måndag 21 juni 2010

Citronmoussetårta med jordgubbe

Den här supermumsiga minidesserten gjorde jag i nr 3 av eminenta tidningen Matmagasinet. Jag är ju verkligen ingen dessertgudinna direkt men det här blev riktigt lyckat tycker jag själv! "Lyxig söndagscocktail" hette jobbet men jag fantiserar lite om att goffa i mig stora bitar av tårtan på midsommarafton.
Bilden är tagen av superduktiga fotografen och fina vännen Lieselotte van der Meijs.

Citronmoussetårta med jordgubbe

Fluffig och len är den här ljuvliga moussetårtan med cheesecakebotten. Förvara den svalt till servering, annars kan den smälta ihop en aning.

Botten:
100 g digestivekex
50 g socker
50 g smör

Citronmousse:
4 gelatinblad
3 ägg
1 1/2 dl florsocker
2,5 dl vispgrädde
1 dl kesella
2 små ekologiska citroner

Färska jordgubbar

Börja med botten till tårtan: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna i en matberedare, eller smula kexen och blanda dem med sockret och smöret. Klipp ut en rundel bakplåtspapper efter botten på en form med löstagbara kanter och lägg den sedan i botten av formen. Tryck ut kexblandningen på papperet och grädda i ugnen i 10 minuter.

Fortsätt med moussen: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna pösiga tillsammans med florsockret i en skål, vispa äggvitorna till hårt skum i en annan. Vispa grädden ganska hårt i en tredje. Tvätta citronerna, riv skalet fint och lägg det åt sidan. Pressa ner juicen från den ena citronen i en kastrull, spara den andra till något senare tillfälle. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i kastrullen och värm försiktigt tillsammans med citronjuicen tills de smält helt. Låt svalna något och häll citronblandningen i skålen med äggulesmet under omrörning. Tillsätt citronskal och kesella, vänd ner grädden och allra sist de fluffiga äggvitorna. Häll smeten i formen med den gräddade och svalnade kexbottnen, plasta in och låt stelna i kylen i minst fyra timmar. Skär tårtan i munsbitar, toppa med jordgubbshalvor och lägg upp på ett fint serveringsfat.

söndag 20 juni 2010

Midsommarfunderingar

Alltså, fabulösa bröllop i all ära, men midsommarafton är det firande som matmässigt tar all plats i fantasin just nu. Några vänner följer med oss till barndomshemmet i Jämtland och vi diskuterar förstås vad som ska ätas. Själv ska jag göra en matjestårta i år igen, den blev så förbannat god förra året. Det pratas om egna sillar (fast Christian tycker inte att man kan äta sillunch och sedan matjestårta till förrätt innan det grillade på kvällen - kom igen, hjälp mig och påpeka hur fel han har, man kan ALDRIG få för mycket sill) och egen snaps.
Tips? Något jag borde testa när det kommer till sillinläggningar och snapskryddor? Och vad äter ni själva på midsommar?

torsdag 17 juni 2010

Bröllopsdag 2010

Det har firats en hel del på sistone. Den 9:e fyllde jag år, vilket vi firade med kalas i lördags. Jag önskade mig givetvis god mat och dryck, och fick så mycket gott att vår bröllopsdag - vilken jag och Christian firade tre dagar senare - blev en orgie i de godaste av presenter.

Häng med nu:

Det skålades i skumpan vi fick av Pontus & Moa - tack! -, det åts ostron och hummer vilka vi köpte med presentkort från Helena, Koffer, Ivar, Stina, Fredrik, Bo, Erika & Gustaf - tack! - till vilket vi drack vinet Linus köpte åt oss på Sardinien eftersom vi drack det där på vår bröllopsresa - tack! -, det mumsades anklevermousse vi fick av Mats & Janna - tack! -, det goffades finfina getostar och granskottsirap från Löfsta vi förärats av Julia & Otto - tack! - men även den godaste av parmesanbitar skänkt av Lisa & Daniel - tack! - samt pimplades urgott rödvin vi fått av Tomas & Mimmi - tack!
Tack tack tack!

Och då har jag fortfarande massor av fina saker kvar att äta, dricka och njuta av i största allmänhet från resten av mina grymma gäster.

Tack underbara familj och alla fina vänner för att ni så generöst och kärleksfullt förgyllde min födelsedag, och gjorde firandet av våra tre år som gifta till en kulinarisk milstolpe. You rock!

torsdag 10 juni 2010

Sweet chilimajs med basilika och vitlök

Kära blogg.
Jag vet att du är sårad. Här sitter du och känner dig duktig och fin och vinst-
belönad (mja, det är väl egentligen jag och inte du som vunnit saker men gränserna är ju luddiga där) och så är det ingen som skriver på dig. Jaha, men så går det när man har mycket att göra förstår du. Sånt är LIVET. Jag måste ju få ha ett LIV också, eller VADÅ?
Ni som läser - förlåt att ni var tvungna att se det där. Jag och bloggen grälar ibland men vi älskar ju varandra innerst inne.

Jag smyger in ett majstips för att smöra lite. Bokstavligen, ha ha.

Sweet chilimajs med basilika och vitlök

Ta ett par färska majskolvar och avblastifiera dem. Koka dem i saltat vatten i tio minuter. Smält smör i en kastrull under tiden, runt 25 gram. I med två rivna vitlöksklyftor. Fräsa fräs fräselifräs. Och så i med en matsked sweet chilisås, en bibba strimlad basilika, rejält med peppar och massor av gott flingsalt. Pensla på de nykokta majskolvarna och ät genast. Genast!

fredag 4 juni 2010

Tvåa i Årets potatisstjärna!

Det är det här som kallas "att ha flyt". Helsike! Jag kom tamigtusan tvåa i Taffels och Svensk potatis storslagna tävling Årets potatisstjärna. Allra bäst var Karin Walker, även känd som Chiliconkarin, men jag är djupt ärad över andraplatsen. Tänk vad en friterad liten boll kan åstadkomma!

Juryn bestod av matskribenten Lisa Förare Winbladh, kocken Tommy Myllymäki (Årets kock 2007), potatisodlaren AnnaKarin Hamilton och författaren Martina Haag, och de gav följande motivering till min placering:
”En utsökt och raffinerad munsbit där varje moment i receptet bidrar till ett perfekt resultat.”
Jag rodnar bara jag tänker på det.

Den fina bilden är tagen av Björn Tesch, och receptet, inklusive vackra ord, finns på Taffel. Och här förstås!

Partystarter med ädelost och bacon

40 små bollar eller 20 större

Det är krispigt, det är krämigt, det är ett friterat litet Kinderägg med en ack så god överraskning inuti. Ät varma till en iskall öl!

* 400 g mjölig potatis, t ex King Edward
* 1/2 dl crème fraiche
* 1 msk smör
* 1 pkt bacon
* 140 g ädelost, t ex Kvibille
* 1/2 dl finskuren gräslök
* 2 dl vetemjöl
* 2 ägg
* 2 dl panko eller ströbröd
* ca 1 liter neutral olja till fritering
* nymald svartpeppar, ev salt
  1. Skala potatisen, dela dem i stora bitar och sjud dem mjuka. Strimla baconet och stek det gyllene, låt rinna av på hushållspapper. Ställ åt sidan.
  2. Kör snabbt i matberedare tillsammans med crème fraiche och smör. Kör inte för länge då blir moset segt. Ställ moset i kylen att svalna.
  3. Hacka eller smula osten grovt och vänd ner i potatisen tillsammans med gräslök och bacon. Smaka av med peppar; ytterligare salt behövs förmodligen inte.
  4. Forma 2 rullar, ca 2 cm i diameter, med hjälp av plastfolie. Vrid åt rullarna hårt och lägg i frysen i ca 30 minuter, tills de stelnat nog att skära i fina bitar. Skär varje rulle i ca 20 centimetertjocka skivor. Forma försiktigt till bollar.
  5. Doppa bollarna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko. Se till att de täcks ordentligt runt om vid varje moment, annars kan osten lätt rinna ut under friteringen.
  6. Hetta upp oljan till ca 180°C, eller tills en vit brödbit ganska snabbt blir gyllene. Fritera bitarna i någon minut tills de fått fin färg. Låt rinna av på lite hushållspapper och servera, helst varma!

onsdag 2 juni 2010

Lite lätt så där bara.

Sommarmiddag. I all enkelhet. Jag hade en tub onaturligt grön wasabi hemma, och det är en utmärkt smaksättare i kalla såser och dressingar. I kombo med dill och färskpotatis har vi ett trevligt tillbehör som kanske för tankarna till varmrökt fisk, men det var en höjdare till salt, lufttorkad skinka också.



Parmaskinka och färskpotatis med wasabi- och dilldressing

Parmaskinka (eller annan lufttorkad skinka, mängd efter hunger)
Sockerärter
Färskpotatis

Wasabi- och dilldressing

1 lime, saften
3 msk crème fraiche
1 1/2 tsk wasabipasta (eller efter smak)
1 nypa socker
1 ordentlig dillvippa
Lite finskuren gräslök, om så önskas
Salt och peppar

Rör ihop ingredienserna till dressingen, smaka dig fram med socker, salt och peppar. Servera till nykokt färskpotatis, sockerärter och lufttorkad skinka. Eller ännu hellre lax. Mmm. Lax. Det får det bli ikväll.

tisdag 1 juni 2010

Årets tapaskreatör- that's me, baby!

















Jag blev Årets tapaskreatör! Visst är det skoj? I hård konkurrens med bland andra Katja, Micha och Anna var det mina friterade pilgrimsmusslor med avokado- och mangosalsa som passade både vinet (Van Loveren Chardonnay, artnr 94141) och juryns smaklökar bäst, efter vad det verkar, trots att jag svettades med omogen mango, halvdöd koriander och dubbelt så stora pilgrimsmusslor som jag testlagat med (varpå friteringen blev rena chansningen). Jag tackar min eminenta assistent och hejarklack Lillan samt kopiösa mängder matlagningsvin för hela företaget.

Krögaren Jürgen Grossman, sommelieren Simon Källquist och hobbykockarna Mange Schmidt och Wille Crawford kom gemensamt fram till det egostärkande beslutet och jag blev fullständigt paff. Fantastiskt roligt! Tydligen ska min lilla munsbit serveras tillsammans med vinet under den här veckan på restaurang GQ, vilket är så smickrande att det liksom inte finns. Vilken ära!

Nåväl, här serveras så till sist det vinnande receptet:

Friterade pilgrimsmusslor med avokado- och mangosalsa

4 pilgrimsmusslor utan romsäckar
50 g ljust, dagsgammalt bröd
1 äggvita
½ liter olja (t ex raps) till fritering
½ mango
½ avokado
½ dl fint skuren koriander
saften av ½ lime
½ msk olivolja
½ liten röd pepparfrukt
2 msk finskuren gräslök
salt, peppar

Riv brödet i bitar och låt det ligga framme och torka ett tag, eller lägg i 100 grader varm ugn i någon kvart så blir det lättare att mixa till smulor i mixer eller matberedare. Tärna mango och avokado smått och blanda med koriander, pressad lime, olivolja, finhackad pepparfrukt och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Vispa äggvitan lätt och krydda även den med lite salt och peppar. Torka av musslorna ordentligt med hushållspapper. Doppa dem i äggvitan och rulla dem sedan i brödsmulorna, se till att de täcks ordentligt. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera musslorna max en minut, vänd en gång under tiden. Låt rinna av på hushållspapper. Toppa dem med salsa och servera genast.