
Jordärtskockssoppa
2 koppar eller små tallrikar

200 g jordärtsskocka (för mig räckte det med den på bilden)
2 schalottenlökar
1 dl vatten
1 dl vitt vin
1 tsk kycklingfond
1 msk smör
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt och peppar
Skala jordärtsskockan/skockorna. Lite pilligt, men det går. Om dina knölar ser ut som min får du skära den i mer lätthanterliga bitar innan. Skär den skalade skockan i tumstora bitar. Hacka löken. Fräs lök och skockor i smöret i ett par minuter i en kastrull, utan att de tar färg. Häll på vin, vatten och fond och låt sjuda tills skockorna är mjuka. Slå på grädde och koka ett par minuter till. Mixa soppan i mixer eller med stavmixer och sila genom en finmaskig sil. Häll ner i kastrullen igen och slå på mjölken (mixa en stund till med stavmixern om du vill ha en skummig soppa) och värm. Smaka av med salt och peppar.
Ostflarn
1 dl riven lagrad ost, t ex Västerbotten
1 msk torkad timjan
Svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Riv osten och planda den med timjan. Sprid ut i två avlånga högar på ett bakplåtspapper. Peppra lite. Grädda i ugnen i 6-8 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna, men skär dem i snygga snibbar innan de stelnat helt.
Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm! Jag vill ha!! Smakar det hälften så gott som gårdagens svampsoppa är du HEMMA!
SvaraRaderaÅh, den är godare. Den. Är. Godare.
SvaraRaderasicken god soppa!
SvaraRadera