måndag 28 september 2015

Krämigt och vego med gryn, rödbetor, fetaost och kantareller

Foto: Linda Prieditis
Måndag! Jaharå! Är ni peppade? Solen skiner och löven är röda, det tycker åtminstone jag är värt en spontan applåd. Och så var det ju den där solgrejen i natt, men den missade jag totalt. Så fort det är nåt spännande som pågår i rymden missar jag det. Det börjar gå upp för mig att jag kanske helt enkelt inte är så värst intresserad, vilket stör mig. Balla rymdgrejer borde vara The Shit, tänker jag. Oh well.

I helgen berättade jag för en mindre men rar publik att världen skulle bli ett så  mycket bättre ställe om vi bara kunde begränsa vår köttkonsumtion en smula. Ni vet ju hur mycket jag älskar kött, och det berättade jag även för min snälla lilla publik, men man kan som bekant inte alltid få allt man vill ha (mina barn har ofattbart svårt att komma ihåg denna enkla lilla sanning). Inte jämt i alla fall.

Jag och Christian delade dessutom taxi med Ulrika Davidsson  i fredags - vi har aldrig träffats förut - och hon konstaterade med en snabb blick på oss båda att vi har olika blodgrupper (hon kunde se vilka också, vilket var rätt creepy, men Ulrika vet uppenbarligen vad hon pratar om) och ska äta helt olika saker för att må bra. Christian ska äta kött, jag ska vara vegetarian. Jag tycker hela blodgruppstänket är superintressant.

Inspirerad av både mitt eget föredrag och hälsogurun Ulrikas råd och tänker jag bli ytterligare lite mer vegetarisk - men inte helt. Flexitarian kommer jag förbli, tack så mycket. Men i dag är det ju måndag - en köttfri sådan, visst? Här har ni en snabb vardagsrätt med korn, rödbetor och kantareller, direkt från min vardagsvecka i Icakuriren. Vacker färg, visst?

Rödbetskornotto med fetaost, timjan och kantareller

4 portioner
Tid: 20 minuter

Du behöver:
4 portioner matkorn eller matvete
1 msk grönsaksfond
300 g kantareller
2 msk smör
500 g förkokta skalade rödbetor
3 msk crème fraiche
rivet skal och saft av 1 citron
några kvistar timjan, repad
150 g fetaost
olivolja

Du behöver:
Koka matkornen enligt anvisningarna på förpackningen tillsammans med fonden. Smörstek kantarellerna under tiden. Skär rödbetorna i tärningar och blanda ned dem i kastrullen med de nykokta kornen tillsammans med crème fraiche, citronsaft och citronskalskal samt timjan, salt och peppar efter smak. Tillsätt några matskedar vatten om kornotton känns väldigt fast; den ska vara lite krämig. Lägg upp på tallrikar och smula över fetaost. Toppa med den stekta svampen, lite extra timjan och några droppar god olivolja.


Tips: Prova att byta matkornen eller matvetet mot andra gryn som spelt, nakenhavre eller quinoa.

tisdag 15 september 2015

Om man nu ska äta kött....

Personligen välkomnar jag hösten, även om jag inte direkt ser fram emot vintern. Jag gillar tjocka tröjor och lite blåst och att slippa gå i sandaler (det ÄR ju inte bekvämt. Inte om man har platta fötter efter tre graviditeter i alla fall). Livet känns trevligare när jag slipper se allas fötter, faktiskt, inklusive mina egna. Jag är något av en fotfobiker. Ni vet hur jobbigt det är för många att tänka på naglar som dras på svarta tavlan (fast det ljudet måste man väl vara född på sjuttiotalet eller tidigare för att komma ihåg)? Så känner jag för ljudet av raspiga fötter mot textil. Brrrrr. Fotbehandlingar FTW.

Anywhoo. Det här skulle ju inte handla om fötter.

För ett drygt år sedan fick jag i uppdrag att ta fram några recept för Breville, för dem som har glädjen att äga en Crock Pot. För er som inte vet är det en slow cooker som fixar käket långsamt, långsamt medan du sover eller är på jobbet. Mycket behändigt. Då gjorde jag bland annat en Boeuf bourginion (nej, jag tar inte åt mig äran för själva grundreceptet direkt) som jag sitter och längtar efter nu. Har man ingen Crock Pot kan man istället göra den i ugnen; då är det en ugnsfast gryta med lock i 150 grader som gäller, i ca 3 timmar eller tills köttet är riktigt mört och faller sönder när du petar i det med en gaffel.

Boeuf bourginion 

Boeuf bourginion är en riktig klassiker som passar utmärkt att tillaga i en Crock Pot. Förbered ingredienserna på kvällen innan grytan ska ätas och tillaga medan du är på jobbet (eller släng ner allt i en gryta på eftermiddagen).

4 personer

800 nötkött i bit, t ex högrev eller fransyska
2 stora morötter
1 liten gul lök
1 pkt bacon
2 stjälkar selleri
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpure
2 msk vetemjöl
2,5 dl oxbuljong
5 dl gott rödvin
2 lagerblad
Några kvistar timjan

Till servering:
250 g steklök
150 g små skogschampinjoner
Smör
Socker
Persilja

Skär köttet i stora bitar, ca 4x4 cm. Krydda med salt och peppar. Skala morötterna och löken och skär dem i bitar. Skiva sellerin och skala och finhacka vitlöken. Skär baconet i bitar och fräs det gyllene i en stekpanna. Lyft baconet ur pannan och låt det rinna av på hushållspapper, lämna ca en tredjedel av baconfettet i pannan och spara resten. Bryn köttet (inte allt på en gång) runt om i baconfett. Bryn sedan morötter och lök, gärna även det i baconfett, tills grönsakerna fått färg. I med vitlök och selleri och låt fräsa 1 minut till. I med tomatpuré och köttbitarna i pannan och pudra över mjöl. Häll på buljong och låt sjuda i 1 minut. Skrapa ner allt i din Crock Pot (eller en gryta med lock, som sagt). På med rödvin, lagerblad och timjankvistar och laga på Low i 7-8 timmar. Lyft ur köttet (och morotsbitarna, om du vill ha dem kvar) och sila såsen. Låt den koka ihop i några minuter i en kastrull, red med lite maizena utrört i vatten om du vill ha den tjockare.

Inför servering: Lägg steklökarna i kokande vatten i någon minut och spola sedan av dem i kallt vatten. Då går de lättare att skala. Borsta av champinjonerna och dela dem om de är stora.  Fräs allt i smör tills det mjuknat och börjat få färg, i med en nypa socker och fräs ytterligare en stund. Krydda med salt och peppar. Värm köttet i såsen och lägg i bacon, steklökar och svamp. Toppa med fint skuren persilja. Servera med potatispuré, gärna på sötpotatis.