fredag 21 december 2012

Efter världens icke-undergång, eller till nyårsbubblet

Ursäkta den dåliga mobilbilden, men jag tycker ändå att det är värt att dela med mig av de här superenkla men lyxiga små tilltuggen som är en hit till ett glas bubbel eller en iskall öl. Jag tog med dem som bidrag när min fantastiskt fina vän Sara bjöd in till tjejmiddag, och jag tror att det var fler än jag som uppskattade dem för de försvann i väldigt rask takt. Jag tänkte att jag skulle lägga upp den i dag så att ni vet vad ni kan ha till bubblorna i morgon när världen trots allt finns kvar, lika underbar och katastrofal som vanligt. 

Lyxiga små krustader 

24 stycken

1 ask små krustader (finns oftast bland kexen)
100 g gravad lax i bit eller skivor
1 tsk dijonsenap
några droppar olivolja
1 dl smetana eller crème fraiche
80 g sik,- löj- eller forellrom
1/2 röd lök, fint hackad

Skär den gravade laxen i små tärningar. Blanda den med senap och en liten skvätt olivolja. Lägg en sked i varje krustad. Spritsa eller klicka på lite smetana, lyxa med en dutt rom och toppa med rödlök. Vill man dra ett kvarnvarv svartpeppar på det så skadar det ingen. Godast nygjorda!

söndag 16 december 2012

Snöiga julmuffins, eller hur man är jävligare än alla andra föräldrar

Vissa föräldrar är jättenoga när det kommer till socker. Och med noga menar jag att det inte ska serveras något. Visst, mina ungar kan få mig att gömma mig under sängen även utan socker i kroppen och jag är fullt medveten om att en oskyldig liten godismuta kan utgöra den där knuffen de behöver för att gå från bara lite jobbiga till fullständigt skogstokiga. Med lite socker vid väl valt tillfälle kan man alldeles själv skapa en vilt studsande, snorspottande prinsessklädd liten galning som med håret på ända under tiaran vrålar julsånger medan det ser ut lite som att ögonen ska trilla ur hålorna på henne. Eller honom, för den delen. Jorå.

Ni minns kanske mina fusk-cupcakes från sist jag skulle ta med fika till min treåriga dotters förskola? Well. Jag ville ju inte vara sämre när det nu skulle medtagas fika till luciafirandet. Jag satte dessutom ribban något högre den här gången: istället för att köpa färdiga muffins använda jag en MIX! Se där, vad jag kan. Rätt vad det är så bakar jag väl med riktiga kryddor också. Anywhoo, jag gjorde så här:

Köpte en mix för mjuk pepparkaka. Blandade den enligt förpackningens anvisningar. Rörde i 1/2 dl lingonsylt. Hällde i muffinsformar (halvvägs upp ungefär). Gräddade i halva den tid som var angiven på paketet för en hel kaka. Tog ut och lät svalna. Gjorde en kristyr på florsocker och vatten, eftersom jag uppenbarligen inte kände att det var tillräckligt mycket socker i själva muffinsen. Innan kristyren hann stelna tryckte jag dessutom dit krossade maränger för att ge en snöig feeling (och för att öka på sockerhalten, givetvis). Och vips - en julmuffin är född.

På min dotters förskola bryr de sig nämligen inte om socker. Åtminstone inte när det är gemensamt fika. Då kommer kanske någon enstaka förälder med några trötta clementiner som ingen rör och sedan är det bara bullkransar, kokostoppar, cookies, saffranskakor och mina översockrade muffins för hela slanten. Alla har tagit med sig saker med  socker, men jag är garanterat värst och det ler jag i åt i smyg. Och barnen är lyckliga som aldrig förr och sedan dansar de, skriker, slåss, pussas och gråter, och jag tänker what the hell - det är ju så luciafirandet kommer se ut för dem när de blir tonåringar också. Lika bra att de förbereder sig, och vi föräldrar med. 

lördag 1 december 2012

Enklaste lyxen just nu

Kastanjer. Det kan inte sägas nog många gånger - kastanjer är något av det allra enklaste och godaste vi kan äta, och det kräver i stort sett ingen ansträngning alls. Okej, vi måste kryssa dem, men det är ju inte värre än att skära upp en falukorv egentligen. Vi åt våra första i fredags och det är så FÖRBANNAT j***a gott. Ursäkta, men det är ju det.
Alltså.
Köp fina franska kastanjer, gott smör och ett paket grovsalt. Flingsalt är jättegott att ha till sen, men vanligt salt duger också. Sätt ugnen på 225 grader. Häll ett tjockt lager grovsalt i botten av en form. Skär ett kryss i toppen av kastanjerna - annars exploderar nämligen de små liven i ugnen och det är ju mindre kul. Ställ kastanjerna stadigt i saltet och rosta dem i 25-30 minuter - de ska gå lätt att skala och vara mjuka inuti. Servera dem direkt ur formen; saltet håller värmen extra bra. Glöm inte att man också ska skala bort det lite luddiga innerskalet. Avnjut med salt och riktigt smör.