Förslag på fyllning
  • Köttfärs (se recept nedan)
  • Nudlar, kokade och delade, gärna glas- eller risnudlar
  • Isbergssallad, strimlad
  • Vitkål, tunt hyvlad och smaksatt med lite lime, olivolja, salt och peppar
  • Morötter, tunt strimlade eller hyvlade
  • Gurka, urkärnad och strimlad i långa bitar
  • Sparris, lätt förvälld och eventuellt delad
  • Koriander, färsk
  • Mynta, färsk
Att göra enkel dippsås på (experimentera vilt):
  • Japansk soja (typ Kikkoman)
  • Risvinäger
  • Sesamolja
  • Färskpressad lime
  • Sweet chili-sås
  • Fisksås
  • Färsk koriander och/eller mynta
  • Pepparfrukt, vitlök, ingefära
Alltså. Sätt dig (eller er) bekvämt till rätta med en stor bunke vatten på bordet. Doppa rispapperen ordentligt däri. Lägg dem sedan på tallriken och gnid in rispapperet med vattnet som följt med. Efter en stund känner du papperet mjukna. Lägg önskad fyllning i mitten av papperet, vik in kanterna från höger och vänster om fyllningen, och rulla sedan ihop till en fast rulle. Dippa och enjoy! Vill du ha en mindre "öppen" rulle (fint på buffén eller till drinken till exempel, men välj bara grönsaker i den typen av rulle) klipper du itu papperen till halvmånar med den raka kanten upp. Lägg fyllning vertikalt så att den sticker ut lite från den raka kanten, vik över den runda nedre delen och rulla ihop från sidan. Förhoppningsvis förstår du hur jag menar...

Yakinikuinspirerad köttfärs

Okej, det är en extremt förenklad smakversion, men vi fick en jättefin yakiniku i helgen av våra vänner Lisa och Daniel och jag försökte ha i lite av det jag mindes ingick. Fast med färs då, förstås. Supergott i rullarna!

2 personer

200 g nötfärs
1/2 gul lök, skalad och hackad
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1/2 msk sesamolja
1/2 rapsolja
2 msk japansk soja (typ Kikkoman)
1 msk strösocker
1 tsk malen ingefära

Hetta upp raps- och sesamolja och fräs lök, vitlök och färs däri. Häll på resten av ingredienserna när färsen är genomstekt och låt puttra ihop. Smaka av med lite salt och peppar.

13 kommentarer:

Patrik sa...

taco är inte bara de där smuliga båtarna och skalen med santamariakryddad dåligt stekt köttfärs utan även mjuka småtortillas med diverse fläskkött, se exempelvis (rreklamvarning!) http://griskindspatrik.wordpress.com/2011/01/23/tortillas-till-handboll-hela-maltiden/

Pytte/Eleonora sa...

Jag veeeeet, men lite måste måste man ju få raljera... Din måltid såg SJUKT god ut, för övrigt!

Patrik sa...

nej, hörru, raljera är INTE tillåtet!!

;)

Pytte/Eleonora sa...

Fan också, jag visste det. Jag ser fram emot att få läsa bloggregelboken snart, jag tror att jag har en hel del att lära...

Patrik sa...

ojoj, den är tydligen riktigt jävla tjock, jag kommer aldrig orka läsa den

Pytte/Eleonora sa...

Ja, jag har hört ryktas om det.

Helens sa...

Det här bara måste jag prova. Tack för inspiration!

Helena sa...

Ähum, det var jag som snubblade på tangenterna ovan...

Therese sa...

Vad glad jag blir när någon annan än jag själv spyr galla över taco-fenomenet! Jag stämmer upp i hejarop och blir dessutom otroligt frestad av de där vårrullarna..

Fröken Dill sa...

Ser galet gott ut, ÄR galet gott med färska vårrullar!
Hälsar Dillen

Pytte/Eleonora sa...

Helena - väl bekomme! Och hör av dig med rapport om du testar. Vi åt dem igen bara några dagar senare, med vänner, och det var väldigt uppskattat.

Therese Östberg - jag börjar göra mig lite känd som anti-taco, på gott och ont. Men nu har jag i alla fall erbjudit ett alternativ!

Fröken Dill - vad roligt att se dig här igen, välkommen tillbaka!

Annika sa...

LÅter verkligen hur gott som helst. Jag borde med andra ord pröva detta...börjar pedagogiskt med att spara länken ;-).

Millis - JimpsMillis LCHF sa...

Tack så mycket för din kommentar i vår blogg, du har helt rätt, vi har använt fel papper. Ska göra ett nytt försök idag med rätt vårrullsdeg, men det lät ju väldigt gott med färska också.
Ha det fint! / Camilla